Marengo v 3.0

 

 

 

Godkväll. Hur har ni det ? Själv är jag så trött på dimman, luftfuktigheten och leran att jag bara vill dra ner rullgardinen igen när det är dags att gå upp. Som tur är, är man sysselsatt med något roligt om dagarna så man lyckas tillfälligt förtränga skitvädret och när passet väl är slut får man göra det bästa av sitsen nu när fisket är lönlöst och man istället går o fantiserar om samma stämning som bilden ovan visar.

 

Idag slog jag ihjäl lite dödtid med att laga en gryta. Vi kan kalla den för Marengo version 3.0. Marengo är ni bekanta med sedan innan här på bloggen.

 

Den här varianten är något annorlunda:

  • 4 stora kycklinglårben
  • 1 påse kycklinglever, 400g (Guldfågel)
  • 0,5kg varmrökt sidfläsk, tärnat (glöm inte ta bort svålen)
  • 4 gula lökar, klyftade
  • 3 stora solovitlökar, finrivna
  • 1 bit purjolök (typ 20cm), strimlat
  • 3röda paprikor, tärnade el strimlade
  • 5 stora potatisar, tärnade
  • 2 burkar hela tomater
  • 3dl grädde
  • 3dl chilisås
  • 2-3dl vatten
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 2msk rosmarin
  • 2msk oregano
  • 3msk paprikapulver (milda sorten)
  • ½-1tsk cayennepeppar
  • 1-2 korkar liquid smoke

 

Fräs lök, purjolök och sidfläsk tills det börjar få färg. Om sidfläsket är för magert får du tillsätta lite margarin, smör el matolja. Häll i tomater, grädde, chilisås, vatten, buljong och kryddor och låt koka ihop. När smakerna känns ok är det dags för kyckling, paprika och potatis att joina grytan. Koka på svag värme i ca 1½ timme.

 

Låt kycklinglevern rinna av ordentligt i durkslag och torka det sedan med hushållspapper. Är bitarna för stora så dela dem med kniv eller sax. Stek levern hastigt i en mycket varm panna med smör eller margarin, krydda ordentligt med malen vit/svartpeppar och salt. Levern skall få fin yta men behöver inte bli genomstekt då även den skall ner i Marengon.

 

Låt grytan stå på spisen i ytterligare 20-30 minuter. Den här skall avnjutas på lördag så den får god tid att ”mogna” i kylen. Kommer ev vid uppvärmningen adda en skvätt vitt vin, beroende på hur bra den smakar. Då grytan innehåller potatis är den komplett men självklart funkar det med ris till eller gott bröd osv. Spara grytbasen som blir över. Bara att ta fram i frysen när middagen snabbt skall på bordet, bara att slänga i valfritt kött och det är klart. Eller varför inte mixa den slät, spä ut den lite och servera som soppa?

 

Ha en trevlig kväll.

 

/Thomas


Kommentarer
Postat av: Hobbiten

Godkväll på dig själv, Thomas. Ja håller med om att vädret är deprimerande, även om jag hellre hade sett en vacker sommarbild än en kylig vinterbild. Grytan verkar smaksen och bilden från den du gjorde innan ger mig en ungefärlig uppfattning. Levern är jag dock inte så säker på, hade nog struntat i den.



Och är det slutfiskat för i år??

2011-11-03 @ 20:52:43
Postat av: Jenny

V30 ser mycket enklare ut än den andra trots att det är mer ingredienser i det här receptet:) Men du vad hände med de röda bären? Blir det inget av dem?

Ha en trevlig helg, kompis. kraam

2011-11-04 @ 18:15:22
Postat av: Thomas

Hobbe> Ja de flesta här föredrar nog sommaren, men tänk på stackarna norr ut. Det är en massa folk som är beroende av snön, så det är inte så kul för dem just nu.



Ang lever så gillar man det eller inte, p g a dess söta järnaktiga smak och dess konsistens som ibland känns "torr" och "mjölig" till "keramiklerig". Det är som krabba, man kan inte äta för mycket:)



Jenny

2011-11-07 @ 09:46:00
Postat av: Thomas

Hobbe> Nej det är inte slutfiskat. Skall ut i båt i Sölvesborgsviken=)



Jenny> Råkade trycka på skicka innan jag hann skriva. De röda bären ligger i frysen just nu. Pallar inte mecka...känner mig depp och pausar nog fram tills jul. Skickar ett längre mejl om orsakerna (vill inte ta det här)



Kram

2011-11-07 @ 09:48:55
URL: http://krydderiet.blogg.se/
Postat av: Hobbiten

Ja du har så rätt så, såg på nyheterna om inställda skidtävlingar etc. Sånt man inte tänker på i första hand. Här burkar ju snön mest ställa till jäkelskap.



Hoppas sässongsavslutningen på fisket blir bra och att du får nya krafter till jul!!

2011-11-10 @ 15:13:57
Postat av: Thomas

Hobbe> Ja här blir det näst intill bara problem (till att börja med iaf) sen infinner sig Vinterfriden=)



Jag är jävligt glad att min ekonomi inte är beroende av vädret. Men nu verkar det äntligen som kylan är på väg och det ryktas om säsongens första snöstorm..förhoppningsvis kan de snart starta snökanonerna och börja bygga hotellet av is=)



Tack för support, lovar att kludda nåt här om det blir novembergädda. Ha en trevlig helg.

2011-11-11 @ 15:34:30
URL: http://krydderiet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0