Gott nytt år!!



Årets nästsista dag och det är väl på sin plats att summera året som varit. Krydderiet har ju under längre perioder legat på is, men det är inte alltid lätt att ha humöret uppe när man är långtidsarbetslös och knappt har några pengar att röra sig med o s v, vilket jag hoppas ni har förståelse för. Men nu har det äntligen lossnat och med det kommer också inspirationen och orken att trixa i köket för skojs skull.

 

Jag har haft en bra ”minisemester” nu och hunnit göra och träffa de flesta, vilket varvats med vinterpromenader, filmkvällar en och annan sovmorgon samt rent nöje. På juldagen hade Emelie och Jens (bilderna ovanför) ett trevligt kalas. Och i förrgår tittade Julia förbi (bilderna nedanför). Jag bjöd på en asiatisk sallad på den inlagda laxen med lime, ingefära och chili.  Detta följdes av rullader på lövbiff fyllda med chevre, örter samt knaperstekt salami som serverades tillsammans med kantarellsås och friterade potatisklyftor. Ett lyckat break från julmaten, med andra ord.

 

 

Och det här blir det sista inlägget på Krydderiet 2010. Imorgon är jag helt arbetsbefriad och kommer endast att deltaga som gäst. Är jättenyfiken på menyn och kameran är tömd och ligger på laddning, så vi får se vad det bär hän. Så gott nytt år på er. Var rädda om öron, ögon och fingrar och drick hellre Champagnen till middagen istället för i en kladdig plastmugg som kramas om av iskalla fingrar vid tolvslaget=)

 

Hade gött så syns vi nästa 2011

 

Hälsningar

 

/Thomas


Grisatassarna

 

 

-         Varför äter man grisfötter? Är det för att man kan?

Frågan ställdes av Pär Milton i ett telefonsamtal några dagar innan julafton. Nu är ju inte han direkt kräsen i den bemärkelsen. Han styrde ju t ex upp kycklinghjärtan nyårsaftonen 2009. Men visst, frågan är tydligen befogad, för det är många som reagerat när jag berättat om mitt projekt. Jag gjorde det helt enkelt för att jag ville testa. Och lite som en hyllning till julbordets bortglömda anrättningar. Allt är inte bara skinka, köttbullar och rödbetssallad.

 

Precis som när det vankas surströmming så är det lätt att vara kaxig tills det väl är dags. Jag vet inte vad jag föreställde mig riktigt, men jag var lite darrig när jag öppnade den förseglade påsen som låg i kylskåpet. Men se där, det var ju inte alls farligt. De var späda, rena och kluvna allt som allt 5st hela förvandlade till 10 halvor:


Grisfötter i gelé, enligt Thomas:

  • 5 grisfötter, kluvna till 10 halvor
  • 4 morötter, skalade och skivade
  • 2 palsternackor, skalade och skivade
  • 4 gula lökar, klyftade
  • 1 hel vitlök, grovt krossad
  • 5 lagerblad
  • 1msk rosmarin
  • En rejäl nypa kryddpepparkorn
  • En rejäl nypa vitpepparkorn
  • Salt. Räkna minst 1msk per liter vatten. 3½liter krävdes här.

 

Koka allt och skumma av med jämna mellanrum. Det tar runt 2 timmar innan grisfötterna är mjuka. Ta upp dem och när de svalnat något så rensa benen. Lägg köttet i en form tillsammans med några av morotsslantarna. Sila av buljongen och häll i formen, så mycket att köttet täcks. Ställ in i kylen och låt stelna.

 

Bästa sättet att få ur aladåben ur formen är helt klart med hjälp av en hårtork. Sätt formen (med aladåbsidan neråt) på en tallrik och blås. 1-2 min senare är det bara att lyfta och det är klart. Hur smakade det hela? Faktiskt riktigt gott. Skulle beskriva det som en fläsklägg av det broskigare slaget. Gelen har en mild smak och len konsistens och blir inte lika ”satt” som när man använder sig av gelatinblad. I de recept jag studerat har jag reagerat på mängden grisfötter som rekommenderas, men det är inte mycket kött på dem, så tyvärr blev det inga över som jag hade tänkt griljera i ugnen, allt enligt tips från en tidigare arbetskamrat.

 

Och god fortsättning på er. Hoppas ni är nöjda med julhelgen. Vill passa på att tacka för all positiv och konstruktiv feedback jag får av er läsare. Det motiverar en att blogga vidare. Nu skall jag ta en promenad i snöfallet.

 

/Thomas


24 december

Vintern 2010 visar vägen.

