Tema jul: Tjuvstart



Kryddpeppargriljerad fläsklägg, serverat med kanelbakade rotfrukter
samt rödkål med nejlikor och russin
.



Var lite sugen på att tjuvstarta jultemat i köket. Fast jag är nog sent ute. Mattidningarna har redan dragit igång sitt och vi hjärntvättas dagligen med tips om "årets julklapp" eller "nedsatta priser lagom till jul" när någon jätte försöker kränga överskottet av ps2:or. Idén föddes egentligen efter gåsamiddagen då det av misstag hade handlats in färsk rödkål som ingen hade tid och lust att förädla. En burk Felix rödkål fick agera räddaren i nöden den fredagskvällen. Själv hamnade jag i djupa funderingar varför man inte lagar sin egen rödkål? Det är ju inte komplicerat eller stökigt. Jämför med att fixa egna köttbullar eller baka lussekatter.  Både tidskrävande och rätt kladdigt.

Visst köper jag tugget om stress, krav och måsten. En småbarnsfamilj har nog att göra ändå och där är det betydligt viktigare att laga det som barnen tycker om när hela familjen skall julstöka. Så man lägger hellre tid på ett pepparkakshus, marsipangodis, köttbullar och risgrynsgröt. Då är det rätt smidigt att de mer "vuxna" smakerna finns färdiga i affären. Men ändå?


Så jag bestämde mig för att göra ett försök. Skulle tippa på att det gick ½kg rödkål. Strimlade den ganska grovt. Dels för att ge den där hemlagade känslan, men också för att den skulle kunna stå på spisen längre utan att det skulle bli mos.


Fräste kålen i mycket lite matolja tillsammans med en finhackad rödlök på svag värme. När kålen sjunkit ned i grytan hade jag i 1dl russin, 1dl vatten, 1dl mörk sirap, 1 kork ättika 12%, ½-1dl balsamvinäger, ½dl rödvin, 5 nejlikor


Detta fick sedan småkoka i en timme. Självklart smakades det av med salt och peppar. Jag var först inte helt säker på att jag diggade smaken från nejlikorna. Men det visade sig senare vara en höjdare. Rödkålen fick sedan stå till sig i kylen över natten då passade jag på att fundera på vad man skulle äta den till.


Dagen efter inhandlades det en rimmad fläsklägg och sedan åkte lergrytan fram. Den fylldes med rotselleri, kålrot, palsternacka, potatis och gul lök. Detta varvades med ett par kanelstänger, ingefära, krossade vitlöksklyftor, lagerblad och svartpepparkorn. Efter en timme i ugnen på 200 grader så tog jag ur rotfrukterna och buljongen. Fläskläggen fick gå ytterligare 20 min på 175 grader innan den togs ut för svalning.


Griljerade den med en knäckig historia på mörk sirap, kryddpeppar och svartpeppar. Det serverades som på bilden plus lite grov senap.


Det här blev både lyckat och uppskattat.  Tackar för sällskap och en mysig afton i julens tecken.


/Thomas





Kommentarer
Postat av: Margareta Miltodrar om du har något bra tips på mat med mycket n

WAOOOOH smaskigt!!! Undrar om du har något häftigt recept med massor av rosepeppar i... Skafferiet rymmer 4 hg.... Mamma Milton

2008-11-23 @ 01:16:55
Postat av: Thomas

Mamma Milton: Jag skall se vad vi kan göra åt saken:)

2008-11-25 @ 13:15:13
URL: http://krydderiet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0