Söndagsfisken


Godafton. Eftersom en viss forskare (som enligt vissa är felciterad) har sagt att det är ok att käka torsk från Östersjön igen då beståndet återhämtat sig så bestämde jag mig för att äta just torsk till kvällsvard.

Hade det varit en vardagsafton hade filén serverats kokt med äggsås och potatis. Men nu ville jag lyxa till det lite då det faktiskt inte är varje dag man äter torsk nu för tiden.


Tog ett gäng färska champinjoner som jag delade och smörfräste tillsammans med klyftad gul lök. När de började bli glansiga tillsatte jag en tärnad röd paprika, fiskbuljong, vitt vin, grädde och lite tomatpuré. Detta fick sedan gå på låg värme tillsammans med rosépeppar och fint hackad vitlök.


Under tiden skar jag den halvt tinade torskfilén till lagom stora kuber och skalade ett par räkor. Fisken låg i grytan i en 5-6 minuter och precis innan servering tillsatte jag räkorna.


Det här smakade bra och även om forskaren är felciterad av skvallerblaskorna så hoppas jag åtminstone att det är på rätt väg.


Idag avslutade vi näbbgäddefisket för i år. Vet att jag antytt till vissa läsare att jag skulle lägga upp fler idéer, men det får vänta lite. Tänkte se om man kan göra en paté på en av gäddorna som ligger i frysen.


Och efter det kommer Krydderiet att ta sommarlov. Jag kommer förhoppningsvis ha fullt upp med annat. Men det skadar ju inte att kolla inom här då och då.


Jaja. Ha en bra kväll.


/Thomas


Dags att ta farväl..



Imorgon tänkte vi avsluta näbbgäddesäsongen. Man kan inte annat än konstatera att den varit väldigt lyckad. Trots att de kommer tidigare och tidigare för varje år så har de stannat längre än "normalt". Om jag minns rätt var fisket slut vid den här tidpunkten 2007.



Man får vara glad så länge det varar helt enkelt. Allt är nästan som vanligt nere i hamnen i Hällevik. Det blir fler och fler turistbåtar för varje dag som går. Solen skiner och havet glittrar. Måsarna lyser dock med sin frånvaro. Precis som kidsen. Jag minns barndomen då varenda knatte befann sig nere vid havet på fritiden. Det metades abborre, sattes klämmekrokar och revar. Vi kastade efter gädda och drog sandskäddor, rödspättor och simpor ute vid pirspetsarna.


Och när näbbgäddorna kom var hela viken full med båtar. Det var inte ovanligt att det blev bråk då man körde in i varandras linor. Och det var väl i den vevan några av oss insåg att det gick precis lika bra att fiska dem från land alt bara driva i viken istället för att slösa bensin.


Idag är det inte många barn som fiskar. Förvisso har jag inte sett en abborre i hamnen sen 1994 och gäddorna är i princip borta. Men näbbgäddorna är här i tusental och man behöver inte vara en professor för att överlista dem. De bjuder dessutom på en ordentlig kamp, höga hopp och kan ibland vara 10 till 20st som jagar draget medans näbbarna far som saxar vid ytan. Så nu är väl det ultimata tillfället om man som småbarnsförälder vill väcka ett slumrande intresse.


Tyvärr har det inte blivit så. Det hade säkert varit enklare om det varit som när man själv växte upp och det bara var slänga ut draget och inom en timme hade man fått en gädda. Men internet gör det inte enklare direkt. Msn och facebook är med stor säkerhet två bovar i dramat.


Också en av anledningarna till att utmärkta tillfällen till att kanske rocka igång grillen, dra ihop ett knytkalas istället stannar just på pappret och att socialt umgänge är att hälsa på varandra genom bilrutan när man möts på vägen till affären.


/Thomas


Att bro på ingenting..



Det här är helt off topic, men jag kan inte vara den enda som blev förvånad över Norges seger i schlagerfinalen igår kväll. Förvisso är det intressant att vi fick en knäpp på näsan. Det är dags att inse att vi inte gjort något rätt sen Perelli.

Det norska bidraget är säkert bra (om man gillar pojkband + fiol). Jag fattade dock inte hur man kan påstå att Alexander Rybak fick inspiration till låten när han vandrade i den storslagna norska naturen?


Om det är sådant man är ute efter så rekommenderar jag varmt Leaves Eyes - Norweigian lovesong.


Av olika anledningar har jag beslutat för att inte pladdra politik på Krydderiet. Men den här artikeln är värd att läsa.