 

Sådär. Då var det dags. Alla klappar är inslagna och om ett par timmar dukas Krydderiets julbord 2010 fram:

Löksill

Senapssill

Inlagd lax med ingefära, lime och chili

Scezuanpeppar gravad lax

Ansjovis och pepparrotskräm på rostat pumpernickel

Ägghalvor med Kalixlöjrom

Pragerskinka

Gammaldags aladåb på grisfötter

Kalvsylta

Lökkorv

Julkryddad leverpastej med smak

av äppel och nejlikor

Jansons

Lammköttbullar med spiskummin och sesamfrön

Gammaldags köttbullar med ansjovis

Prinskorv

Rödkål

Långkål

Rödbetssallad

Rödkålssallad med apelsin och rostade mandlar

Bröd och ost

Dryck: Falcon julöl, Åbro Sigill, Haga Julsnaps 2010




Och med dessa rader önskar jag alla läsare från norr till söder, ett riktigt trevligt julfirande, så hörs vi i mellandagarna. God jul på er.

 

/Thomas

 



Dan före dan

Utanför mitt fönster just nu..inget regn i sikte..som tur är:)


Godmorgon på er o hur har det gått? Idag måste allt bli klart. Jag ska göra Janssons, julskinka och ej att förglömma - grisatassarna som ligger i kylen o väntar. Hörde på radion igår med vår topp 20 (har jag rätt?) lista med julbordsfavoriter och där fanns (föga förvånande) grisfötterna inte ens med. Vad jag själv tycker om dem, det återstår att se.


Sen bär det av till stan för att inhandla de sista julklapparna. Om man nu kan ta sig in. Det snöar ju rätt ordentligt just nu. Så ta det nu lugnt, ni som skall resa långt för att fira jul, eller  ni som stressar omkring så man skall kunna slappna av ikväll. Nej, nu drar vi igång.

Höres senare.

/Thomas

Det ryktas ju:


En fågel viskade i mitt höra och sade att jag får en kasse grisatassar levererade ikväll. Varför inte liksom? Julen var trots allt den tid på året då man kunde äta färskt kött, och till skillnad från "den hemlige kocken" så tog man vara på allt. Inget fick gå till spillo. Skall bli väldigt intressant.

Just nu ser det ut som vi slipper regnet under julhelgen. Kylan håller i sig och det skall komma mer snö. Och medan media räknar hur många bilar som kör av vägen och vi skickar sura insändare till tidningarna och anklagar snöröjarna för att inte göra ett ordentligt jobb, trots att de är ute typ dygnet runt, så har vi nedan ett bevis på att vintern inte behöver vara ett problem. Något för SJ att ta efter.



Nu skall jag lusläsa kockböcker från förr och se hur man tillreder julbordets mest kontroversiella anrättning:)

Hörs senare.

/Thomas



Julstämning här:)


Vintersolen sprider riktig stämning. Utkik över fiskeviken.

Nu är det inte många dagar kvar till julafton. I skrivande stund har smhi hotat med regn alt snöblandat regn på den stora dagen, vilket jag ber till gudarna inte skall slå in. För just nu är det precis som det skall vara så här års och om kölden håller i sig (just nu är det typ 13 minus) så hoppas åtminstone jag på isfiske på vår älskade Svartasjö.

 

Den inlagda laxen. Inte redo för avsmak, men snart.

 

Precis som med er så börjar jag känna av stressen. Jag har ännu inte köpt några julklappar och jag ligger efter med förberedelserna inför den 24:e. Så i eftermiddags satte jag fart i köket och gjorde inlagd lax med lime, chili och färsk ingefära. Den behöver ju några dagar så på torsdag hoppas jag att man kan smaka av den.

 

Och så till biff Stroganoffen. Det är en klassiker från barndomen som min farmor lagade. Och det grämer mig att jag aldrig frågade henne hur hon gjorde, för den var underbar. Så det är lite av en hyllning till hennes kokkonster att jag gjorde ett försök igår. Resultatet har jag bjudit Bergendorfs på ikväll, som tack för att jag har kunnat samåka med dem till jobb nu under hösten:

 

Biff Stroganoff, enligt Thomas:

 

  • 1,5kg nötkött (jag använde grytbitar av ytterlår)
  • 4st gula lökar, strimlade
  • 2dl torkad svamp (jag tog trattisar och Carl Johan)
  • 1 påse frysta skivade champinjoner, 450g (Euroshopper)
  • 3dl gräddfil
  • 1dl chilisås
  • 5msk dijonsenap+
  • 1 mörk oxbuljongtärning
  • Salt och peppar

 

