Födelsedagskalas


image203


Födelsedagsmeny 2008


Skaldjurssallad på kräftor, blåmusslor och lättkokt fänkål.

Serveras med klassiska tillbehör.


Helstekt kalkon på Hirams vis.

Serveras med muscovadoglaserad hasselbackspotatis, samt gräddsås och äppelgelé.


Vaniljglass.

Serveras med rom och chili flamberade sviskon.



Man är inte lika ung längre... Ett bevis, är årets deklaration som innebär ''dubbelt boende'' med mera. Tänk den lycklige som bara kan lämna in sina papper och vara glad. Jag är inte en av dem. Staten tog si och så mycket pengar av mig när jag jobbade förra året och nu hoppas jag att man åtminstone kan få några smulor av kakan. De andra bevisen blir jag för emo för att älta här. Så jag gör en klassiker och byter abrupt samtalsämne.




Som en hyllning till det förflutna blev min tjugoåttonde födelsedag en riktig nostalgitripp. Menyn är delvis inspirerad av barndomen, men även tiden innan jag föddes. Skaldjurssallad eller cocktail andas 70-80-tal. Jag minns den i allehanda sammanhang. De gröna ärtorna var lika obligatoriska som den där Rhode island-dressingen vid sidan om. Men jag struntar i ärtorna nu. Det blir för mycket, helt enkelt.


Jag vet att jag är dålig när det kommer till att ange exakta mått. Hoppas du har överseende, då receptet ej är komplett. Jag blandade helt enkelt följande:


  • crème fraiche
  • 2-3 msk majonäs
  • Chilisås
  • Knappt en ½ kork ättika 12 %
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ tsk sambal oelek
  • Svart/vitpeppar, ett par varv på kvarnen
  • Hackad dill
  • 1 sockerbit
  • Salt


Dressingen fick stå kallt i ca 5 timmar.


Skaldjurssalladen bestod av kräftsvansar (ej färdigskalade), musslor, strimlad sallad, förvälld och strimlad fänkål, rödlök och bäbistomater och inlagd sparris. Jag fick improvisera lite då inköpslistan hamnade på villovägar och avokado och lite annat glömdes bort.

Men det ordnade sig ändå och enligt tradition så serverades salladen med rostat bröd och den goda dressingen.


Den helstekta kalkonen lagades efter en kokbok från 60-talet. Märit Huldt, mera känd som "Hiram", peppade svenska folket i drygt 25 år via Svenska Dagbladet att laga mat. Hon har släppt många kokböcker och i en av de tidiga, fanns ett inspirerande recept på kalkon.


Det var lite krångligt och det tog självklart längre tid en vad som angavs i receptet. Om det berodde på att fyllningen i kalkonen hämmar värmen eller att ugnen som användes har sett sina bästa dagar lämnar jag osagt. Kanske var det en kombination av båda?


Såsen är alla hälsofreaks mardröm. Idag får man nämligen inte göra som mormor och farmor gjorde och samla upp flott och vätska och reda till en ljuvlig upplevelse.


Men det gjorde jag ändå. Kalkon är en mager fågel i jämförelse med t ex gås. För det andra, så var skyn varken bränd eller obehagligt salt, så varför inte?


Jag kokade upp buljongen med någon dl röd mjölk, i med rosmarin, kycklingfond och lite svartpeppar. Som vanligt redde jag med maizena. När härligheten fått tillräcklig smak så silade jag den. I med en tesked svartvinbärsgelé och lite coloritsoja och den var klar.


Äppelgelén (Bilden). Tillbehöret som väckte mest uppmärksamhet. Och utan tvekan så skall det utvecklas.


Och det samma gäller med sviskonen. En vuxen efterrätt, men den där tydliga karaktären av rom försvann. Det var absolut inget fel på smaken, men det kunde smakat mera. Men det kommer fler tillfällen.

Du som vill läsa om Hiram kan besöka följande:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hiram


Smaklig spis!

/Thomas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0