Grillspett och riktigt krämig potatissallad med Chèvre.



image48

Klassiska grillspett med moderna tillbehör.



Grillspett är vi alla uppväxta med. Och det verkar aldrig bli omodernt. Istället dyker det upp nya varianter och i frysdiskarna hittar man både fisk och skaldjur eller gröna spett, som är redo att slängas på grillen som de är eller efter en paus i marinad. Mina grillspett är väl ganska traditionella och innehåller inte någon exklusiv råvara. Vi kör på kyckling, fläskkött, zucchini och vanlig gul lök.


 image45

Marinaden består av chilisås, vitlök, cayenne, provencalska örter, soja, rapsolja och ett par varv på pepparkvarnen.

 

För att lyckas med grillspetten är det några saker som är värda att tänka på:

 
  • Om du använder träpinnar, så skall de ligga i blöt någon timme.
  • Koka löken först. Den skarpa smaken från rå lök, klarar vi oss utan i det här sammanhanget.
  • Kycklingen bör också kokas innan.
  • Skär jämnstora bitar av fläskköttet.

image47


 

Kött och grönsaker har legat i marinad i kylen i flera timmar och är nu varvade på pinnarna  och redo för grillen. I bakgrunden syns en delad majskolv, som jag glömde bort och bestämde mig för att köra vid sidan om.
Vad som serveras till är minst lika viktigt. En lite annorlunda potatissallad och en fräsch salsa kändes helt rätt till spettens hetta. 


Du behöver:

  • Nypotatis, kokt, kall och delad i mindre bitar.
  • Ett rejält knippe gräslök, hackat.
  • Soltorkade tomater, strimlade Jag använde de i olja, på burk.
  • Lättcrème fraiche
  • Chèvre
  

Blanda osten med fraichen, tillsammans med gräslöken och de strimlade tomaterna til en jämn kräm. Den skall vara fast men inte för stabbig. Blanda i nypotatisen och smaka av.

  

Salsa på avokado, äpple och morötter:
  

  • Avokado, tärnad
  • Äpple, valfri sort, tärnat
  • morot, tärnad.
  • Färsk mynta, hackad
  • Mangobalsamico
  • Matolja
  • Socker
  • Salt & peppar

Blanda mangobalsamico med olja, socker, salt och peppar och häll över övriga ingredienser i en skål och ställ kallt. 



image50

 Salsan hade de egenskaper som verkligen sätter piff på maten. Mjuk fruktighet, "motstånd" av moroten och den där lena avrundningen från avokadon. Pröva själv.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0