Farväl till sommaren



Örtspäckad laxbiff, serverat med en aioli på rostade sesamfrön samt friterade svartrötter


 

Det är dags att säga farväl till sommaren och vad passar bättre för det ändamålet än lax? En ugnsbakad laxsida endast uppiffad med flingsalt, citron och grovmalen svartpeppar är ett kapitel för sig. Ett trevligt sådant. Jag är en av den som oftast tycker att lax är en utmärkt råvara som man inte behöver "förinta" med allehanda kryddor. Men det förhöjer känslan av lyx att använda ädelfisk istället för de frysta alternativen till torsk, som egentligen lämpar sig bättre till bullar och biffar.


Thomas Laxburgare, 3st:


  • 2st portionsbitar lax, utan skinn.
  • 1 gul lök.
  • 2st vitlöksklyfto, pressade.  
  • 1 ägg.
  • 1 knippe färsk persilja.
  • 1 knippe färsk basilika.
  • 1dl ströbröd.
  • 1tsk cayennepeppar.
  • 1tsk salt.


  1. Finhacka löken och stek den gyllene i olja eller smör.
  2. Torka av laxen med hushållspapper, hacka den grovt och lägg i en skål.
  3. Finhacka persiljan och basilikan blanda ner i laxhacket.
  4. Tillsätt ägg, ströbröd, vitlök, cayenne och salt. Låt färsen svälla i ca 20-30 min.


   Aiolin:


  1. Gör ett grundrecept på aioli (men skippa vitlöken)
  2. Torrosta ½dl sesamfrön i panna. Hög värme, men se till och rör ofta. Så fort de börjar få färg så ta genast bort pannan från värmen.
  3. Lägg 15st oskalade vitlöksklyftor i en form med lite olja eller på bakplåtspapper. Kör dem i ugn på 200 grader tills skalet fått en mörk färg.
  4. Ta ut dem och låt dem svalna av.
  5. Pressa ur dem från skalet med hjälp av fingrarna. Mosa med sked alt använd stavmixer.
  6. Blanda ner sesamfröna och vitlöken i aiolin. Om du tycker att aiolin får en tråkig färg så kan det lätt fixas till med lite gurkmeja.


  • Forma 3st jämnstora biffar och stek dem på svag värme ungefär 5 minuter på vardera sidan. Som vanligt underlättar blöta händer när du skall forma smeten.
  • Skala svartrötterna noga och fritera som vanliga pommes.
  • Servera med dina favoriter bland grönsakerna.

Smaklig spis!


/Thomas


Höst i Malmö


                                    Ännu en höst och ny bostad i Malmö. Foto: Johan Funky

Nu är jag färdigflyttad. Tackar de som hjälp mig och passar även på att tacka vädrets makter som gjorde vädret flyttvänligt. Inget solsken, men heller inget regn. Perfekta förhållanden. Nu skall jag bara få ordning på mitt rum och alla prylar, sen kan bloggandet sakta komma igång igen.



/Thomas


RSS 2.0