Kräftkalas..
Färskostpaj med smörbrynt charlottenlök och broccoli, toppad med
parmesan och västerbottenost
Det är inte dags ännu, men om någon månad. Kräftor hör sensommaren till och jag vill säga att de står högst på listan när det gäller skaldjur. Till ett riktigt kräftkalas serveras inte bara kräftor. Ost och bröd i all ära, men pajer drygar ut menyn och försäkrar att alla blir nöjda. Till och med de som inte äter kräftor, vilket många av mina vänner inte gör....
Pajen ifråga är fylld med förvälld broccoli, smörbrynt charlottenlök och färskost. Stanningen är gjord på ägg och grädde och smaksatt med något jag verkligen gillar; örter från trädgården. För att bryta av den milda smaken från färskosten rev jag västerbottenost och parmesan ovanpå och skivade tomater för färgens skull.
Givetvis behöver inte pajen ätas just när det serveras kräftor, men varför inte? Den kan serveras varm, ljummen eller kall och du får desto mer tid att umgås med dina gäster eller familj istället för att stressa framför grillen.
Jag är medveten om att jag fortfarande inte gjort något med näbbgäddorna som ligger i frysen och väntar. Men det kommer. Jag lovar. Vid nästa knytkalas här i kvarteret så hoppas jag att de har en plats på bordet.
Midsommar regnar bort...
Och så även mina planer på schysst mat. Jag lägger ner all min energi på jobbet och orkar inte, hur mycket jag än önskar, stå i köket här hemma. Så idag blir det sill, nypotatis, öl och den enklaste av efterrätter som involverar vit choklad, jordgubbar och glass. Förhoppningsvis får vi lika trevligt ändå. Jag önskar alla mina läsare och vänner en glad midsommar.
Midsommar..
/Thomas
Ny kamera på g
Inte imorgon, men ganska snart kommer jag att investera en ny kamera och det är precis vad jag behöver. Skall försöka uppdatera lite oftare, nu under sommaren. Jag har fortfarande inte visat vad man kan laga av näbbgäddor, men det kommer. Jag har inte glömt bort det. Har ganska fullt upp för tillfället. Håll utkik, som så många gånger förut...
/Thomas
Grillspett och riktigt krämig potatissallad med Chèvre.
Grillspett är vi alla uppväxta med. Och det verkar aldrig bli omodernt. Istället dyker det upp nya varianter och i frysdiskarna hittar man både fisk och skaldjur eller gröna spett, som är redo att slängas på grillen som de är eller efter en paus i marinad. Mina grillspett är väl ganska traditionella och innehåller inte någon exklusiv råvara. Vi kör på kyckling, fläskkött, zucchini och vanlig gul lök.
Marinaden består av chilisås, vitlök, cayenne, provencalska örter, soja, rapsolja och ett par varv på pepparkvarnen.
För att lyckas med grillspetten är det några saker som är värda att tänka på:
- Om du använder träpinnar, så skall de ligga i blöt någon timme.
- Koka löken först. Den skarpa smaken från rå lök, klarar vi oss utan i det här sammanhanget.
- Kycklingen bör också kokas innan.
- Skär jämnstora bitar av fläskköttet.
Kött och grönsaker har legat i marinad i kylen i flera timmar och är nu varvade på pinnarna och redo för grillen. I bakgrunden syns en delad majskolv, som jag glömde bort och bestämde mig för att köra vid sidan om.
Vad som serveras till är minst lika viktigt. En lite annorlunda potatissallad och en fräsch salsa kändes helt rätt till spettens hetta.
Du behöver:
- Nypotatis, kokt, kall och delad i mindre bitar.
- Ett rejält knippe gräslök, hackat.
- Soltorkade tomater, strimlade Jag använde de i olja, på burk.
- Lättcrème fraiche
- Chèvre
Blanda osten med fraichen, tillsammans med gräslöken och de strimlade tomaterna til en jämn kräm. Den skall vara fast men inte för stabbig. Blanda i nypotatisen och smaka av.
Salsa på avokado, äpple och morötter:
- Avokado, tärnad
- Äpple, valfri sort, tärnat
- morot, tärnad.
- Färsk mynta, hackad
- Mangobalsamico
- Matolja
- Socker
- Salt & peppar
Blanda mangobalsamico med olja, socker, salt och peppar och häll över övriga ingredienser i en skål och ställ kallt.
Salsan hade de egenskaper som verkligen sätter piff på maten. Mjuk fruktighet, "motstånd" av moroten och den där lena avrundningen från avokadon. Pröva själv.
Snabb lax och räksmörgås till förrätt.
Rosékryddad laxsmörgås
En bit varmrökt lax fanns kvar efter en middag. För lite för att räcka till en måltid, men lagom som fyllning till en förrätt. Laxen ifråga var kryddad med rosépeppar, vilket väckte en del tveksamma funderingar hos min pappa som hade beställt en naturell. Men han hade fel, för laxen var väldigt god. Riktigt saftig och mör. Den serverades ljummen med romsås och nypotatis. Inga konstigheter, men fantastiskt gott. Att göra en förrätt på resterna är minst lika enkelt men nästan godare, då laxen verkligen kommer till sin rätt när den är kall.
Rosékryddad laxröra till 6 smörgåsar:
4dl rensad och hackad varmrökt lax
1dl majonäs
1dl cremé fraiche
1 stor rödlök, hackad
1 halvt fryspaket dill
24st handskalade räkor
6st skivor bröd av valfri sort.
Salladsblad, dill och citronskivor till dekor.
Blanda laxhacket med majonäs, cremé fraichen, rödlök och dill. Låt stå kallt. Bre smör på brödskivorna och tryck ut rundlar med hjälp av passande glas. Klicka sen försiktigt på laxröran på brödet och toppa med fyra räkor på varje macka. Eftersom den här enkla förrätten föddes spontant fanns det ingen dill att dekorera med, så gräslök är inget jag skulle ha använt om alternativ funnits.
Just nu...
Har jag ingen kamera tillgänglig. Men senare under veckan skall det vara löst och då hade jag tänkt lägga upp lite nytt. Håll utkik.
/Thomas