I väntan på att få tända grillen...


Vårlamm, serverat med Krydderiets potatiskaka
samt reduktion på katrinplommon och portvin




När aprilvädret spelar dig ett spratt gäller det att hitta lösningar. Undertecknad har de senaste veckorna väntat på rätt tillfälle för att tända grillen och inviga årets grillsäsong. Men vädrets makter och jag kommer inte överens, så det har inte blivit av riktigt ännu. Så istället har jag använt mig av de nya stekjärnen. En grillpanna är en grillpanna. Den ger schyssta ränder, men det är bara amerikanska tv-kockar som inbillar sig att träkolsmaken är utan betydelse, så den står än så länge orörd i just det ändamålet. Så vad göra? En splitter ny stekpanna kan jämföras med att åka inlines på en nyasfalterad väg. Ta tillfället i akt, med andra ord. Och vad passar bättre till lamm, än just fransk potatiskaka – pommes Anna?


Jag skalade och skivade potatisen tunt och lade dem om lott och varvade med hackad persilja, gräslök, timjan, prästost samt mycket fint hackad vitlök. Som vanligt, ett par varv med pepparkvarnen och lite salt. Originalet består enbart av potatis, smör, salt och peppar och kräver en del arbete för att anrättningen skall bli lyckad. Här sköter den sig själv. Stek först på hög värme så att en skorpa bildas i botten. Efter ca 7 minuter är det dags att vända. Stjälp över potatiskakan på en stor tallrik så att stekytan hamnar uppåt. Tippa sedan försiktigt i kakan i pannan igen. Stek tills den känns mjuk med en provsticka.

Såsen är heller inga märkvärdigheter. Varför krångla till det i onödan? 2dl portvin har fått koka ihop med katrinplommon, oxbuljong och vitlök. Därefter åkte den älskade stavmixern fram. Tillbehör som verkligen lyfter fram lammets trevliga smaker och levererar glada miner hos dem som precis som en själv surar över regnskurarna och den kraftiga aprilblåsten.


Det hela avslutades med en pannacotta smaksatt med vanilj, rostade kokosflingor, serverat med lime och honungsmarinerade vinbär=)


Förövrigt är fisket gång. Horngäddorna har kommit till Öresund och vi har gett dem en match ute vid Sibbarp. Årets första gädda är landad. Inte av mig utan av Markus och jag säger grattis till honom. Det lär komma ett längre rep om våra äventyr vid havet och småsjöarna i de trolska Blekingeskogarna.

 

Sov gott.

 

/Thomas



Glad påsk:)




Påskafton 2010, bjuder jag på smaskiga matmuffins, fyllda med matjessill, brännvinsost, rödlök, dill och gräslök. En liten klick gräddfil med riven pepparrot och laxrom ligger ovanpå. Jag är väldigt nöjd med resultatet. Vad äter läsarna ikväll? Alltid roligt att höra. Önskar alla en trevlig påskafton. Nu skall jag fortsätta stöka lite i köket.


Smaklig spis!


/Thomas


RSS 2.0