Potatissoppa




Potatissoppa Vichyssoise


Grillad kalvstek

Serverat med sesamrostade svartrötter och blomkål,

 portvinskaramell samt syltad fänkål.



Ja så såg gårdagens middag ut. Det är mycket snack och lite hockey gällande gäddan just nu men det beror inte på ovilja från min sida utan det faktum att dem jag vill skall vara med och äta dessvärre är ganska fullbokade för tillfället. Vi får helt enkelt leva på hoppet så länge.


Gårdagens middag var av det finare slaget och soppan blev en riktig fullpoängare. Huvudrätten ger jag godkänt men inte mer. Tillbehören var ju helt ok, men köttet..där gick åsikterna isär och det förblir ett mysterium varför vissa bitar var jättemöra medans andra hårda och sega, när det kom från samma stek. Fänkålen var en sista minuten-lösning. Från början tänkte jag ta fjällskivlingar som jag för några dagar sedan upptäckte i skogen. Då var de för små så jag lät dem va. Och när jag i förrgår skulle hämta dem hade mördarsniglarna fördärvat dem. Så då fick det bli ostronskivling. Men sådana fanns det förstås inte i affären. Så jag övergav svamptankarna helt och hållet.


Men som sagt, soppan blev riktigt nice och är ett utmärkt exempel på att det går att trolla med enkla råvaror:


Potatissoppa Vichyssoise, enligt Thomas. 3-4 portioner:


  • 1 purjolök
  • 3 medelstora potatisar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5dl vatten
  • 2½dl matlagningsgrädde
  • Salt och peppar

Strimla purjolöken och skölj den väl. Skala och dela potatisarna. Fräs i gryta med lite smör och olja. När purjon är glansig, häll i vattnet och buljongtärningarna. Sjud under lock tills potatisen är mjuk. Tillsätt grädden och vitlöken. Mixa soppan slät och styr upp den med salt och peppar. Är den för stabbig i konsistensen så späd med lite mjölk eller vatten.

Servera soppan iskall. Jag vill påstå att mousserande till är alldeles förträffligt.

Smaklig spis!


/Thomas






Solen och jag



Det här är knappast vad smhi lovat...


God afton. Ikväll regnar det. Ok det är inte som skyfallet som kom i lördags men ändå. Att smhi och deras prognoser oftast slår fel är lika självklart som att midsommaren går under i en höstliknande storm.

Man kan fråga sig varför jag bryr mig? Jag är ju ingen soldyrkare. Mitt svar kan framstå som något förvirrat och lite egotrippat. Jag gillar att fiska. Så fort värmen slår till kommer algblomningen till kusten. Sen är det kört.


Drar man till sjöarna så är "våra" ställen ockuperade av badande småungar. Och allt är solens fel. Eller rättare sagt den globala uppvärmningens.


Nu för tiden är det ju alltid antingen eller. Först gläds man åt regnet då kryddlandet växer så det knakar. Sen vill man gärna ha lite sol för annars tar mördarsniglarna hand om allt.


Och då kommer solen och kör så hårt att allt från rabarber till ruccola, smultron och rosmarin vittrar sönder i torkan.


Det finns liksom inget mellanting. Ena månaden är det vatten och eldningsförbud följt av översvämmade åkrar och hus.


Och när jag är ledig då regnar det 9 av 10 gånger. Perfekt för fiske. Men då är ändå inte någon av mina fiskepolare tillgängliga så det slutar oftast att jag sitter o tjurar framför datorn. Skulle vädret däremot vara fint så hinner man knappt nämna "grilla" innan molnen mullrar in över horisonten.


En av de finare sommarkvällarna jag ska minnas när hösten slår till på riktigt.

Så jag är väl lika gnällig och självisk som alla andra. Vissa vill ligga på stranden hela tiden. Vi vill grilla när vi känner för det eller sitta på en uteservering. Trädgårdslandet skall blomstra, vilket det aldrig kommer att göra utan de där regnskurarna som pajar ens bad eller grillplaner. Och många är vi som fördömer uppvärmningen. Och minst lika många av oss gläds av tanken att kunna plocka kantareller i februari samtidigt som man blir emo för att barndomens vinteräventyr blir mer och mer orealistiska.


Nog om det. Gällande gäddan som jag tjatat om. Vad tycker du låter mest intressant? Paté eller rökning? Lämna gärna en kommentar.


Ha en nice afton.


