Smörrebröd i miniformat?
Danska snittar
Här är små snittar på stenugnsbakat bröd, hemlagad kycklingleverpastej, toppat med knaperstekt bacon, rödlök och selleri. Selleri är en grönsak som sällan används. Jag vet inte många som tycker om den. Men dess lite kryddiga smak och krispigighet gör sig utmärkt i sallader, eller här på snittar.
Mitt recept på kycklingleverpastej, ca 5dl:
500g kycklinglever
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
1½dl vispgrädde
3msk portvin
Kryddor: mejram, grovmalen svartpeppar, salt.
Vill du få en mer traditionell smak på pastejen är kryddpepparn ett måste.
Skär levern i små bitar, ta bort eventuella senor. Finhacka löken och fräs den i smör och när den fått färg så lägger du i levern. Stek i ca 5 minuter. Lägg sedan levern och löken i matberedare och tillsätt, grädde, portvin, vitlök och kryddorna, mixa till önskad konsistens. Ju längre tid, desto slätare pastej. Lägg pastejen i valfri skål eller form, där den får svalna av. I ett kylskåp med bra temp håller den sig i 4-5 dagar. Bre valfritt smör på brödet och där efter önskad mängd pastej. Skär bort kanterna. Toppa med bacon rödlök och selleri.
Man skulle kunna kalla det smörrebröd i miniformat. Det kan bli en glad överraskning då nästan allt tilltugg av idag, stavas tapas.
Kommentarer
Trackback