Matjessillbakelse

image214


Matjessillbakelse, kort och gott.



 

Som förrätt eller på buffé, så gör den här skapelsen förhoppningsvis succé hos dem som är förtjusta i skaldjur och matjessill. Och det bästa av allt är att de inte är speciellt svåra att göra. Och för en gångs skull så får du ett fullständigt recept och instruktioner, om du vill pröva själv.


 

Så håll till godo.

  

Thomas Matjessillbakelse 4-6bitar:


  • 3 skivor danskt rågbröd, typ kavring
  • 1 citron
  • 1 stor rödlök
  • 2 stora matjessillfiléer
  • ½ paket dill (Findus 35g)
  • 3-4 msk majonäs
  • 2½s dl crème fraiche
  • Smör
  • 3-4 msk matjessillspad
  • ½ dl vatten
  • 5 gelatinblad
  • Ett par varv på pepparkvarnen.

  Till garneringen:


  •  Räkor,
  • 1 burk röd eller svart rom
  • 1 knippe gräslök eller persilja
  • 1 citron
  • 1 knippe dillkvistar


  1. Klä en sockerkaksform med gladpack. Tejpa runt kanterna. Bred smör på rågbrödet och tryck ner i formen
  2. Riv skalet på citronen och lägg i en skål. Dela citronen och pressa hälften av vätskan i formen över brödet och resten i skålen.
  3. Hacka rödlöken fint och matjessillen i storleken av en halv sockerbit och blanda i tillsammans med dillen. Tillsätt majonäs och crème fraiche. Rör om och smaka av med peppar.
  4. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med kallt vatten i ca 10 minuter.
  5. Värm upp 3-4 msk spad från sillen tillsammans med ½dl vatten. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i kastrullen med spad och vatten. Ror om så att de smälter ordentligt.  
  6. Häll i vätskan i en tunn stråle i skålen med smeten och rör om ordentligt. Så fort du är är färdig häller du smeten i sockerkaksformen. Plasta in och ställ kallt.

Eftersom mängden gelatin är ganska stor så behöver tårtan bara några timmar i kylen.




Garnering:


  1. Lägg en plastskärbräda mot formen och vänd den hastigt. Eftersom formen är klädd med gladpack skall det inte vara några svårigheter att få ut "tårtan".
  2. Vänd försiktig på tårtan, med hjälp av t ex stekspadar.
  3. Skär ut lagom stora kuber.
  4. Hacka gräslöken eller persilja fint och klä runt om genom att doppa bakelsens sidor i hacket. Fäster det dåligt kan du först pensla sidorna med ett tunt lager crème fraiche.
  5. Toppa med rom, citron, räkor och dill som på bilden.

Fyllningen är fast utan att vara stabbig så bakelserna är lätta att hantera. Smaken är mild och god. Vill du ha mer "sting" så får ta mer spad till gelatinvätskan eller hacka ner mer matjessill till fyllningen.


Smaklig spis.


/Thomas



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0