Det var ju bättre förr


Året var 1990. Inscannad för ers skull:)



När jag städade för ett tag sedan hittade jag en gammal ”Allt om mat” från oktober 1990. Det är ett tjockt specialnummer om festmat. Mycket underhållande läsning. Tidningens spalt med läsarnas frågor andas verkligen svunna tider. En Lisbeth från Göteborg förklarar att hon är laktosintolerant och vad det innebär. Hon vill ha hjälp att blanda ”vispgrädde till mjölk”. Bara en sådan sak, att Lisbeth är tvungen att förklara för ”Allt om mat” vad laktosintolerans innebär känns verkligen speciellt.

Idag tar man det mer eller mindre för givet, då det inte är något märkvärdigt. Fast det här numret trycktes långt innan man pratade om ”mjölkmage” och mejerihyllorna var fulla med hela sortiment av laktosfria produkter. En Per från Helsingborg har varit i USA och käkat frusen yoghurt som han saknar när han kommer tillbaka till Sverige. Men har man bara en glassmaskin så är det bara och ta en halvliter valfri fruktyoghurt och blanda i en halv deciliter socker och köra tills konsistensen är frusen.


Vi får även reda på vad ”hällefilé” är, samt skillnaden mellan blåkveite och hälleflundra. Jag antar att ingen av de båda närbesläktade arterna var rödlistade på den tiden då de gladeligen såldes lite här och där.  Man märker verkligen skillnaden mellan då och nu. På den tiden oroade sig en mamma över histaminhalten i tonfisken som hennes styrketränande son åt varje dag och vi får ett festligt recept på sallad på rökt ål med gröna linser och dressing smaksatt med äppelcider samt fransk senap.


Idag är det knappast gifthalterna i tonfisken som är det största problemet och alla krogar med samvete tar helt enkelt bort ålen från årets dignande julbord. Ja mycket har hänt de senaste tjugo åren. På den tiden var maten enklare men fortfarande lyxig. Man la överkursen åt sidan och njöt av portvinsmarinerat vildsvin med murkelsås och rönnbärsgelé. Saffransris med gröna ärtor funkade lika bra till fisk som till köttbiten. Maten låg på hela tallriken, snyggt fördelad istället för som idag, då allt skall byggas på höjden alternativt serveras i främmande form och konsistens. Inte konstigt att man blir nostalgisk och saknar det som en gång var. 


/Thomas





Kommentarer
Postat av: Anna

Vilken vacker skildring av barndomen. Tänk att allt man behöver är en gammal mattidning för att hänga med. Kom och tänka på det där med murklor som man dåtid käka till vildsvin? idag ska man väl inte ens äta murklor, men enligt livsmedelsvärket så är stenmurklan en av de giftigaste matsvamparna som finns!!



http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Saker-mat/Stenmurkla---fragor-och-svar/

2009-12-04 @ 01:41:03
Postat av: Anonym

jag äter inte tonfisk av princip men egentligen är det hyckleri då det finns tusen andra saker man borde låta bli med men ingen är ju perfekt.

2009-12-04 @ 14:12:54
Postat av: Peter

Det var ju då tidningen fyllde 20 år, Thomas. 90 att ha sushi på omslaget:)

2009-12-04 @ 15:11:51
Postat av: Jenny

Men guud att du har kvar såna gamla tidningar och jag håller med Peter; att ha sushi på framsidan är inget man ser varje dag!! *kram

2009-12-04 @ 17:42:48
Postat av: Thomas

Anna> Jag tackar. Förvisso är det lätt att romantisera svunna tider, men när man har det svart på vitt så har man fog för känslorna. Och gällande stenmurklorna så har du helt rätt. Har en burk med torkade reliker som jag vill men inte får/vågar äta:/



anonym> Ja ingen är perfekt, ingen kan göra allt, men alla kan göra något.



Peter och Jenny> Hehe, jag erkänner att faktiskt missade det, men det förklarar ju varför det var ett specialnummer om festligheter och sushins storhetstid är förbi i den bemärkelsen att den aldrig mer kommer pryda en mattidnings framsida.



Men o andra sidan kan man handla den på vilken bensinmack som helst och det i sig visar ju att rå fisk + ris har samma betydelse som en inplastad räkbaguette, kanelbulle och kaffe i pappersmugg:)

2009-12-05 @ 09:42:12
URL: http://krydderiet.blogg.se/
Postat av: Fina Milton

Du inspirerar att titta på gamla recept, jag är ju nästan från medeltiden...

2009-12-06 @ 12:13:50
Postat av: Peter

Hahaha du har en poäng helt klart! Med risk för att låta tjatig, hur går det med sniglarna??

2009-12-06 @ 13:59:26
Postat av: Peter

Och jag tycker att ägg och baconglass låter jävligt vidrigt!!

2009-12-06 @ 14:01:50
Postat av: Thomas

Fina> Nu skall du inte överdriva:)



Peter> Sniglarna kommer den här veckan och jag är inte heller speciellt övertygad gällande baconglassen:/

2009-12-07 @ 12:45:51
URL: http://krydderiet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0