Inför midsommar 2011

Midsommar är som precis som jul, nyår, påsk och valborg förknippat med festligheter – där man umgås med dem man tycker om och njuter av god mat och dryck – samt varandras sällskap. Midsommar är kanske den mest komplicerade högtiden. Vädret har en vana att sabotera i den mån det är möjligt. På valborg brukar det råda eldningsförbud i stora delar av landet medans vi i juni är glada om vi kan vara ute överhuvudtaget.

 

Förvisso skiner solen under arbetstid. Förvisso bländar solen tv:n om kvällarna och kan göra nätterna mer eller mindre outhärdliga. Men när vi alla är i behov av samma sol som dominerat ovanstående, förintat trädgården, fiske och en grillkväll i Guds fria, ja då går solen tillfälligt i ide.


Utsikt från min balkong.

 


De senaste dagarna har varit en försmak av vad som komma skall. Hällregnen avlöser varandra och visar ingen nåd.

 

Grillspett på kotlett marinerat i kokosmjölk, färskriven ingefära, chili, vitlök och lime, serverat med nudellsallad på färsk vitkål, paprika,  koriander,

rostade sesamfrön och jordnötter.


Trots monsunregnen, så har vädrets makter tillåtit en och annan grillkväll. Senast förra lördagen. Spontant brukar bli bra och grillspetten och nudelsalladen tilltalade alla utom de minsta som ratade jordnötterna, men gav tummen upp för de andra – ”främmande” kryddkombinationerna.

 

Att flytta är alltid jobbigt och trots att jag lovade att kompensera hjälpen så var det endast Sanna som backade upp mig.  Månader har gått sen dess då båda haft fullt upp, men i onsdags infriade jag mitt löfte och vi hamnade på kvarterskrogen.

 

 

 

Möra skivor av oxfilé, aldente grönsaker, fyllig rödvinssås och en alldeles för stor skål med pommes duchesse i pommes frites-form hamnade på vårt bord.

 

 

 

Och samtidigt som vi avnjöt ett perfekt break från vardagen så gicks midsommaraftonen igenom. I skrivande stund står saker i kylen som kommer kompletteras med annat om ett antal timmar. Kameran kommer som vanligt finnas på plats, även om det tar tid mellan uppdateringarna.

 

Önskar er alla ett trevligt firande.

 

/Thomas

 


De senaste veckorna

 

Godkväll, kära läsare. Ursäkta att det dragit ut på tiden, men nu kör vi iaf. Så vad har hänt på sistone? Firat nationaldagen och då svängdes det bland annat ihop den här trevliga lunch-pannacottan. Grillsäsongen har också dragit igång på riktigt och här tänds det så fort tiden och vädret tillåter det.

 

Vad sägs om riktigt rökiga spareribs, ljummen nypotatissallad med den krämigaste vinergretten på fransk senap och trädgårdens örter samt en enkel tomatsallad med färsk koriander?

 

Fick en beställning på jobbet och gjorde en äppelpaj med kolafyllning/botten. Färgerna känns retro och passar därför perfekt på Krydderiet=) Det har blivit ett par fisketurer lite här och var. Svansjön har fortfarande inte bjudit på storabborre, däremot en ål på hela 2kg som letat sig in i mörtstugan. Svartasjön känns som ett mysterium just nu.

 

Miso fick en bäbisgädda vid det senaste besöket, men hittills har alla turer varit fruktlösa. Varför blir det aldrig någonting av storlek? Vi har jagat öring vid Sternö, men näbbgäddor är det enda som visat intresse. Det har förvisso sin tjusning men efter ett tag börjar man tröttna och retar sig på att det är det enda som sliter i dragen. Nu har dock näbbisarna försvunnit, om de blivit uppätna av sälarna eller simmat vidare till Öland och Gotland, lämnar jag osagt, men skönt är det att man kan kasta i vikarna nu och veta att om det väl smäller till så är det något annat. T ex bäbisgäddan som hamnade på bryggan ute vid Grönslätt i måndags kväll. Så vi ger inte upp=)


Ha en soft kväll.


/Thomas


Sådär:)

Nu är datorn äntligen fixad och man har ett problem mindre här i världen. Skall uppdatera här så fort som möjligt, för just nu är jag för trött efter den alldeles för varma sommardagen i restaurangköket. Tänkte koppla av med lite simpsons nu:)

Men kameran är fullproppad med lite av varje. Både mat och fiske så kika in här under veckan.

Hade bra så länge.

/Thomas

RSS 2.0