Gott nytt år.


Under dagens höstpromenad i decemberskogen fattades ett viktigt beslut..


 

Krydderiet önskar alla läsare ett gott nytt år. I april, kommande år, har bloggen funnits i hela 5 år. Jag tittar tillbaka och ser hur man utvecklats, både med val av råvaror och med kryddor, men framförallt hur fotograferingen gått framåt. Vissa saker ser fortfarande förskräckliga ut, men man märker ändå en tydlig förbättring.

Ni som har varit med ett tag vet ju att jag startade bloggen för att öka chanserna till jobb. Sen började vänner o bekanta intressera sig, följt av dem jag har lärt känna via bloggen. Och på sista tiden har det väl egentligen varit er som jag fortsatt för. Eller rättare sagt; Ni som stått ut med den stundom dåliga uppdateringen men ändå har lagt ner lite tid på feedback. Ni som har peppat mig att fortsätta när jag velat lägga ner eller lösenordskydda bloggen för att slippa troll.

 

Mitt intresse för matlagning är fortfarande lika intensivt som innan, men jag får utlopp för den mesta kreativiteten på jobbet och om jag istället skall ersätta matlagningen med fiske, så får det bli på en ny blogg (vilket verkar vara mest logiskt).

 

Inget är bestämt, men den här gången gör jag inga löften utan tackar för den tid som varit och hoppas att min blogg iaf gett lite inspiration. Krydderiet läggs alltså inte ner men uppdateringarna upphör idag på obestämd framtid. Den som önskar kontakta mig gör det enklast via mejl alt ratta en rad i kommentatorsfältet, då jag då och då, kommer logga in.

 

Så tack för den här tiden och gott nytt år till er alla.

 

Vi hörs!

 

/Thomas


Tema jul 2011: Grisfötterna del 3

 

 

Apelsin och ingefärsgriljerat fläskkött

 

Godkväll och god fortsättning på er. Julhelgen är över och jag kan inte annat än konstatera att trots brist på snö och kyla så har jag haft det riktigt bra, vilket jag även hoppas ni har haft så klart.

 

Men men, vi går rakt på sak. Grisfötterna har ju som bekant även i år väckt blandade känslor, trots att jag i ett tidigare inlägg filosoferat över vår syn på vad som är delikatess, husmanskost eller ja – hundmat – snarare än att försöka rättfärdiga något.

 

Hurusom griljerades grisfötterna en dryg halvtimme innan vi satte oss till bords. Glacen bestod av bland annat av skalet och saften från apelsin, färsk ingefära och röd chili. För exakta mått, vänligen mejla mig alt skriv en kommentar så skall jag ordna något.

 

Griljerade grisfötter är en rätt som de flesta hade ätit av med god aptit. Det kryddiga köttet är så mört att det lossnar från benen. Glacen motsvarade förväntningarna. Den var stark men inte för stark. Som vanligt är jag försiktig med salt, men det kan man lätt justera efteråt.

 

Ja jag vågar nästan garantera att den som älskar att grilla och föredrar insprängt fläskkött framför nöt, gladeligen satt tänderna i den här skapelsen, tills de fått reda på vad de äter – och förhoppningsvis då kommit över en fördom. Det är som sagt aldrig för sent och ändra sig=)

 

 

De kommande dagarna kommer att bli lugna när det gäller uppdateringarna här. Nyårsaftonen har hög prio just nu. Det måste inte vara hummer, men definitivt ingen plåt med fryspommes. Och i skrivande stund ser det ut som dem som har liknande idéer och faktiskt vill göra årets sista kväll till en trevlig upplevelse befinner sig i Malmö, så det är väl dit jag styr min kos.

 

/Thomas


Tema jul: 24 december 2011

 

Så här borde det se ut i Hällevik idag, men jag är glad ändå=)

 

 

Jag önskar alla läsare en riktigt god jul med allt som hör där till. Här skall vi strax sätta oss ner och njuta av Krydderiets julbord 2011, som dagen till ära ser ut som följande:

 

Löksill

Svartvinbärssill

Enbärsrisgravad lax

Ägghalvor med Kalixlöjrom

Matjessillsfyllda ägghalvor


Julskinka

Kalvsylta

Leverpastej

Leverkorv

Älgkorv

Renkorv

Hjortkorv


Janssons


Apelsin och ingefärsgriljerade grisfötter

Lågtempererade bbq-marinerade revbensspjäll

 

Älgfärsbullar med trattkantareller, rödvin och örter

Thomas julköttbullar med mörk choklad, whiskey och röd chili

Julkötbullar med kryddpeppar och fänkål

Brysselkål


Grönsallad


Danbo, extra lagrad

Whiskeykryddad Cheddar

Julost


Mors rågsiktslimpa med russin

Knäckebröd


Fröslunda tjeckisk pilsner

Skogstorps India pale ale (båda från Eskilstuna Ölkultur AB)


O.P Andersson

 

 

Vi hörs senare och återigen; God Jul=)

 

/Thomas



Tema jul 2011: Dan före dan.

