Fredagsgott.

image13


Örtiga fiskbiffar med ugnsbakade rotfrukter och chiliaoli.


 


Alaska pollock är alternativet till den utrotningshotade torsken som vi konsumenter uppmanas att köpa. Det är en tråkig fisk som jag tycker är både smaklös och torr. Lax i sig smakar så pass mycket att den inte behöver förädlas, men pollock är ett undantag och den kan verkligen behöva lite trolleri.  Citron och örtkryddade fiskbiffar, med reduktion på hummer, vitt vin, trattkantareller och minitomater. Serverade med chiliaoli och ugnsstekta rotfrukter. Fiskbiffarna är milda o mjuka. De färska örterna och det rivna citronskalet lyfter verkligen den annars så trista pollocken. Den där hopplösa vardagskänslan är som bortblåst.

/Thomas


Räkor är aldrig fel.

image8

Minnen från förra sommaren.


Bönor i maten är en trend som verkar hålla i sig. Här är ännu ett förslag att servera dem på. Marinerade, tillsammans med räkor, fetaostkräm och avokado, blir det en enkel men god förrätt, som gått hem när jag bjudit på den.


/Thomas

Mer sommarkänsla..

image6


 
Tunnbrödssnittar på champagnegravad lax, färskost och pepparrot.


Snittarna gör sig bra som förrätt eller småplock på en större buffé. En hel rulle är nog idealiskt på en picknick Är man inte så förtjust i gravad lax så är det bara att använda rökt istället.

 

När snittarna skulle vara laktovegetariska i samband med en studentbjudning där jag ansvarade för maten bytte jag helt enkelt ut laxen mot marinerade, soltorkade tomater. De färdiga på burk är lite väl dyra om man skall laga till många.

 

Då är det bättre att köpa en påse torkade, förvälla dem och blanda en egen marinad som de får dra i något dygn. I vilket fall är en riktig aptitretare som man gärna tar fler bitar av.

/Thomas




 


Sommarkänsla

image3


                              
Hickorygrillad kotlett, couscoussallad med rostade nötter och äppeltatziki.

 

När familjen skall ha gäster blir jag ofta tillfrågad om jag vill ansvara för maten. Eftersom jag tycker det är både roligt och utvecklande, säger jag oftast ja. Ibland framförs det önskemål men det är mer vanligt att jag använder fantasin.

 

En fin och varm vårdag tyckte jag det var dags att inviga grillen som stått under en presenning bakom huset hela hösten och vintern. Alla älskar grillat. Nypotatisen har inte kommit ännu och vi börjar alla tröttna på den vanliga. Är det vår så är det, och hasselbackare eller potatisgratäng känns lite för höst och tungt. Så vad göra?

 

Varför inte en sallad på couscous som tillbehör? Det går snabbt och enkelt att koka och sen är det bara att öppna kylen och se vad som går att ha i. Under tiden couscousen kokade rostade jag cashewnötter i en torr panna. Passade även på att tärna grönsaker. Rödlök, majs, gurka, tomat, purjolök räcker gott och väl. För att undvika att couscousen blir klibbig och klumpig låter jag den rinna av väl och sen i med en klick smör och en matsked olivolja. Rör runt och sen är det bara att blanda med nötterna och grönsakerna. Lite balsamvinäger och ett varv på pepparkvarnen och det är klart.

 

Salladen blir fräsch och matig utan att bli tung som en potatissallad. Köttet som föräldrarna valt var vanliga kotletter. De fick dra i en riktigt rökig hickorymarinad och massor av vitlök.

 

Tatziki är den givna klassikern vid grillning, men den kan behöva lite förnyelse då och då. Byt ut gurkan mot någon grönsak eller varför inte frukt? Det här ger garanterad sommarkänsla i vårvinden.


/Thomas 

.


Påsk

240284-1


Påsken & ansjovisen går hand i hand.


Under påskhelgen besökte jag föräldrarna i Blekinge och fick i uppdrag att svänga ihop en enkel förrätt, som skulle passa in på ett påskbord. Efter många om och men bestämde jag mig för att göra en Janssons fast i ny tappning. En riktigt svensk fritata, med lagrad ost och ansjovis!

 

Sältan och det kryddiga från ansjovisen och osten bröts av mot lökens sötma och syran från tomatpurén. Det var gott helt enkelt. Till den serverades öl och snaps. Ett bra alternativ för den som inte vill servera en hel buffé. Modernare än sill och ägg, utan att för dens skull förkasta det traditionella, som så många uppskattar under högtider.

/Thomas


RSS 2.0