Smörgåstårtan/kalas i ord och bild

 

 

Först o främst tack, för uppvaktning, presenter och en trevlig afton. Det blev ett riktigt kalas som höll sig fram tills småtimmarna. Sen det där med smörgåstårtan. Att bygga en vegetarisk är faktiskt en lite av en utmaning. Man skulle kunna göra det enkelt för sig och köra tartex och bostongurka och smörja in skapelsen med majonäs, men det känns liksom inte..ok? Hade jag bott i Malmö hade man med enkelhet hittat köttsubstitut, men o andra sidan känns det roligare att själv signera den utan allt för många fabrikat.

 

Så efter många om och men hittade jag ett koncept som kändes ok. Bönmousse med mycket dill, rödlök, citroncest och rökarom är alltid schysst och ni har sett det på Krydderiet ett x antal gånger. Hummus –kikärtsdipp, är numera allmänt accepterat. Min variant innehöll förutom obligatorisk vitlök och persilja, sesamolja. Tahini – sesampasta, har jag aldrig riktigt diggat. Dels den ”kleggiga” konsistensen men framförallt den beska bismaken. Sesamolja däremot är riktigt nice med sin nötiga karaktär.

 

Fyllning nr 3 kan vi kalla det ”neutrala lagret”. Mycket är gott, men allt är inte gott ihop, därför behövs det något enklare, i det här fallet, inlagd paprika mixat med crème fraiche.

 

Guacamole brukar domineras av vitlök, men jag skipade det och ersatte med hackade soltorkade tomater.Färskost och yogurth känns fräschare än majonäs och brukar bli mitt val när jag gör smörgåstårtor. Pepparrot är aldrig fel. Också trevligt att introducera sällskapet för tångkaviar (på äggen) som gjorde flera nervösa då de av olika skäl inte vill äta fiskägg. Tårtan blev uppskattad och det blev inte mycket över. Själv tyckte jag att sältan kanske kunde ha varit lite mer närvarande och kanske var det för mycket citrus i bönmoussen, men i det hela kan vi kalla det för detaljer. Återigen, tack för en fin kväll och på återseende=)

 

Vi avslutar dagens inlägg med lite bilder från kalaset.

 

/Thomas

 

 

 

 

 


31 år senare

Snön må va borta, men kylan håller soldyrkarna på behörigt avstånd:)

 

Godafton. Hoppas allt är bra med er. Här i söder har snön försvunnit helt men kylan håller i sig och skapar fantastiska väderfenomen. Och även om det fortfarande är möjligt att isfiska så längtar jag faktiskt till islossningen och gäddleken i Svartasjön. Men det lär dröja.

 

Förövrigt är allt ganska ok. Sliter på jobbet och älskar det. Vi har en del att göra och har i princip ökat omsättningen för varje vecka som går. Som det ska va, med andra ord.

 

 

Den é långt ifrån färdig..

 

Och mitt i alltihopa så fyller man år. 31 är väl inget märkvärdigt i sig, men dock ännu en födelsedag. Har stått och byggt smörgåstårta som jag tänkte bjussa på imorgon kväll. Den ser inte så märkvärdig ut just nu utan skall få stå och safta till sig under ”täcket” av färskost, crème fraiche och pepparrot. Dekorera gör vi imorgon eftermiddag och förhoppningsvis kan vi ta lite trevliga bilder. Och förhoppningsvis blir det ett lika lyckat kalas.

 

/Thomas

 


RSS 2.0