Dags för vegetariskt.


image217


Vegetariska kåldolmar på hasselnötter och sötmandel,
serverade med klassiska tillbehör.


 

Efter att ha fått lite kritik för att det lagas för lite vegetariskt och hederlig husmanskost så beslöt jag mig för att slå två flugor i en smäll. Håll till godo.


Thomas vegetariska kåldolmar, 10-14st:


  • 2dl hasselnötter
  • 2dl sötmandel
  • 2st gula lökar
  • 2st ägg
  • 1½dl riven ost av valfri sort (jag tog prästost).
  • 3st vitlöksklyftor, pressade
  • 2-3 msk mjölk
  • 1-3 msk mörk sirap
  • ½-1dl ströbröd
  • 1-2msk maizena
  • Kryddpeppar, rosmarin, salt och peppar efter smak.
  • 15st vitkålsblad

  1. Kör nötter och sötmandel i en mixer till en medel massa. Den får inte vara för finfördelad.
  2. Hacka löken fint och fräs den gyllene och mjuk på svag värme.
  3. Häll över nöt och mandelmassan i en skål och knäck i äggen. Tillsätt mjölk och blanda runt ordentligt.
  4. Blanda i vitlöken, riven ost, sirap och krydda.
  5. Pröva dig fram med ströbröd och maizena. Färsen skall svälla i minst en timme. Den skall vara lätt att forma och inte för kladdig.


Skär av roten, den s.k. kålstocken. Man kan lägga hela kålhuvudet i en kastrull och dra av blad efter hand som de blir mjuka. Fast det tycker jag är slöseri med och kål (om du inte skall laga till ett helt kompani). Jag tar bort så många blad som behövs och lägger dem i lättsaltat, kokande vatten tills de är mjuka.


Låt dem rinna av på hushållspapper. Ta en bit av färsen och forma till en boll som du sedan rullar ut till korv eller till en järpe. Placera sedan färsen mot den smalaste delen av kålbladet och rulla mot den bredare sidan. Lägg skarvarna neråt.


Man kan steka dem, men de sköter sig lika bra själva i en smörad ugnssäker form på 200 grader. Pensla dem då och då med matfettet.


När de fått färg efter ditt tycke så är de klara. Men räkna minst med 20 minuter.


image218


Färsen i sig är givetvis mjukare än om det vore animalisk färs, men den är ändå tillräckligt fast. Man behöver inte oroa sig för att fyllningen skall rinna ut. Smaken känns traditionell och serverat med kokt potatis, brunsås, rårörda lingon och eventuellt inlagd gurka, så måste rätten räknas som riktig - om än grön - husmanskost.


Smaklig spis!


/Thomas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0