Ett grönt alternativ.

image20

Heta nötbullar


Vegetarisk mat är vid det här laget en etablerad faktor. De stora dagstidningarna drar sig inte längre för att publicera gröna alternativ. Och ingen kan idag påstå att grön mat är tråkig. Det slog mig plötsligt att jag inte publicerat någon vegetariskt på min blogg. Pizzan räknas inte för det känns så standard. Menar att det mesta som gratineras i ugnen med ost, automatiskt blir gott, så det är inget speciellt.

 

Men helt grön mat, d v s, sådan som är helt fri från ägg och mjölk blir genast lite knepigare. I synnerhet biffar och bollar. Att få dem att sitta ihop utan grädde och ägg kan vara svårt. Risken att de faller sönder eller blir ökentorra är ganska stor.

 

Den här rätten lagades för ett tag sen, då  jag skulle bjuda vänner som är veganer på middag.

  

Recept på nötbullar (räcker till 2-3 pers):

 

 2dl jordnötter

1½ dl sötmandel

1 gul lök

1 dl havregrädde

1 dl hackad persilja

Cayenne, kryddpeppar, salt, timjan

3 msk maizena

2 msk potatismjöl

1dl ströbröd (kan behövas mer)

 

Kör nötterna och mandeln i matberedare. Den skall vara fint hackad, men inte som pulver. Hacka den gula löken och fräs hälften i olja tills den fått färg och är glansig.

Blanda nötmixen, tillsammans med lök och kryddor i en skål. Häll grädden i en tallrik eller kopp och vispa ner potatismjölet och maizenan. Häll i grädden nötfärsen och rör runt ordentligt med en sked. Smaka gärna och se om det behövs mer kryddor. När önskad smak är nådd är det dags för ströbrödet. Färsen skall vara fast, men ändå blöt, så att säga. För bästa resultat så skall den stå och svälla i kylen i några timmar.

 

Forma till medelstora bollar och stek på medelvärme i olja i ett par minuter. Blir inte bullarna perfekt runda? Ta det lugnt, i det här fallet är det helt naturligt.

image21
 

Vad ska man servera till?. Om du tycker kokt potatis, brunsås och lingon är för mycket husmanskost så varför inte tandorikryddad bulgur med wookade grönsaker, bönor och en frisk coleslaw på både vit/rödkål med massa pressad citron och persilja?

/Thomas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0