Mjukstart







Då var det dags att öppna upp portarna till Krydderiet igen. Som de flesta känner till har jag varit tvungen att ta en lång paus nu under hösten av diverse olika skäl. Men nu kör vi igen. Och vi börjar med en värmande soppa som passar bra när vi idag på olika sätt skall fira mörkrets återkomst.



Jordärtskockssoppa, enligt Thomas, 2 portioner:

  • 5st jordärtskockor
  • 2st palsternackor, modell mindre
  • 1st potatis, modell större
  • 1st gul lök
  • 1st grönsaksbuljongtärning
  • 1st kycklingbuljongtärning  
  • 4dl vatten
  • 2½dl grädde
  • 1½dl vitt vin
  • Salt och peppar

Jordärtskockorna blir väldigt snabbt missfärgade. Den moderna skolan säger att man skall koka dem mjuka med skalet på. I en kokbok från förr så går det lika bra att skala dem och lägga dem i en skål med kallt vatten och några korkar ättika eller vinäger. Jag valde det sistnämnda.


Skala och tärna potatis, palsternacka och finhacka den gula löken. Skiva jordärtskockan tunt och fräs alltsammans i lagom kastrull i lite smör och olja. När löken börjar bli glansig så slå på vatten och buljongtärningar och koka under lock på medel värme. Efter ca 10-12 minuter bör soppbasen ha mjuknat. Mixa till en slät puré och tillsätt vin och grädde. Låt soppan koka upp igen och smaka av med salt och peppar. Det här riktigt gott och det blir kvällens förrätt som kommer serveras i en liten kopp med någon ost/smördegshistoria vid sidan.

Förövrigt vill jag gärna tipsa om Edward Bloms gästabud som hade premiär i onsdags. Man skulle kunna beskriva det som ett svenskt, sofistikerat, ”Bizarre foods”. Högt underhållningsvärde med andra ord och lite skön omväxling till det gamla vanliga.


Ha en bra lördag och smaklig spis!


/Thomas


RSS 2.0