Strimla nötköttet tunt och stek det i smör, lite i taget i en mycket het panna tills det fått färg. Lägg över i lämplig gryta. Tillsätt den torkade svampen. Stek sedan champinjonerna och löken ihop, tills all vätska kokat bort och löken är mjuk och vänd ner i grytan. Därefter är det dags för gräddfil, chilisås, dijonsenap och buljongtärningen. Jag skriver 5msk + därför att styrkan och sältan varierar beroende på märke. Krydda ordentligt med svart och vitpeppar och låt puttra på svag värme i flera timmar. Rör om då och då. Smaka sedan av med salt. Köttet skall vara mört innan det är dags att dra grytan av spisen. Och som vanligt skall en gryta ”mogna” för bästa resultat. Jag serverade pressad potatis till samt lättkokta haricoverts. Ikväll blev det inga bilder, tyvärr, men jag skall försöka åtgärda det snarast. En anrättning jag kan rekommendera med gott samvete, så tveka inte.

 

På onsdag stänger vi ner restaurangköket och jag sticker (om allt går enligt planerna) till Asarum för att laga julmat med kompisar och umgås under lite mer trevliga omständigheter. Och på torsdags skall det göras skinka och Janssons och en massa annat  så det blir fullt upp typ. Nu skall jag nana.

 

/Thomas



Fredagens jultema

Lågtempererat sidfläsk serverat med fänkålssymfoni

samt smörstekta rotfrukter.



Jag vågar kalla det här för en modern julig anrättning. En lyckad sådan. Idén föddes under veckan. Jag fastnade för chefens marinad till revbensspjällen. Senap och kanel, låter kanske som en märklig kombination men det är jättegott. Därför var jag tvungen att pröva den på färskt sidfläsk, vilket visade sig vara ett vinnande koncept. Precis som att tillaga det på låg värme. Mörare kött får man leta efter. Är du intresserad av att pröva det här hemma så mejla mig för recept,  alt skriv en kommentar + din mejl så ordnar jag resten. Är lite stressad idag då jag skall göra en biff Stroganoff och Janssons. Ha en soft söndag:)

 

/Thomas

 





Tema jul: Julbord nr 1

Dukat och klart nu kan gästerna komma:)


Idag har det varit fart på jobb. Det var dags för julbordet. Vi har haft en 320+ ätande så det har varit full rulle i princip hela tiden. Feedbacken har till 99,9% varit positiv. Det blir ju så att alla (så även du) har sin personliga uppfattning om vad som skall serveras på julbordet, så det säger sig själv att man kan inte blidka varenda kotte till 100%, därmed inte sagt att någon lämnade matsalen hungrig eller besviken för man kan kunde kalasa på

 

  • Tre sorters sill
  • Kallrökt lax
  • Ägghalvor med räkor och majonäs
  • Julskinka
  • Rökt korv
  • Leverpastej
  • Rödbetssallad
  • Mimosasallad
  • Potatissallad
  • Italiensk sallad på färsk rödkål
  • Janssons
  • Köttbullar
  • Prinskorv
  • Revbensspjäll
  • Brunkål
  • Hembakat bröd, Stureost och brie
  • Ris ala Malta med hallonsås
  • Blandade chokladpraliner
  • Julmust eller julöl
  • Glögg

En lång dag är snart över och vi tar en välförtjänt paus.

 

Självklart är man lite nervös på morgonkvisten, för det är lätt att glömma något och det är mycket som kan gå snett när man lagar och serverar i den här volymen och därför känns det så skönt när dagen är över och man är lika glad och nöjd som trött. Och trött är jag så det blir en tv-kväll och julstök i köket får vänta till helgen. Nu skall jag inta sofflocket. Hade gött!

 

/Thomas


Tema jul: Lammköttbullarna forts..

Ciabatta fyllt med lammköttbullar, råriven rödbetssallad med smak av kokos

 

En undersökning för några år sedan visar att rödbetssalladen är populär bland landets unga. En trolig förklaring är baguetter och polarkakor som så länge jag kan minnas varit laddade med rödbetssallad och färdigköttbullar, på fik och pressbyråer land och rike runt. Som du säkert känner till så gjorde jag lammfärsbullar i lördags och tanken var att de skulle prövas igår men jag hann inte till affären och införskaffa råvaror så det fick bli idag istället, vilket känns hyfsat så här när det ändå är lusselelle

 

Till 3 pers behöver du följande:

 

  • 3st ciabatta
  • 1 stor rödbeta
  • 1msk rostade kokosflingor (kan uteslutas)
  • 1msk kokosmjölk.
  • Salt och cayennepeppar efter smak
  • Machesallad
  • 1st tomat
  • 1 liten rödlök
  • 1 gul eller röd paprika
  • 1 apelsin, mandarin eller klementin

 

 

Skala rödbetan noga och skölj av den. Riv den på den grova sidan av rivjärnet. Blanda den med kokosmjölk och smaka av med salt och cayennepeppar. Är du förtjust i kokos så torrosta en matsked kokosflingor och blanda i rödbetsalladen. Ställ kallt till servering. Värm ciabattabröden i ugnen enligt anvisning på paketet. Stek på köttbullarna.

