Tema Jul: Glöggsnax

Smördegssnurror med getost och oliver
I väntan på julafton träffas folk och myser med lite glögg och tilltugg. Det är roligt att spana in de nya sorterna som systembolaget erbjuder, men desto roligare att göra sin egen. Till den ibland alldeles för söta glöggen passar det bra med saltare tilltugg som är ligger lite mer i tiden än den gamla pepparkakan med en bit mögelost på.
Oliver och getost är underbart ihop och passar utmärkt till glögg. Nedanstående recept räcker till ca 60st:
- 6st smördegsplattor (avlånga varianten)
- 6st ägg
- 2tsk maizena
- Ca 4½dl riven getost (jag använde Mossbergas)
- 4dl svarta oliver med mycket smak
- Flytande honung (kan uteslutas)
- Knäck 3 ägg och vispa ihop med maizenan.
- Hacka oliverna.
- Kavla ut en smördegsplatta och pensla den med ägg.
- Lägg på ett tunt lager med oliver, getost och ringla ev flytande honung över.
- Rulla försiktigt ihop den till en avlång rulle. En stekspade underlättar om degen fastnar.
- Skär rullen i ca 1-1½cm tjocka bitar och sett den platta snittsidan ner på en plåt med papper på.
- Knäck resterande ägg, vispa ihop och pensla smördegssnurrorna.
- Grädda dem i ugn på 220 grader tills de växt och fått fin färg. Det tar inte många minuter och har du honung i så akta så de inte bränns vid.
Smaklig spis!
/Thomas
Kommentarer
Postat av: Jenny
Woow! Ser grymt ut ju! De skall jag lätt pröva när det är lussedags!
Postat av: Thomas
Jenny: Du får berätta hur det gick sen!
Trackback