/Thomas


Loka lack of passion



Föreställ dig en varm dag. Du blir sugen på något kallt och läskande. Mineralvatten. Du öppnar kylskåpet och häller upp ett stort glas. Men precis när du skall dricka så upptäcker du att det saknas något. Men vad? Isbitar? En skiva citron? Nej något nytt. Plötsligt kommer du på det! Du plockar fram en burk med sambal oelek och...


Vem vet? Kanske var det så det gick till när någon på Loka bestämde sig för att i sommar skall vi dricka mineralvatten med chili i. Och som den miljöförstörare jag är måste jag givetvis testa denna märkliga skapelse. Loka Likes Passion är namnet på det tillfälliga sommarsortimentet som skall släcka vår törst. Red Hot Strawberry skall leverera en söt smak av jordgubbe tillsammans med en het smak av chili. Dessutom är den fri från sötningsmedel och socker.


Jag är i vanliga fall en fan av både frukt i maten och en flitig användare av chili i alla dess former. Men det här var ingen höjdare. Jordgubbssmaken påminner om ett urtuggat Hubba Bubba och den där chilin? Jag känner då ingen. Och tur är väl det, för jag har svårt att förstå vad chili har i kolsyrat vatten o göra överhuvudtaget. Det blir tummen ner.  


Nej jag klarar mig gott med Loka naturell, citron och möjligtvis päron.


Ha en bra dag.


/Thomas


Just nu..


En summering av läget. I lördags kväll lagades det wienerschnitzel som serverades med potatissallad. Inget märkvärdigt i sig. Maten smakade precis som den skulle och jag tog de där obligatoriska bilderna. Några timmar senare sitter jag vid datorn och lyssnar på musik. Trött som jag är efter jobbpasset så tänker jag inte helt klart och raderar plötsligt bilderna. I efterhand låter det patetiskt att försöka ursäkta sig. Men på riktigt; Jag trodde redan jag lagt in bilderna o tänkte rensa kameran. Och i ungefär samma ögonblick som jag tryckte på "OK" insåg jag mitt misstag.


Sånt händer. Årets midsommar var unik. Vädret var mer än ok. Visst det kom mörka moln och ett och annat duggregn, men ingen av oss kunde minnas senast vädret var så här bra.


Några matbilder i ordets rätta bemärkelse blev tyvärr inte. Lägg märke till hur min lilla burk med wasabisill som "ozze" tar för sig av hamnar i skuggan av de andra burkarna som bland annat erbjöd "auberginesill". Det ultimata vegetariska alternativet. Inledningsbilden symboliserar för mig den där mytomspunna midsommaren. Vädret, naturen och kubbspelandet visar vägen=)


Nu är planen att ta upp en av gäddorna ur frysen och se vad man kan hitta på med den. Vi får se vad som händer. Nu skall jag njuta av min lediga dag.


/Thomas


Högsommarvärme


Grillad Sremska serverat med melonsallad


Godafton. Ikväll grillades det igen. Det hör ju sommaren till. Men jag erkänner att jag är duktigt trött på både karré och kyckling. Jag var heller inte sugen på nåt fint nötkött så man får ångest för att man dränker in det i en kraftig marinad.


Korv har inte stått så högt på min lista, de senaste åren. Det är för mycket scoutläger i Guds fria för min smak. Men nu blev det korv i alla fall och dessa är väl av den lite finare sorten. I alla fall när man inte har tillgång till någon saluhall.


Korvarna ifråga är av den serbiska sorten (enligt förpackningen). De har hög sälta och tydlig kryddighet och konsistensen är av den grövre karaktären.


Och när man ändå köper lite "finare" så vill man inte sunka ner det med någon majonäsig potatissallad. Så nu blev det äntligen dags för den där melonsalladen som jag gastade om för ett tag sedan.


Eftersom jag älskar retromat så är en melonsallad perfekt. På 80-talet åt vi en skiva honungsmelon inlindad i skinka. En fräsch melonsallad har alltså anknytning till svunna tider, men med en modern touch.


Och som plus i kanten kommer ruccolan från trädgårdslandet. Majskolven är ett standard tillbehör, men kändes nödvändigt för att göra måltiden lite "matigare".


Krydderiet har varit slumrande de senaste veckorna, som ni har märkt. För tillfället ligger i princip all min fokus på att prestera bra på jobbet. Men den nya kameran motiverar mig och jag känner samma iver som när jag våren 2007 startade upp bloggen.


Och vänner, men framför allt ni "anonyma" som besöker Krydderiet får förhoppningsvis se ett lite mer regelbundet bloggande de kommande veckorna.


Ha en bra kväll!


/Thomas


RSS 2.0