Grattis i efterskott!




Nu har vi aprilväder i ordets rätta bemärkelse. Medans temperaturen i norra Norrland är under det normala så har Jämtlandsfjällen mycket över. Här nere ligger frosten på morgonen men mitt på dagen är det som om alla soldyrkare vaknat ur vinterdvalan.

Vi fortsätter våra fiskeäventyr med ett magert resultat och man blir både orolig och ledsen när man tar en titt på vad bland annat Fiskeriverket har att säga.


Då är det avslappnande att ta fram Boken "Meny". Man studerar recepten samt de korta historierna kring dem och snabbt konstaterar man att tiderna har förändras. I ett kapitel i så beklagar sig Tore över hur tröttsamt det är att ständigt äta stekt eller stuvad abborre. För att inte tala om det sega gäddköttet. Han presenterar istället en "enkel fisksoppa" där man förutom ål, gös och sjötunga, behöver en liten levande hummer. Jag ler när jag läser det. Tänk när havet var en sådan tillgång att det som idag ses som lyx, eller ålen som man inte ens får fiska längre, tillhörde det vardagliga.


Fast vi kan fortfarande njuta av denna klassiker av klassiker - Toast Skagen. Tore Wretman kom för längesedan på att man kan smörsteka en skiva formfranska och toppa den med räkor i en majonäs. Och sen dess har den varit en tidlös klassiker. Vi körde den på restaurangskolan. Den dyker upp i olika varianter som förrätt på segelbåtar, fina hamnkrogar eller det lokala haket som lagt den s.k. kemikonsten i köket åt sidan, för att istället leverera kända och säkra rätter till en konservativ kundkrets.


Förresten, så slog det mig att Krydderiet fyllde 2 år den 4 april. Jag säger grattis i efterskott och hoppas kunna fira med en aladåb eller inlagd lax nu till påsk=)


Ha en bra kväll!

/Thomas


Kommentarer
Postat av: Jenny

Vad har du din skagenröra? jag brukar lax och ägg i med.

2009-04-09 @ 14:44:04
Postat av: Thomas

Jenny> Räkor och kräftor, creme fraiche, majonäs, dill och rödlök. Det finns tusen varianter på den här smörgåsen. Personligen tycker jag det blir för salt med lax om man toppar med rom.

2009-04-09 @ 17:08:06
URL: http://krydderiet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0