 

Fyll det ljumna brödet med machesallad, rödbetssallad, köttbullar, tomat och rödlök och lite slicad rödlök och en skiva apelsin. Servera med extra machesallad och en klick turkisk yogurth med vitlök och persilja. Julens godaste köttbullemacka, helt klart!!

 

Smaklig spis!

 

/Thomas


Tema jul: Köttbulle nr 2

Julköttbullar med ansjovis och kryddpeppar.

 

God kväll. Det har varit en produktiv söndag. Först blev det ett par timmar på jobbet. Det är nämligen dags för julbord. Och ett sådant till en 320 ätande svänger man inte ihop på en kvart. Så idag har vi gjort rödbetssallad, revben, Janssons, gravlaxsås och saftsås. Känns bra att ligga iaf ett och halvt steg före. Och hemma så har jag gjort köttbullar som blev riktigt goda och jag tycker definitivt att du bör ge dem en chans.


Thomas julköttbullar 2010:

  • 0,8kg blandfärs
  • 7st gula lökar
  • 1 burk ansjovisfiléer (Grebbestads)
  • 1 ägg
  • 1dl matlagningsgrädde
  • 2dl ströbröd
  • Kryddpeppar (en massa varv på pepparkvarnen)
  • Vitpeppar
  • 1-2 tsk salt

 

Hacka löken fint och fräs den gyllene i smör. Vispa ihop ägget med grädden och ansjovisspadet. Hacka ansjovisfiléerna och vänd ner i gräddblandningen tillsammans med den stekta löken, ströbrödet och köttfärsen. Krydda. Tänk på att ansjovisen och spadet i sig ger sälta så provstek lite färs och se hur det smakar. Låt färsen ”vila” en 20 min innan det är dags att rulla och steka. Hoppas du uppskattar dem, för det gör jag:)

Och just nu är det sagolikt ute. Gårdagens tö är ett minne blott. Vintern verkar vara här för att stanna:)

 

Ha en fortsatt nice afton.

 

/Thomas


Tema jul: Köttbulle nr 1

Godförmiddag på er. Jag vaknade tidigt och satte genast igång med köttbullarna av det annorlunda slaget. I år blir det lammfärsbullar med spiskummin, koriander och persilja. Om du vill göra som jag så har du här receptet.

 

Thomas lammfärsbullar, ca 40st

  • 750g lammfärs
  • 2st rödlökar, finhackat och stekt
  • 4st vitlöksklyftor, finrivna alt pressade
  • 1 ägg
  • 1 rejält knippe persilja, finhackat
  • 1-2 msk sirap
  • 3 tsk sesamolja
  • 2 msk spiskummin
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk koriander
  • 3tsk salt
  • Flera varv på pepparkvarnen
  • 2dl sesamfrön

Blanda ihop ingredienserna och rulla till köttbullar. Vänd dem i sesamfröna och bryn dem i citronolivolja och efterstek i ca 5 min. Det skadar inte att pudra dem med lite extra spiskummin samt några stänk sesamolja på slutet. Om jag får säga det själv så är det här riktigt nice och provsmakarna har också gett tummen upp och imorgon (om allt går som planerat) så skall dem invigas.

 

Smaklig spis!

 

/Thomas


Passa på!!


Godafton och hoppas ni har det bra i snön och kylan. Tänkte börja med att tipsa er om att vinkännaren Torbjörn Berner och vinklubben Tre Kronor har i samarbete med Kvibille utvecklat Ost & Vin, en nytänkande och inspirerande receptbok, fylld med spännande kombinationer och tips på hur man bäst kan använda ost! Du får den alldeles gratis på ICA när du köper två valfria Kvibille. Läsvärda tips inför den kommande lucian. Vad sägs om ädelostglass med körsbärskompott? Hur låter chips på lagrad Svecia samt morot och rabarbersylt? Boken är helt klart läsvärd och du hittar garanterat något att piffa upp glöggkvällen eller fördrinkarna med.

 

Själv börjar julstämningen sakta men säkert greppa mig och på lördag tänkte jag börja förbereda inför årets julbord. Vi startar lugnt med två sorters köttbullar och så bygger vidare allt eftersom det finns tid och inspiration. Skall bli trevligt, som alltid. Så nu kan ni börja kika in här på Krydderiet igen och glöm inte att besöka ICA och införskaffa Ost & Vin!

 

Ha en bra kväll.

 

/Thomas

 


RSS 2.0