Gör det själv, istället! Sås-test.

image228




Grillsäsongen är igång och i affärerna dyker det upp en
blandad kompott av färdiga grilloljor och såser som både skall funka som de är, som smaksättare i dipp och självklart till marinad. Mitt senaste tillskott är från http://www.pataks.co.uk/.


Kashmiri chili sauce och Tandoori bbq sauce. Flaskorna är på 180ml och kostar runt 25 kronor styck. De är inhandlade på ett ICA Supermarket. Båda skall fungera till ovanstående användningsområden. Visst, jag var tveksam eftersom det nästan alltid blir godast att svänga ihop något själv, men självklart finns det inte alltid tid och ork. Men ändå.


Kashmiri chili sauce:

  

"A hot & spicy condiment sauce with crushed red chili"

  

Medium/Hot

  

Doft: Tydlig chili som drar lite åt falafel och kebabhakens varianter men inte lika aggressiv. Kemisk fruktighet.


Färg: Orangeröd. Typ som sweet chilisåser.


Smakar: Sött syltig. Toner av lakrits? En viss hetta finns där, men den är inte stark.



Betyg: Jag ser framför mig hur trendiga glassbarer i sommar försöker erbjuda den här som ett vuxet alternativ till jordsgubbstopping. Och visst skulle man även kunna röra ner den i en fraiche tillsammans med lite hackad gräslök. Men den erbjuder inget extra. Inget, som inte lite sambal oelek, färska örter och grekisk yogurth faktiskt skulle kunna göra bättre.



Tandoori bbq sauce:

  

"A smoky, tomato condiment sauce with tandoori spices"

  

Medium

  

Doft: Som en kryddig ketchup. Inget unikt.


Färg: Blodigt ketchup-röd.


Smakar: Som en söt tomatketchup med len kryddighet, men tandoori? Knappast. Och vart är rökigheten? Hettan är i princip obefintlig.


Betyg: Som flitig användare av "liquid smoke", rökarom, så tycker jag att det nästan är falsk marknadsföring att påstå att den här såsen är rökig, för det är den definitivt inte. Även här så skulle det enklaste hopkoket på passerade tomater, kryddor och några stänk rökarom vinna överlägset. Fast den hade nog varit ett roligt inslag på t ex ett barnkalas för lite äldre ungar som gärna vill "våga pröva". Men något mer än en lite kryddigare ketchup är det inte.



Jag är tveksam till att de här produkterna uppfyller någon funktion i mitt liv. Ur en ekonomisk synvinkel känns det bara som slöseri med pengar.


Och smakmässigt? Nja...


Tatziki må vara en klassiker men den funkar för mig och vill man, så är det bara att byta ut gurkan eller ta hälften äpple, rädisor eller morot, varva med yogurth eller fraiche. Och varför nöja sig med vitlök? Skippa den och tillsätt färskriven ingefära, chili, lime eller apelsincest istället.


Smakar det bra så är det ju trevligt, annars vet man vad man skall göra annorlunda nästa gång.


Gör man t ex en relish ( http://en.wikipedia.org/wiki/Relish) och inte låter den fara ut och in ur kylen, allt för många gånger, så har man en bra grillsås som håller åtminstone ett tag.


Ha en bra kväll.


/Thomas


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0