70 år senare.


Oxfilé Rossini med sultanrussinsky, gåsleverravioli, tryffelcoulies,
potatisduschesse samt örtsauterade svartrötter


Så i helgen fyllde min kära far 70.
Och precis som undertecknad blev han ordentligt firad. Jag tog tåget från Malmö vid lunchtid och reste hem till Hällevik. Det enda far kände till var att vi skulle gå över till Ingalill och Christer för att ”på tumanhand äta en bit mat och dricka ett glas vin”. Mor hade nojat hela veckan att jag skulle försäga mig, men så blev det inte. Regnet öste ner när vi begav oss mot Vitsippsvägen. Väl på plats möttes far av 12 pers som ville fira honom och han blev minst sagt överraskad. Och eftersom Krydderiet trots allt är en matblogg, lägger vi fokus på vad som serverades den kvällen. Ingalill, Stina och Inger hade ansvarat för maten och förväntningarna var höga. Vi blev inte besvikna. Till förrätt serverades en liten tallrik med perfekt kokt grön sparris, lindad i kallrökt lax. En liten paj med luftigt skal, fyllt med parmesan och ruccola. En generös klick gräddfil toppad med löjrom. Underbara smaker och roligt nytänk med ruccola som krydda.

 

Huvudrätten var rökt rådjurslår serverat med potatisgratäng, rotfruktsgratäng, kantarellsås och sallad på granatäpple, bladspenat, mangold, sockerärtor samt hyvlad parmesan. Vad mer behöver sägas?



Kalaset avslutades med en nöttårta med kolakräm, kaffe och avec. Det var en trevlig kväll med många givande samtal om allt från framtidsplaner, miljön, fiske och svunna tider. Och jag vill tacka Ingalill, Stina och Inger för den mycket goda maten.


På söndagen, då far fyllde år, drog vi till Jämshögs Gästgivaregård, för ett mer stillsamt firande av födelsedagsbarnet. Tyvärr såg inte förrättsbuffén lika aptitlig ut som den lät på hemsidan. Nu under lågsäsong hade jag erbjudit förrättsbordet i form av en avsmakningstallrik där gästen själv fått välja alternativ. Men det är jag. Så vi hoppade förrätten och gick direkt in på varmrätterna. Det blev en lång överläggning. Vad skulle man beställa? Hjortfilén med körsbärssky och svamp och potatisbakelse verkade spännande, men det åts ju vilt kvällen innan. Hela frysen är ju full med lamm och hälleflundran är väl utrotningshotad, sade mor med ängslig stämma.  Efter många om och men så blev det oxfilén.

Och den var värd varenda krona. Jag blev grymt fascinerad av sultanrussinskyn och tryffelhistorian som var en slätmixad fluffig kräm. De i sig ihop med den möra oxfilén var en upplevelse. Potatisen och svartrötterna kom nästan i skymundan. Den krispigt friterade raviolin var spännande och ett par stycken till på tallriken hade inte skadat. Alla blev nöjda och lagom mätta och det skulle vara kul o se om man kan släpa med ett par kompisar till nästa besök. Helgmenyns varmrätter kostar 195kr och det vegetariska alternativet är grönsaksbiffar av råris, morot, kikärtor samt broccoli och serveras med valfri sås och potatis för 165kr.

Ja vad mer skall man skriva? Uppdateringen har det ju varit lite si och så med den senaste tiden. Det har varit stressigt med skolan, strul med csn. Lägg sedan till de dåliga förutsättningarna som vintermörkret skapar när man väl skall försöka föreviga något. Känns som jag skrivit det här innan, men det är dagens sanning. Men nu är det iaf dags för påsk och ryktet säger att isen på Svartasjön snart är ett minne blott och vi vet ju alla vad det betyder=)

Godnatt och sov gott.


/Thomas


Kommentarer
Postat av: Peter

GLAD PÅSK!

2010-04-03 @ 11:33:13
Postat av: Jenny

Glad påsk, Thomas. Allt är bra med mig:) Vad blri det på ditt påskbord i år? Kram

2010-04-03 @ 13:43:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0