Mer rotfrukter.

Krämig tryffelspetsad rotsakssoppa

serverat med friterad stensopp och trumpetsvamp.

 

Ännu ett sätt att njuta av hösten. Rotsellerin kommer i skymundan och verkar inte vara speciellt poppis, iaf om man t ex får tro ”Halvåtta hos mig” där deltagarna varit väldigt noga med att tala om att de alltid ”haft svårt” för just rotselleri.

 

Men slätmixad med purjolök, vitlök och rostade kokosflingor bjuder den  på oväntade upplevelser. Passerad och spädd med grädde och salt, spetsad med tryffelolja och toppad med friterad svamp gör den det till ett vinnande koncept. All soppa gick åt. Folk tog om. Ett bra tecken=)

 

/Thomas

 


Rotfrukter x 2

Paté på vilt, serverat med ugnsbakad palsternacka och rödbeta

samt Dijonkräm med sardeller och kapris.

 

En paté på älgfärs så mjuk att man skulle kunna bre den på en skiva bröd. Smaksatt med västerbottenost och persilja. De ugnsbakade rotfrukterna är söta i sig så här behövs inga rårörda lingon eller någon gelé, däremot något som kontrast till sötman. Så dijonsenap, crème fraiche, sardeller och kapris är känns så naturligt=)

 

Mousse på rödbeta och blåbär.

 
Frukt i maten? Mat i efterrätten? Här kommer åsikterna garanterat vara blandade och jag tillhör själv kategorin som inte alltid uppskattar alla nya kombinationer. Men rödbeta och blåbär fungerar. Måhända hjälper dess färger till rent mentalt, men rödbetan är som bekant väldigt söt i sig (sötare än blåbär?) och har en len smak som bara förstärks med råsocker och vanilj. Lägg där till blåbär och grädde och du har en ”jordig” mousse som bevisar att rotfrukter och sött är betydligt mer än morotskaka.
 
 
/Thomas
 
 
 

 

 

 

 

 

Höstmörker

Tänk om det blir som vintern 2010? Drömma kan man alltid.

 

Temperaturen är mycket över det normala här nere i söder, enligt väderleksrapporten på Svt. Jag kan inte annat än instämma. Det samma gäller väl i princip för hela landet. Snön som kom regnar bort i norr och de fina frostmorgnarna här nere har åter ersatts med plusgrader, dimma och mörker. Lyckades dock pricka in en fin lördag för någon vecka sen och drog till Elleholms badplats i hopp om någon öring eller gädda. Elleholm är stundvis svårfiskat då det ofta är lågvatten, men den här gången gick det problemfritt. Det dröjde inte många minuter innan en gädda, 3kg+, förföljde betet till bryggkanten och vände vid bryggkanten. Sådant är retfullt och man har varit med om det tillräckligt många gånger. Det spelade ingen roll vad jag fiskade med. Körde wobbler och olika skeddrag men gäddan ville ändå inte. Frustrerad gav jag upp och tänkte först sticka hem, men eftersom vädret var så fint så blev det en liten tur till Sternö skärgård, närmare bestämt Boön. Och där gick det bättre. 

 

Toby silver 28g funkar alltid.

 

På kvällen tog jag fram farmors gamla fiskgryta. Resultatet serverades med färskriven pepparrot, brynt smör och pressad potatis=) Det finns ingenting o klaga på. Möjligtvis att kameran inte var närvarande. Men det skall bli bättring på den fronten. Var så säkra.

 

/Thomas


RSS 2.0