Snabb lax och räksmörgås till förrätt.
Rosékryddad laxsmörgås
En bit varmrökt lax fanns kvar efter en middag. För lite för att räcka till en måltid, men lagom som fyllning till en förrätt. Laxen ifråga var kryddad med rosépeppar, vilket väckte en del tveksamma funderingar hos min pappa som hade beställt en naturell. Men han hade fel, för laxen var väldigt god. Riktigt saftig och mör. Den serverades ljummen med romsås och nypotatis. Inga konstigheter, men fantastiskt gott. Att göra en förrätt på resterna är minst lika enkelt men nästan godare, då laxen verkligen kommer till sin rätt när den är kall.
Rosékryddad laxröra till 6 smörgåsar:
4dl rensad och hackad varmrökt lax
1dl majonäs
1dl cremé fraiche
1 stor rödlök, hackad
1 halvt fryspaket dill
24st handskalade räkor
6st skivor bröd av valfri sort.
Salladsblad, dill och citronskivor till dekor.
Blanda laxhacket med majonäs, cremé fraichen, rödlök och dill. Låt stå kallt. Bre smör på brödskivorna och tryck ut rundlar med hjälp av passande glas. Klicka sen försiktigt på laxröran på brödet och toppa med fyra räkor på varje macka. Eftersom den här enkla förrätten föddes spontant fanns det ingen dill att dekorera med, så gräslök är inget jag skulle ha använt om alternativ funnits.