Nationaldagen..




Kanel och stjärnanismarinerad matjessill,

 Serverat med kavring och hackad gräslök.

Öl och snaps.


Grillad hel fläskfilé, serverat med enkel potatissallad, rödlöksmarmelad,

Tatziki och bönkräm.

Rödvin.


Glass och jordgubbar.



 

Så var det då dags för Sveriges nationaldag. Föremål för diskussion till höger och vänster. En del firar den, andra undrar vad det är för ett kommersiellt grannlandsinspirerat jippo. Vad du än gjorde och gör i framtiden, så är det din sak. Fokus får istället hamna på vad jag gjorde efter en veckas sjukdom.


Ovanstående meny kändes rätt i tiden. Recept på förrätten kan jag inte ta på mig äran för, då receptet ursprungligen publicerats i DN. Annorlunda? Ja. Vågat? Absolut? Smaker som på något vis hör hemma i juletider, men fungerade överraskande bra.





Matjessill har ju en ganska dominant smak och det är inte självklart att man uppskattar den i jämförelse med den snälla löksillen eller senapsvarianten. Nu neutraliserades matjessillens skarpa sidor och för en gångs skull kändes ett riktigt modernt sillrecept helt ok. Kalla mig bakåtsträvare men jag finner vissa av de nya sillsorterna som dyker upp i affärernas kyldiskar, en aning märkliga. Men det är en annan historia.





Huvudrätten. Det uppstod en diskussion huruvida man skall använda färskpotatis till sallad. Jag menar det då risken att man annars kommer tjata ut den är ganska stor. Nu lämpar sig förvisso inte färskpotatis till den krämiga typen av potatissallader. Istället bör man sikta på en vinergrette-baserad. Eftersom det serverades hela tre tillbehör så fick det bli en "torr" potatissallad. Vittvinsvinäger, olja, salt, peppar, smulad fetaost och rödlök.




Rödlöksmarmelad:


  • 3-4st stora rödlökar.
  • 1 knippe färsk rosmarin.
  • 3 vitlöksklyftor.
  • 2dl rödvin.
  • ½dl balsamico.
  • ½dl-1dl socker.
  • Svartpeppar och salt efter smak.

Skala och skiva rödlök och vitlök tunt. Fräs den mjuk i smör i kastrull och sänk värmen när den börja få färg. Ta barren från rosmarinkvistarna och hacka fint. Lägg dem i en mortel tillsammans med 1tsk matolja och stöt till en mjuk massa. Häll i lökblandningen och rör runt. Tillsätt rödvin och vinäger och socker. Låt puttra under lock på svag värme i ca 20 minuter. Hur marmeladig konsistens du vill ha, beror på hur länge den får koka. Servera den ljummen eller kall.


Bönkräm:

  • 1 burk stora vita bönor (Zeta 410g).
  • Skal + saft från en stor citron eller lime.
  • 1dl hackad gräslök.
  • 1tsk sambal oelek.
  • 1dl rapsolja.
  • 1tsk rökarom.
  • Salt och peppar efter smak.

Mosa de väl avrunna bönorna i en skål. Tillsätt därefter citronsaft, cest och olja. Rör till en slät konsistens. Blanda i gräslök, sambal oelek och rökarom. Balansera med salt och peppar. Låt den stå och dra ett par timmar i kylskåpet innan servering. Antar att man kan skipa rökaromen och kanske ha i spiskummin eller vad man nu finner trevligare. Min kärlek till liquid smoke håller dock i sig.


Pröva ovanstående recept, nästa gång du grillar. Förhoppningsvis blir du glatt överraskad.

Smaklig spis!


/Thomas



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0