Nåja nästa vecka börjar livets allvar för min del. Och om allt går vägen kommer jag inom en väldigt snar framtid köpa en ny kamera.

/Thomas


Precis som förr??


Horngädda Parmesan, serverat med ragu på räkor,

 soltorkade tomater, kalamatioliver och portabello.


Och här kära läsare, ser vi resultatet av det för tillfället mest nyskapande sättet att äta näbbgädda. Åtminstone i min värld. Mest nöjd är jag med ragun. Den blev riktigt god.


Näbbgäddan smakade bra, men jag kunde ha använt mer parmesan till paneringen. Men i sin helhet var det ett lyckat koncept.


Och trevligast är som vanligt att bjussa på fisk som man själv hämtat från havet. Det är alltid lika uppskattat.  


Förresten?! Har ni hört talas om forskaren i Stockholm som påstår att torskbeståndet är tillbaka på samma nivå som under 1960-talet? Det påståendet går knappast hand i hand med den massmediala bilden vi blivit matade med de senaste åren.


Undertecknad önskar att professorn i vår huvudstad har rätt. Vi som har vuxit upp ihop och känt varandra sen dagis ser med glädje fram mot de nya rönen. Japp. Vi kommer att kunna fiska torsk från nabbarna eller pirspetsarna. Skulle vi lägga långrev utanför masterna (som man gjorde förr) så kommer det att börja rycka i reven innan man fått ut alla krok.


Förutsatt att forskaren nu har rätt... och det återstår att se.


Två andra idéer gällande näbbgäddorna snurrar i mitt huvud. Någon, ja kanske båda, kommer att förverkligas inom en snar framtid. För dig som har frysen full med fisk så hoppas jag att ovanstående kan inspirera.


Smaklig spis!


/Thomas


En underbar dag.


Mattsson prövar Hällevik med gott resultat.


Idag besökte Fredrik och Matsson Hällevik för att pröva fiskelyckan. Och visst fanns den där, även om den stundom betedde sig märkligt. Om vi hade landat all fisk som högg och lossnade några sekunder senare alt följde med enda in men släppte när man skulle lyfta upp dem på piren så hade vi definitivt landat fler än tio. Med Malmö-mått är det en klen fångst men här fiskar vi på djupare vatten och inte inne på de grundområden där näbbgäddan leker som t ex vid Sibbarp och brofästet.


Jag sparar snacket om hur avkopplande fisket är och hur mycket jag älskar det, för det vet ni redan. Det var en bra eftermiddag, helt enkelt.


I skrivande stund finns det två olika visioner om nyskapande recept med dagens fångst. Vi får se hur det slutar. Blir resultatet bra så hamnar det givetvis på Krydderiet.


Ha en fortsatt bra kväll.


/Thomas


Kylskåpsrensning..


Prosciuttolindad fläskfilé fylld med färskost och limebasilika,
serverat med äpple och paprikarelish samt bakad potatis.



Den här lunchrestauranginspirerade rätten är resultatet av gårdagens kylskåpsrensning. Det fanns en liten bit fläskfilé kvar och även om det hade varit en vacker försommarkväll så kändes det liksom lite overkill att dra fram grillen.


Hade även en kruka med lite halvvissen limebasilika. Den hackade jag och blandade med ett lite färskost (som även den hade sett sina bästa dagar).


Relish på burk hade jag ingen och varför köpa sådan när man enkelt gör sin egen? En stor röd paprika strimlades och frästes tillsammans med ett tärnat äpple. Lite vitt vin och en skvätt med inte allt för söt äppeljuice fick koka in. Sen fick stavmixern göra resten av jobbet. Smakade av med vitlök, ättika, salt och peppar.


Helt ok för att vara en blåsig och regnig vardagskväll. Tyvärr är vädret lika värdelöst idag och enligt SMHI så ser morgondagen lika otrevlig ut.


Hoppas vännerna i Paris både får bättre tur med vädret och en trevlig semester.  Se nu till att leta er in i staden på jakt efter inhemska delikatesser och strunta i snabbhaken.

/Thomas




Näbbgäddepremiär



Årets näbbgäddepremiär är avklarad. Både nere i Malmö och på hemmaplan. Fisket i Sibbarp fick en lite tråkig start då några sura pensionärer hade åsikter om var man får och inte får fiska, men annars är det lika galet bra som förra året. I Blekinge har det inte kommit igång riktigt ännu. Vi får ge det ett par dagar till.


Sen gäller det att komma på något innovativt recept, så långt bort från aladåb som möjligt. Låt mig återkomma till det.


Ha en bra afton.


/Thomas


RSS 2.0