Cajun style pork tenderloin



Min gode vän Milton påstår med jämna mellanrum att vi skall dra till den amerikanska söderns New Orleans och njuta av cajunska och kreolska kokkonster. Tanken är god, men projektet är än så länge lite väl storslaget. I väntan på lite mer ekonomiskt bekymmerslösa tider, så har man alltid Malmökrogen Carib Kreol. Men som studerande får man begränsa flådiga restaurangbesök och faktiskt ta saken i egna händer. Dåligt väder eller inte, grillen skall invigas! Att svänga ihop en cajunsk kryddbladning är inga svårigheter bara man har ett ordentligt kryddskåp:

Timjan, oregano, chilipulver, paprikapulver, cayenne, salt, rörsocker, grovmalen svartpeppar, malen ingefära samt stött kardemumma. Att köra 2tsk av varje är en bra grund. Sen kan man ju själv anpassa mängde chilipulver och cayenne. Var inte rädd för kardemumman. Putsa fläskfilén fri från hinnor men lämna kvar fettet. Sen är det bara att klappa in kryddblandningen. Ge köttet ordentlig skorpa på grillen, men akta så det inte bränns vid. Enklast är, att sedan linda in filén i folie och låta den grillas i ca 20 minuter. Allt beroende på storlek och hur genomstekt man föredrar köttet. Själv anser jag att det skall vara mycket lätt rosa. Blir du nojig så ta fram köttermometern. 65 till 68 grader är ganska lagom. Glöm inte att låta köttet "vila" i folien en 10 minuter innan det är dags att skära upp det.


Att servera till? Varför inte göra extra stora pommes av bakpotatis och en lagom het tomatsås? Svårare än så behöver det inte vara. Och med dessa rader så är årets grillsäsong startad=)

Fisket går fortfarande rätt trögt. Situationen är som den är när det gäller Östersjön, vilket jag tidigare skrivit om, men varför vi inte besöker sjöarna just nu, ja det är ganska tråkigt. Är du sugen så hojta till. Nu skall jag plugga.

Ha en bra kväll.


/Thomas

 


Kommentarer
Postat av: Fina Milton

Hej! Är så glad att jag hittat din blogg igen!!! Kan man utesluta sockret i denna kryddblandning?? Låter annars ljuvligt!!! Fina

2010-05-08 @ 11:53:37
Postat av: Thomas

Fina> Ja det kan man göra, men enligt mig bör en marinad innehålla någon form av sötningsmedel. Det behövs för att få den där karamelliserade effekten:)

2010-05-10 @ 11:29:26
URL: http://krydderiet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0