En riktig stek.
Glögg och enbärsmarinerad nötstek, serverad med sås på svart trumpetsvamp,
friterade svartrötter, kronärtskockpuré, baconlindad,
ugnsbakad sparris samt calvadosglaserade äppelklyftor.
Hösten är äntligen här och vi går mot kallare och mörkare dagar och kvällar. Och då vi också anpassa maten efter årstiden. Själv är jag ganska trött på nypotatis, sill och allt annat som förknippas med sommaren. Så nu var det dags för en riktig middag värdig hösten.
Marinaden som köttet fått dra i en hel dag består av starkvinsglögg, mortlade enbär och grovt krossad vitlök. I ca 8 timmar fick steken ligga i kylen.
Tillbehör förbereds. Fryst sparris och bacon. Enkelt men gott. 200 grader i ugnen tills de fått en tilltalande färg. Ett gammalt beprövat knep, med andra ord.
Närbild på kronärtskockpurén. Svartrötterna kändes verkligen lyxiga i jämförelse med vanlig potatis. Att den kallas för "fattig mans sparris" är grymt orättvist.
Och ej att förglömma: De calvadosglasserade äppelklyftorna som är ännu ett bevis att äppelmos och vinbärsgelé är överskattat. Så med de här raderna säger jag tack till sommaren och välkomnar hösten 2007.
/Thomas
Och ej att förglömma: De calvadosglasserade äppelklyftorna som är ännu ett bevis att äppelmos och vinbärsgelé är överskattat. Så med de här raderna säger jag tack till sommaren och välkomnar hösten 2007.
/Thomas
Kommentarer
Trackback