Tema jul: Stekt inlagd näbbgädda

image161




Med endast några få dagar kvar på året lyckas jag hålla ett av mina många löften gällande bloggen. Här kommer äntligen ett recept på näbbgädda! Inte för att jag tror att någon har näbbgäddor i frysen och har lust att ställa sig ''dan före dan'', men det blir ju fler tillfällen.

Stekt, inlagd näbbgädda blir i år det mest oväntade inslaget på julbordet. Och det garanterar en längtan till det kommande årets fiskesäsong.


Recept till en stor burk:


  • 2st mindre näbbgäddor, rensade och fjällade
  • 3 ägg
  • 3dl mjöl
  • Ströbröd

Lag:


  • 1dl ättikssprit 12%
  • 3dl socker
  • 2dl vatten
  • 2-3 rödlökar, skivad eller i ringar
  • 10 nejlikor
  • 15 kryddpepparkorn
  • 5-6 lagerblad


image162


Skär näbbgäddan i ca 4-5cm stora bitar och vänd i mjöl, vispat ägg och ströbröd. Stek dem med smör och olja tills de är gyllene. Krydda ordentligt med vitpeppar och salt. Låt dem rinna av på hushållspapper och lägg dem sedan i ugnssäker form med bakplåtspapper. 6 minuter på 200 grader räcker. Låt svalna av.


Blanda ihop alla ingredienser till lagen utom rödlök i en kastrull och låt koka ihop. När lagen svalnat varvar du näbbgäddor och rödlöken burken och avslutar med att hälla på lagen. Minst ett dygn i kylen för bästa smak.


Smaklig spis!

/Thomas








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0