Inför valborg..



Ört och vitlöksbakad forell.


Ryktet om min kameras totala undergång är kanske lite överdrivet, men det skulle inte skada med en ny. Blir förhoppningsvis en sådan i slutet av maj. Nog om det. Forell är en låtsasfisk. I verkligheten handlar det om regnbågen. Du vet den där fisken som odlas i dammar och som förra året hånade Johan och mig. Men skrattar bäst som skrattar sist. Kryddtäcket består av diverse färska örter, vitlök, smör och ströbröd. En klyfta citron och lite gröna ärtor och sen är det klart.


Och med dessa rader önskar jag er en trevlig valborg, trots eldningsförbud och hot om regn.


/Thomas



Grilled to perfection.




Grillsäsongen är igång på riktigt. Nu är det inte bara fint väder utan även tillräckligt varmt för att kunna spendera några timmar ute. Att svänga ihop grymma marinader står högt på listan. Just nu tycker jag att en bas på whiskey, farinsocker, färsk chili o lite annat är ett vinnande koncept.


Tillbehören förtjänar ett kapitel för sig. Ibland blir det liksom för mycket av det goda. Bilden från grillen är från gårdagens mycket trevliga knytkalas. Potatissallad, klyftpotatis, såser, salsor och nybakat bröd gör att det blir svårt och välja. Visst vill man vara schysst och prova allas skapelser, men det blir bara en salig röra på tallriken och alla smaker går inte att förena, hur mycket man än vill.


Så ibland räcker den enklaste salladen och en god tatziki. I alla fall enligt mig. Bilden nedanför visar en entrecôte som gottat sig i rödvin och diverse örter.





Just nu vet jag inte hur det kommer bli med bloggandet den närmaste tiden. Kameran verkar vara inne på sista valsen och ekonomin tillåter inte en ny. Dessutom är vädret vackert och näbbgäddorna är kanske redan i Öresund. Vill ta vara på de sista veckorna innan den globala uppvärmningen fyller skärgårdarna med algblomning och fisket får gå i dvala tills hösten.


Hoppas jag kan fixa något trevligt från Valborgskvällen, men det återstår att se.


Hade bra så länge.


/Thomas


Lite bilder från påsken.



Den inlagda laxen är jag mycket nöjd med. Konsistensen var mjuk men ändå fast och den smakade friskt av apelsin medans kanelen diskret höll sig i bakgrunden.



Aladåben. Den jävlades lite när jag skulle ta ur den från formen,
men annars är bilden som hämtad ur någon gammal rutig kokbok=)




Och så en bild på den kalla delen av buffén. Från vänster: Carparccio på lax, med basilika och rostade pinjenötter. Italiensk sallad. Lufttorkad skinka. Rostbiff marinerad med färska örter, vitt vin och lime. På fatet i mitten på höger sida ligger de så kallade djävulsäggen och längst ut till höger skymtar Skagenbakelserna.







Påskafton


Broccolipajen har sin givna plats på buffébordet.



Lagom till självaste påskafton så vaknar jag upp och känner mig förkyld. Ok, det är inte så farligt. Jag har lite ont i halsen och känner mig hängig. Men det kunde vara mycket, mycket värre.

Ikväll blir det en liten buffé. Är mycket förväntansfull på hur den inlagda laxen kommer att smaka. Det blir även en aladåb på näbbgädda, djävulsägg, rostbiff marinerad med färska örter, vitt vin, olivolja och lime. Broccolipaj, Janssons och lite annat.


Kameran är laddad och om bilderna blir ok så blir det ett lite längre inlägg den kommande veckan.


Önskar alla läsare och vänner en trevlig påskafton!


/Thomas


Glad påsk





Glad påsk allihopa! För egen del så blir det en extra glad påsk för i förrgår lossnade det äntligen. Sex gäddor på drygt två timmars fiske. Johan hade äran att landa den första och jag tog den största på 3,6kg. Ni som följer bloggen vet att vår fiskelycka i vanliga fall är som borta med vinden, så det här var i sista stund. Vi var på väg att ge upp. Men nu är självförtroendet tillbaka. Jag tog hem tre och en av dem är bortlovad. Nu blir det paté för hela slanten. Precis som förr=)


Nu skall jag återgå till påskpysslandet. Har precis kokat lag till laxen som skall läggas in. Vi får hoppas att det blir bra.


/Thomas


Grattis i efterskott!




Nu har vi aprilväder i ordets rätta bemärkelse. Medans temperaturen i norra Norrland är under det normala så har Jämtlandsfjällen mycket över. Här nere ligger frosten på morgonen men mitt på dagen är det som om alla soldyrkare vaknat ur vinterdvalan.

Vi fortsätter våra fiskeäventyr med ett magert resultat och man blir både orolig och ledsen när man tar en titt på vad bland annat Fiskeriverket har att säga.


Då är det avslappnande att ta fram Boken "Meny". Man studerar recepten samt de korta historierna kring dem och snabbt konstaterar man att tiderna har förändras. I ett kapitel i så beklagar sig Tore över hur tröttsamt det är att ständigt äta stekt eller stuvad abborre. För att inte tala om det sega gäddköttet. Han presenterar istället en "enkel fisksoppa" där man förutom ål, gös och sjötunga, behöver en liten levande hummer. Jag ler när jag läser det. Tänk när havet var en sådan tillgång att det som idag ses som lyx, eller ålen som man inte ens får fiska längre, tillhörde det vardagliga.


Fast vi kan fortfarande njuta av denna klassiker av klassiker - Toast Skagen. Tore Wretman kom för längesedan på att man kan smörsteka en skiva formfranska och toppa den med räkor i en majonäs. Och sen dess har den varit en tidlös klassiker. Vi körde den på restaurangskolan. Den dyker upp i olika varianter som förrätt på segelbåtar, fina hamnkrogar eller det lokala haket som lagt den s.k. kemikonsten i köket åt sidan, för att istället leverera kända och säkra rätter till en konservativ kundkrets.


Förresten, så slog det mig att Krydderiet fyllde 2 år den 4 april. Jag säger grattis i efterskott och hoppas kunna fira med en aladåb eller inlagd lax nu till påsk=)


Ha en bra kväll!

/Thomas


RSS 2.0