Lasagne funkar alltid.
Så var det då dags för något vegetariskt. Sojaprodukter kan man ha delade åsikter om, men en som faktiskt är mer än bara ok, är sojagranulaten. Den är perfekt till färssrätter och grytor, då till och med en riktig hardcore köttätare skulle tvingas medge det smakar gott.
Lasagne är en klassiker och är faktiskt kanske det bästa alternativet om man vill presentera sojagranulat på matbordet. Gör som jag gjorde - säg inte vad som är i. Ville att maten skulle få en ärlig bedömning.
Jag fräste upp purjo, gul lök och champinjoner. Burksvamp är bannlyst i min värld och fryssvamp får helt enkelt duga när man inte har tillgång till färsk. Ok, nu överdrev jag lite, men färska råvaror är alltid roligare.
Jag använde följande:
- Oregano
- Dragon
- Svartpeppar
- 3st vitlöksklyftor, pressade
- 4msk tomatpuré
- 1½ dl chilisås
- 1msk vinäger
- 1dl vatten
- Soja, tills lagom sälta och färg inställt sig
- Vad gott det smakar, var den första spontana kommentaren.
- Ja verkligen. Vad har du i?
Jag valde att avvakta ytterligare en stund innan jag släppte bomben. Det låter kanske dramatiskt, men nu skall ni veta att de som åt är ytterst konservativa och gillar bara gröna rätter om de alltid varit, just gröna. Typ nykokta primörer med citronsmör, grönsakssoppor, broccolipaj, o s v. Om maten ifråga är ett animaliskt recept som någon försökt ändra om genom att ersätta olika råvaror med vegetabiliska alternativ skulle maten med största sannolikhet automatiskt fördömas.
Men det gick riktigt bra. Någon frågade till och med, snällt om det gick att sno med sig lite till en matlåda till jobb, och visst var det ok. Bara en liten bit kvar i en ganska stor form, vilket jag tolkar som att maten uppskattas. Och då blir jag glad.
/Thomas