Tema: Näbbgädda

image222

Andreas och jag premiärfiskar näbbgädda i Hällevik, Blekinge

.

Godafton. Här kommer ett tips från mig till er som varit eller ska ut och fiska näbbgädda. Det är i full gång och så länge vädret och tiden tillåter, så vill jag spendera så mycket tid som möjligt vid havet.


image223
                           Jag spanar ut över Öresund, Malmö. Här är fisket bra på riktigt!



En intressant sak är att den äldre generationen i Skåne är väldigt förtjust i horngädda, som den heter där nere, men på hemmaplan tycker många att man är underlig om man vill äta denna läckerhet. Inkokt, stekt, rökt, stekt och inlagd är väl de vanligaste serveringsalternativen. Själv gjorde jag aladåb i julas och det var riktigt gott.



Om du tröttnat på ovanstående, eller bara vill pröva något nytt, eller om det rent av är första gången, så kommer här två serveringsförslag till:


image224

Grillad och Ugnsbakad.



image225


Båda rätter sköter sig själv, mer eller mindre. Det tar varken tid eller kräver en massa komplicerade förberedelser.


Ta ett par fjällade, rensade och väl sköljda näbbgäddor och dela till mindre bitar. Klipp eventuellt av fenor.



Marinad till grillningen:


1dl-1½dl chilisås.

1dl matolja, ej oliv.  

½dl soja.

½dl vitt vin, torrt.

1dl sirap eller flytande honung.

4st vitlöksklyftor, pressade.

1-2 tsk sambal oelek.

2msk timjan, torkad.

Svartpeppar efter smak.


Blanda ihop ingredienserna till marinaden och häll i en stor fryspåse. Lägg ner näbbgäddan. Pressa ur så mycket luft som möjligt ur påsen. Knyt och blanda runt. Ställ kallt 1-2 timmar.


Grilla! Du ser när benen börjar släppa. Då är det klart. Glöm inte att pensla med marinaden under tiden, men  akta så att det inte börja brinna.



Den andra varianten är lagad i ugn. Du behöver följande:


2½ dl matlagningsgrädde eller vanlig.

Cest från 1 citron och hälften av saften.

1½dl dill, finhackad.

Salt och peppar efter smak.

Rökarom, liquid smoke, efter smak. Jag tog runt 3tsk.


Smöra en ugnssäker form. Lägg i de delade näbbgäddorna. Blanda grädden citronskal + saft, dill och smaka av med salt och peppar och rökarom. Häll över fisken.


Kör fisken på 200 grader, 20-25 minuter. Även här syns de gröna benen tydligt och fiskköttet släpper lätt när det är klart.


Till dessa två rätter serverade jag en basic tatziki, färskriven pepparrot, kokt potatis, grönsallad och citronklyftor.


Till 4 personer kan man räkna ungefär 5 näbbgäddor. Ett "benfat" är att rekommendera. Är det nybörjare med så var pedagogisk och ge dem svansbitarna. Där är det minst ben.


Smaklig spis och ut och fiska med er!


/Thomas




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0