Släkten på besök.

image33

Bacon och rosmarinfyllda färsbiffar med heta bönor och myntayoghurt


Släkten har varit på besök och jag har fått både tillfälle till att umgås med människor jag inte sett på flera år, samt laga god mat. Lördagskvällen skulle det grillas, men vädret hade andra planer. En kall dag och kväll, med regn och rusk behöver varm mat. Välsmakande blandfärsbiffar fyllda med knaperstekt bacon, färsk rosmarin, lagrad ost och kryddor som paprika, vitlök, kryddpeppar och oregano smakar mycket bra tillsammans med en rökig, het salsa på stora vita bönor, tomater och vin. Serverat med klyftpotatis. en grekisk yoghurt med honung och färsk mynta och matupplevelsen är komplett.  

Baconbiffar:

600g blandfärs

2 paket bacon

3 ägg

4 gula lökar

5 vitlöksklyftor, pressade

2dl riven, lagrad ost

1msk paprika

1msk kryddpeppar

1msk oregano

Svart/vitpeppar

En rejäl näve färsk rosmarin, hackad

 

Börja med att skala och hacka löken och strimla baconen. Du behöver inget extra fett då baconen kommer att släppa en hel del. Stek riktigt länge på medel värme. Efter ca 20 minuter borde löken och baconen ha sjunkit ihop ordentligt och då är det klart. Låt svalna. Häll i lökblandningen i en skål och tillsätt kryddorna, vitlöken och den rivna osten och äggen. Rör runt ordentligt. Ha nu i färsen, en liten bit i taget. Har du tillgång till engångshandskar hemma som är de att rekommendera. Mycket smidigare att arbeta ihop färsen och forma biffarna med.

 

I det här receptet har jag skippat salt helt och hållet. Baconen och den rivna osten ger tillräckligt mycket sälta och den som vill ha mer får helt enkelt justera sin biff under måltiden. Jag har även valt att skippa ströbröd och grädde. Dels ville jag ha en "tyngre" och grövre struktur på färsen och det blir lite overkill med både ost, grädde och bacon. För fett helt enkelt.  Forma stora, runda biffar som du steker margarin. Låt dem ligga en bra stund innan du vänder dem. Annars går de lätt sönder. När de fått en bra yta på båda sidor är det enklast att förflytta biffarna till en låg kastrull där de får eftersteka på svag värme i en halvtimme.

 




image35

Stora vita bönor finns att köpa på burk och är färdiga att äta som de är, efter man sköljt av dem. Är man inte storkonsument av baljväxter är det ett helt ok alternativ. Men det är betydligt dyrare än att köpa och blötlägga egna. Bönröran räckte gott och väl till sex personer, eftersom det bara var ett tillbehör. Tredubbla receptet, så räcker det till flera matglada. Men var försiktig med chilin och tabascon.    


Heta bönor:  

1 burk stora vita bönor, väl sköljda
1 burk krossade tomater
1 bit purjolök (15cm)
2 gula lökar
1½dl rött eller vitt vin
1tsk sambal oelek
1tsk tabasco
1tsk liquid smoke (rökarom)
1msk balsamvinäger
2 sockerbitar
Svartpeppar
Salt  

Skölj purjolöken och strimla den och den gula löken fint och fräs i lite olja. När den börjar bli glansig tillsätter du de krossade tomaterna och resten av ingredienserna, utom bönorna. Låt koka ner på svag värme och smaka av. När du är nöjd med smaken och konsistensen häller du i bönorna, rör runt och tar av pannan från plattan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0