1 år senare..

image221
Idag är det 1 år sedan jag drog igång "Krydderiet". Det borde firas med något extra här, men tyvärr har jag inte tid ikväll. Vill passa på att tacka alla som gett mig konstruktiv kritik och uppskattat bloggens innehåll och följer dess utveckling.

Thanx!  

Och till alla fiskeintresserade som håller till i södra delen av landet kan jag meddela att Näbbgäddorna har kommit, så passa på och njut av vackra dagar vid havet och avkopplande fiske. Det gjorde vi idag och vi blev inte besvikna:)

Skall försöka uppdatera bloggen nu under veckan. Så håll utik!

Ha en trevlig kväll.

/Thomas

Födelsedagsfirande

image219

Entré på norsk fjordlax och getost. Smaksatt med citronmyrten, dill och pepparrot. Serverat med avokadogelé, hovmästardressing
och rostade sesamfrön.

  

  

Det har varit en trevlig helg. Har varit på personalmöte på http://www.laxovin.se/. Ser fram emot en sommar på hemmaplan. Vädret får gärna vara bättre den här gången. Visst, jag är ingen soldyrkare, men mördarsniglar, översvämmade källare och tomma uteserveringar är inte heller något hit.


Bilden är från min mors födelsedag. Ursprungsplanen var att fotografera hela menyn, men det går inte att vara social, samtidigt som man skall fotografera och servera varm mat. Jag är ingen trollkarl. Därför blir det bara en kortare presentation av huvudrätten:


En hängmörad entrecôte som serverades med cornfries, chili/honungsbakade champinjoner och stora vita bönor, aioli och baconstoft.



Den som är nyfiken på hur Corn fries kan se ut, klickar på följande länk:

http://farm1.static.flickr.com/213/471991535_1b17fbb35c_b.jpg


Idag är det vackert väder. Fisket lockar.


Ha en nice söndag!


/Thomas


Dags för vegetariskt.


image217


Vegetariska kåldolmar på hasselnötter och sötmandel,
serverade med klassiska tillbehör.


 

Efter att ha fått lite kritik för att det lagas för lite vegetariskt och hederlig husmanskost så beslöt jag mig för att slå två flugor i en smäll. Håll till godo.


Thomas vegetariska kåldolmar, 10-14st:


  • 2dl hasselnötter
  • 2dl sötmandel
  • 2st gula lökar
  • 2st ägg
  • 1½dl riven ost av valfri sort (jag tog prästost).
  • 3st vitlöksklyftor, pressade
  • 2-3 msk mjölk
  • 1-3 msk mörk sirap
  • ½-1dl ströbröd
  • 1-2msk maizena
  • Kryddpeppar, rosmarin, salt och peppar efter smak.
  • 15st vitkålsblad

  1. Kör nötter och sötmandel i en mixer till en medel massa. Den får inte vara för finfördelad.
  2. Hacka löken fint och fräs den gyllene och mjuk på svag värme.
  3. Häll över nöt och mandelmassan i en skål och knäck i äggen. Tillsätt mjölk och blanda runt ordentligt.
  4. Blanda i vitlöken, riven ost, sirap och krydda.
  5. Pröva dig fram med ströbröd och maizena. Färsen skall svälla i minst en timme. Den skall vara lätt att forma och inte för kladdig.


Skär av roten, den s.k. kålstocken. Man kan lägga hela kålhuvudet i en kastrull och dra av blad efter hand som de blir mjuka. Fast det tycker jag är slöseri med och kål (om du inte skall laga till ett helt kompani). Jag tar bort så många blad som behövs och lägger dem i lättsaltat, kokande vatten tills de är mjuka.


Låt dem rinna av på hushållspapper. Ta en bit av färsen och forma till en boll som du sedan rullar ut till korv eller till en järpe. Placera sedan färsen mot den smalaste delen av kålbladet och rulla mot den bredare sidan. Lägg skarvarna neråt.


Man kan steka dem, men de sköter sig lika bra själva i en smörad ugnssäker form på 200 grader. Pensla dem då och då med matfettet.


När de fått färg efter ditt tycke så är de klara. Men räkna minst med 20 minuter.


image218


Färsen i sig är givetvis mjukare än om det vore animalisk färs, men den är ändå tillräckligt fast. Man behöver inte oroa sig för att fyllningen skall rinna ut. Smaken känns traditionell och serverat med kokt potatis, brunsås, rårörda lingon och eventuellt inlagd gurka, så måste rätten räknas som riktig - om än grön - husmanskost.


Smaklig spis!


/Thomas


Tapenade & fetaost

image216

Färsbiff fylld med tapenade och grillad paprika, serverad med ljummen potatissallad och citrusdoftande fetaostkräm



 

Tapenade, eller olivröra som det också heter är väl inte den mest fantasifulla produkten på marknaden just nu, men den är fortfarande lika god. Den var standard som frukostpålägg, Naxos, Grekland 2002 och den håller fortfarande måttet. Inom matlagning så är den standard när det kommer till tapas och dagstidningar menar att den sätter piff på den enklaste vardagsmaten och jag får väl hålla med.


Jag tog två gula lökar och hackade fint och lade i en skål. Därefter tillsatte jag strimlad grillad paprika, finhackad vitlök, 2 ägg, 3-4 msk tapenade och lättcrème fraiche. Smakade av med oregano, färsk rosmarin, finhackad, paprikapulver, salt och peppar. Blandade ordentligt tillsammans med ströbröd.


Smeten fick stå och svälla i ca 20 minuter innan jag formade jämnstora biffar som stektes i olivolja på svag värme .


Våren och värmen är på ingång. Än så länge är det lite tidigt att grilla, men man längtar ju och potatissallad är ett bra sätt att sätta sommarprägel på maten och säga farväl till tunga grytor och rotfruktslådor. 


Vitlök lyfter det mesta, men eftersom både biffar och vinergretten till potatissalladen innehöll det, så kändes det lite overkill att ha det i tillbehöret också.


Fetaostkräm är lika enkel att göra som den är god. Man kan varva chili och honung, örter och lime. Det är bara att låta fantasin flöda.


Jag tog ett halvt paket med naturell fetaost och mosade med gaffel i en mindre skål. Blandade ut det med lättcrème fraiche till en jämn och mjuk kräm. Därefter rev jag skalet från en citron och tog saften från halva.

En försmak av sommaren, helt klart.

Smaklig spis!

/Thomas


April - Fiskedags!

                                                                                                
image215

 

Årets fiskepremiär är avklarad.
Fångsterna är väl inget att skryta om, men det kommer förhoppningsvis bara att bli bättre. Som sagt brukar fiskeplanerna aldrig utvecklas till något mer än romantiserande. Vad det beror på, lämnar jag osagt. Men när vi väl kommer iväg så är det väldigt avslappnande och man glömmer strax bort den trista vardagen och det i sig, gör fiskerundorna guld värda. Och om man dessutom landar något så är det bara ett plus i kanten.

Och när vi ändå pratar om premiärer, så fyller Krydderiet 1 år nu i slutet av april. Och det känns också helt okej. Så något skoj får vi väl hitta på:)

/Thomas

RSS 2.0