Pyttipannahöst


image118


Rotfruktspytt på salami och trattkantareller


 

Det dåliga vädret i kombination med allt kallare nätter tycks äntligen ge någon effekt och mördarsniglarna har börjat dra sig tillbaka. Beviset för detta är den lilla kasse med trattkantareller som nyligen plockades i mina hemtrakter.


För att på något vis fira detta gjordes en pyttipanna i som verkligen känns höst, fast på ett positivt vis.


Till 2 pers:


1 stor bit rotselleri, tärnad

1 stor potatis, tärnad

2 gula lökar

1 rejäl bit salami, tärnad

1 kycklingfilé, tärnad

Trattkantareller efter tycke och smak.

Brysselkål i valfri mängd.

Rosmarin

Salt och peppar



Skala och tärna rotsellerin och potatisen i jämnstora bitar. Lägg dem i en skål med vatten medan du förbereder övriga ingredienser. Skär salamin i skivor som är ungefär en 1cm tjocka. Skala och hacka löken. Fräs rotfrukter och lök i margarin på medel värme. Och när de börjar bli glansiga kan du tillsätta salamin.


Förväll brysselkålen någon minut i lättsaltat vatten. Häll av vätskan och dela sedan brysselkålen i två delar. Fräs dem separat i annan stekpanna på hög värme. Proceduren att steka de olika råvarorna var för sig, är för att det inte skall bli för mycket vätska vilket ger ett mosigt resultat. När brysselkålen fått färg så ta den ur pannan och låt svalna av. Lägg därefter i tärnade kycklingfilén i pannan.


Nu borde grundpytten börja få färg och när kycklingen är genomstekt så lägg över den i den andra pannan och rör runt med valfritt redskap. Nu är det trattkantarellernas tur. Lägg dem i pannan där du nyss stekte kycklingbitarna och fräs dem på hög värme med några varv på pepparkvarnen. När de känns färdiga så är det bara att flyta över dem i den andra pannan.


image119

Sista sak som blandas i är brysselkålen. Smaka av med rosmarin och lite salt och peppar.


Ett stekt ägg och rödbetor känns som en självklarhet till pyttipanna, men de rödbetor jag hittade i en burk i kylen kändes tveksamma, så jag fick helt enkelt klara mig utan, den här gången.


Till husmanskost funkar mjölk väldigt bra. Smaklig spis.


/Thomas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0