Marengo v 3.0

 

 

 

Godkväll. Hur har ni det ? Själv är jag så trött på dimman, luftfuktigheten och leran att jag bara vill dra ner rullgardinen igen när det är dags att gå upp. Som tur är, är man sysselsatt med något roligt om dagarna så man lyckas tillfälligt förtränga skitvädret och när passet väl är slut får man göra det bästa av sitsen nu när fisket är lönlöst och man istället går o fantiserar om samma stämning som bilden ovan visar.

 

Idag slog jag ihjäl lite dödtid med att laga en gryta. Vi kan kalla den för Marengo version 3.0. Marengo är ni bekanta med sedan innan här på bloggen.

 

Den här varianten är något annorlunda:

  • 4 stora kycklinglårben
  • 1 påse kycklinglever, 400g (Guldfågel)
  • 0,5kg varmrökt sidfläsk, tärnat (glöm inte ta bort svålen)
  • 4 gula lökar, klyftade
  • 3 stora solovitlökar, finrivna
  • 1 bit purjolök (typ 20cm), strimlat
  • 3röda paprikor, tärnade el strimlade
  • 5 stora potatisar, tärnade
  • 2 burkar hela tomater
  • 3dl grädde
  • 3dl chilisås
  • 2-3dl vatten
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 2msk rosmarin
  • 2msk oregano
  • 3msk paprikapulver (milda sorten)
  • ½-1tsk cayennepeppar
  • 1-2 korkar liquid smoke

 

Fräs lök, purjolök och sidfläsk tills det börjar få färg. Om sidfläsket är för magert får du tillsätta lite margarin, smör el matolja. Häll i tomater, grädde, chilisås, vatten, buljong och kryddor och låt koka ihop. När smakerna känns ok är det dags för kyckling, paprika och potatis att joina grytan. Koka på svag värme i ca 1½ timme.

 

Låt kycklinglevern rinna av ordentligt i durkslag och torka det sedan med hushållspapper. Är bitarna för stora så dela dem med kniv eller sax. Stek levern hastigt i en mycket varm panna med smör eller margarin, krydda ordentligt med malen vit/svartpeppar och salt. Levern skall få fin yta men behöver inte bli genomstekt då även den skall ner i Marengon.

 

Låt grytan stå på spisen i ytterligare 20-30 minuter. Den här skall avnjutas på lördag så den får god tid att ”mogna” i kylen. Kommer ev vid uppvärmningen adda en skvätt vitt vin, beroende på hur bra den smakar. Då grytan innehåller potatis är den komplett men självklart funkar det med ris till eller gott bröd osv. Spara grytbasen som blir över. Bara att ta fram i frysen när middagen snabbt skall på bordet, bara att slänga i valfritt kött och det är klart. Eller varför inte mixa den slät, spä ut den lite och servera som soppa?

 

Ha en trevlig kväll.

 

/Thomas


RSS 2.0