Höstlamm



Bräserad lammstek, serverat med skogsvamp i krustad samt mustig lammsky



En järngryta är grund till denna skapelse. Några burkar från skafferiet med torkade trattkantareller och svart trumpetsvamp var minst lika viktiga. Min nya hobby är att göra en duxelle på svampen man har hemma. Smakupplevelsen blir intensiv och passar utmärkt till det mesta. Tyvärr är  svampsäsongen ganska varierande så för egen del blir det enbart vid lite lyxigare tillfällen.


Lammsteken putsades och fylldes med färsk rosmarin, persilja och vitlök. Sedan vändes det i svartpeppar och salt innan det lades i den puttrande grytan med smör. Någon kopp vatten och ett par kvistar rosmarin och sen fick lammet sköta sig själv. Glömde skriva att hälften av putsen fick gotta sig i grytan och det andra användes som smakförstärkare till duxellen.


Skyn som bildades från lammet silades och kokades ner, smaksattes med lite madeira. Det svarta du ser i såsen är inte enbär utan blåbär. Tjusigt och höstligt och så slipper man kladda med gelé.


Och en krämig potatisgratäng är väl ändå det ultimata till en lammstek:)

Smaklig spis!

/Thomas


Kommentarer
Postat av: C

ja säger mums för potatisgratäng! lyckans dig som har rosmarin i trädgården!!

2008-10-25 @ 14:48:13
Postat av: Jenny

Det är nu mera en del av veckorutinen att besöka Kryddan. När kommer nästa update??

2008-10-28 @ 11:31:49
Postat av: Thomas

Jenny: Den kom alldeles nyss. Hoppas du gillar den:)

2008-11-16 @ 20:20:58
URL: http://krydderiet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0