Saken är Marengo



Kycklinggrytan som självaste Napoleon blev serverad efter slaget vid Marengo år 1800. Enligt sägnen beordrade kejsaren sin kock att göra en riktig festmåltid och man tog helt enkelt de råvaror som fanns tillgängliga.


Originalet serverades med kokta kräftor, bröd samt friterade ägg, vilket jag finner lite märkligt.


Min variant kompletteras istället med potatis eller ris och en enkel grönsallad. 



Kyckling Marengo, enligt Thomas:


  • 2½kg kyckling, gärna en hel.
  • 1 paket jägarbacon, (Scan 175g)
  • 250g färska champinjoner
  • 250g steklök (ca 25st)
  • 2 hela vitlökar, finhackade  
  • 2 burkar hela tomater
  • 4-5dl torrt vitt vin
  • 1dl chilisås
  • 2dl grädde
  • Kycklingfond efter tycke
  • Basilika, persilja, rosmarin och oregano efter smak
  • Salt och peppar

Jag stekte helt enkelt baconen knaprig innan jag lade den i grytan. Fettet som bildades använde jag både till att steka svamp och lök. Kycklingen styckades ner till lämplig storlek och förseglades i pannan med lite smör och kryddades ordentligt med salt och peppar. Se till att skroven får plats i grytan då de ger bra buljong.


Sedan fick allt gå på svag värme. När kycklingen var färdig så tog jag upp den för att kunna justera smakerna. I med grädden, lite mer salt, lite mera örter och sen var saken klar.


Grytan skall serveras till ett större sällskap imorgon, vilket bara är bra då smakerna verkligen kommer utvecklas nu över natten.


Förresten, du såg inte Uppdrag Granskning? Väldigt intressant och jag fick mig verkligen en tankeställare om den odlade laxen. Hittills har jag trott att de största problemen har handlat om övergödning, parasiter och sjukdomar. Du kan se det hela här.


Ha en bra kväll.


/Thomas


Fredagsmiddagen..


Kycklingbiffar fyllda med rosépeppar och fetaost serverat med en medelhavsinspirerad
potatisgratäng samt saffransvinergrette.




Smaklig spis!


/Thomas


RSS 2.0