Burgare är ett måste!

image136

Kalkonburgare


 

Här är en hederlig hamburgare. Kalkon kan användas till så mycket mer än Thanksgiving eller trista smörgåspålägg. Hamburgare må kallas för skräpmat, men knappast när man lagar den själv från grunden och den serveras med fräscha grönsaker och en god dressing.


Dessutom använder jag matberedaren alldeles för sällan.


Thomas kalkonburgare 4-5st:

  

  • 500g kalkonbröst
  • 2st gula lökar
  • ½ purjolök
  • 2 ägg
  • 1dl ströbröd
  • 2msk maizena
  • 5 klyftor vitlök, finhackad
  • 2tsk chilipulver
  • 2tsk paprikapulver, starkt
  • Cayennepeppar efter tycke
  • Svartpeppar & salt

Klappa köttet torrt med hushållspapper och skär ner det i mindre bitar som du kör i mixern. Tillsätt äggen och låt matberedaren göra färsen riktigt finfördelad.


Strimla purjon och hacka den gula löken och fräs i margarin. Det blir en helt annan smak än om vi skulle ha i rått lökhack färsen. Dessutom reduceras vätskan och färsen blir garanterat smidigare att blanda.


Lägg över färsen i en skål tillsätt den stekta löken och övriga ingredienser och rör runt med slev. Låt färsen vila en timme så att ströbrödet och maizenan sväller.


Forma färsen till fina biffar och stek dem i max 5 minuter på varje sida.


Dressingen:


  • 1dl majonäs
  • ½dl cremé fraiche
  • ½dl bostongurka eller motsvarande mängd hackad inlagd gurka
  • 2-3msk chilisås
  • Några varv på pepparkvarnen och eventuellt lite salt

För variation så hacka i färsk persilja eller gräslök. Gillar man hetta så är ju några stänk tabasco alltid ett alternativ, men det är ganska bra kläm i burgarna så jag tycker inte det var nödvändigt.



image137


Enkelt och gott. Värt att pröva.


Smaklig spis!


/Thomas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0