Påskvarning?

image78


Saffranskyckling

Lergrytan är en praktisk uppfinning. Vardag eller fest spelar ingen roll. Maten sköter sig själv och man får mer tid, till vad man nu än vill ha tid till. Saffran är en god krydda, som går att använda till betydligt mer än bakverk och skaldjur. Vissa tycker att den är dyr, och den är väl inte den billigaste kryddan om man snackar kilopris, men vi använder den ju inte heller dagligen, så det kan knappast vara en ekonomisk fråga egentligen. Inte när man tänker på hur mycket pengar folk är beredda att lägga ner på struntsaker i andra sammanhang. Det är nog mest en gammal vana från förr. Som barn fick man ju alltid höra om "kryddornas motsvarighet till guld", när julen närmade sig och det var dags att baka lussebullar. Men nu lägger vi det åt sidan och vågar använda saffran lite oftare, tycker jag.
 

Till två personer behöver du:

 

2 stora kycklinglår

1 stor gul lök
2 tomater
4-5 finhackade vitlöksklyftor

1 knippe persilja

1 dl cashewnötter

3-4 paprikor av blandad färg (jag tog vit, röd, grön och gul)

½ flaska rödvin

1-2 paket saffran (beroende på hur tydlig smak du vill ha)

Salt och peppar.

 

Blötlägg lergrytan i någon timme. Häll därefter av vattnet. Blanda sen rödvinet, med vitlöken, saffran, salt och peppar i en skål. Pensla nederdelen av lergrytan med olja och lägg där efter i kycklinglåren. Häll rödvinsblandningen över kycklingen.


image79


Täck kycklingen med grovt skivad paprika, tomat, lökklyftor, cashewnötter och hackad persilja. Lägg på lergrytans lock och kör i ugnen på 200 grader. Kycklingen är färdig när köttsaften är "klar" .

 
image82

Precis som med de flesta grytor växer smakerna fram och blir därför oftast godast dagen efter tillagningen. Ris är jag inte överdrivet förtjust i, men här är det nästan ett måste då man verkligen vill ta tilvara på den goda skyn. Smaklig spis, mina vänner.


/Thomas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0