Långkok

image127


Höstgryta på lamm och rotfrukter



 

Långkok på lamm är en syssla som gärna kräver sällskap, då man kommer spendera många timmar i köket. Det tar sin lilla tid, helt enkelt. Rätten är definitivt inte någon färgfull kreation, men visst sprakar det om den ändå, för lamm som sjudit i flera timmar tillsammans med rotfrukter och vitkål, kryddor och vin, kommer garanterat att vara värt allt extra besvär. Jag vill dock i det här fallet inte kalla det för besvär, för det var riktigt trevligt att stå där i köket och arbeta och snacka om framtiden och festliga minnen, varvat med frågor och teorier om bästa metod för att fullända lammet.


Rotfrukterna skalades och sköljdes av och lades i en stor gryta tillsammans med grovt hackad lök, strimlad vitkål och tärnat sidfläsk. Vitlöksklyftorna skalade jag och krossade med en kniv. Allt det här fick sedan fräsas i smör. Tills det sjunkit ner en bra bit i grytan. Under tiden började vi skära ner lammet i mindre bitar som vi putsade och frigjorde från allt oönskat. Dessa stektes sedan separat i en het panna och kryddades och ordentligt med salt och peppar. Det här momentet tar sin lilla tid. Så fort köttet fått färg lades det över i grytan.


Smula sönder några buljongtärningar och fördela jämt över hela grytans innehåll och rör runt med slev. Sedan lades korven i hel och vi täckte grytan med rödvinet och vattnet. Koka upp under lock, men värmen måste sänkas efter ca 5 minuter. Sen skall alltsammans sjuda under lock. Jag skulle gissa att det tog ca 3 timmar innan vi var nöjda med resultatet. Köttet är så mört nu att det mer eller mindre lossnar av sig själv från benen.


Buljongen har samlat på sig alla smaker som frigjorts under den långsamma tillagningen och är ett måste vid servering.


Skär upp önskad mäng kött och några skivor av korven och servera med rotfrukterna och kålen och eventuell kokt potatis till. Rödvin till var ofrånkomligt. Som tidigare nämnt ser rätten väldigt färglös ut, men så fort man smakar glömmer man genast bort det.  Smaklig spis!


/Thomas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0