 

 

Godafton. Nu är alla klappar inslagna. Granen är klädd. Rödbetsalladen är fixad, skinkan griljerad och revbenen på bilden har gått på låg temp i över 5 timmar. Jag hoppas de är lika möra och saftiga som de ser ut (skär upp dem imorgon). Nu skall jag bara slappa och umgås med familjen och njuta av ledigheten. Kameran ligger på laddning och kommer var närvarande hela dagen imorgon och jag skall försöka hinna med ett inlägg om de läskiga grisfötterna=)

 

Hur har ni det själva förresten? Har ni fått ordning på allt?

 

/Thomas


Tema jul 2011: Julgodis

 

Saffransfudge med vanilj, kardemumma

och dubbelrostade sötmandlar

 

 

Julgodis var det längesen jag gjorde. Tror minsann inte det finns något sådant på Krydderiet överhuvudtaget. Dels har det med att göra att jag aldrig lyckats få till knäcken. När jag var barn slutade det alltid med att den fick förvaras i frysen. Och när det gäller matlagning i alla dess former så har alltid efterrätter och dyl hamnat längst ner på listan. Heders till alla fina bloggar som visar fantastiska bakverk och recept, men det som lagas skall också ätas upp, som min kompis Björn en gång sade när vi diskuterade dem som bakar kakor och desserter dagligen, fotar det och publicerar det på nätet.

 

Så skulle man väl kunna sammanfatta avsaknaden av godis på Krydderiet. Men i år gör vi ett undantag. Det är ju ändå jul. Fudge, eller mjuk kola, är klassiskt marknadsgodis som har fått en renässans de senaste åren och nu till jul får den extra mycket uppmärksamhet, så man kan väl lika gärna pröva?

 

Jag är riktigt nöjd med smaken och konsistensen. Känns som att äta fyllningen från ett en riktig smaskig saffranslängd. Onyttigt i allra högsta grad med andra ord=)

 

Hurusom, här är receptet till Thomas saffransgfudge, med kardemumma, vanilj och dubbelrostade sötmandlar:

 

2dl vispgrädde

4dl socker

2dl sötmandel

75g smör

1 paket saffran, 50g

2tsk vaniljsocker

1tsk malen kardemumma

 

 

Blanda alla ingredienser, utom mandeln i en tjockbottnad kastrull och koka på hög värme i 30-40 minuter. Rör med jämna mellanrum med träslev. Använd inte plast eller metall.

 

Under tiden kolasmeten kokar så rostar du mandlarna i en stekpanna på högsta värmen. Rör om med jämna mellanrum. När de börjar få små svarta fläckar så häll dem omedelbart i en skål eller tallrik. Låt dem svalna av och hacka dem sedan grovt. Rosta dem igen tills mandels vita insida får svarta fläckar. Ta av dem från spisen och häll över dem i skålen igen. Klart

 

Dags för det s.k. vattenprovet (det som alltid gick åt helvete när jag var barn). Ta en lite kola smet och droppa ner i ett glas vatten. Om smeten går att forma till en kula är den klar, annars får den koka en stund till. När vattenprovet är ok så häller du i de hackade mandlarna i kastrullen och rör om. Klä en form med bakplåtspapper, häll i smeten och förvara formen kallt. Skär bitar i önskad storlek. Njut=)

 

/Thomas

 

 

 

 


Tema jul 2011: När det blir för mycket.

Kyla och snö har det knappast blivit för mycket av, december 2011..

 

Julens alla rätter varierar från generation till generation, från familj till familj och person till person. Oavsett om det skall vara rödbetssallad eller sillsallad, rödkål eller brunkål, varm eller kall potatis till de oändliga sillsorterna och det kallskurna så kan vi iaf vara överens om en sak: Det är alltid för mycket mat.

 

Precis som i ”Svensson Svensson firar jul”, så har vi väldigt bestämda åsikter om vad som tillhör ett riktigt julbord, trots att det slutar med att ingen rör ”doppet i grytan” eller lutfisken med vitsås alt senapssås, med eller utan knaperstekt bacon.

 

Och trots att man med stor sannolikhet strukit vissa rätter från årets julbord blir det för mycket ändå. Den klassiska ursäkten är att man kanske får ”oväntat besök” men känns det inte lite förutsägbart bjuda på frestelse, prinskorv och revben i mellandagarna?

 

Den optimala lösningen är väl ändå att strö ut rätterna över julhelgen? Är det extremt viktigt att äta risgrynsgröt och skinksmörgås så varför inte göra det på lille julafton alt juldagens morgon?

 

För mig är lutfisken viktig men att först äta julbord mitt på dagen och sedan fylla på med långa som badat i lut och som vid serveringen kompletteras med gröna ärtor, potatis och nyss nämnda såser, ett par timmar senare, blir i praktiken – för mycket. I synnerhet om man timmarna där emellan knäckt nötter och smuttat på glögg medans man kollar på ”Kan du vissla Johanna?”

 

Att vara efterklok är enkelt, men att tänka till innan har vi svårare för. Revbenen som just nu ligger i klassisk grillmarinad (läs; chilisås, mango chutney, liquid smoke, oregano, persilja) för att inte allt skall smaka kanel och ingefära, skulle vi kunnat äta ikväll, men nej. Man skulle förvisso kunna ta dem imorgon kväll, men då skall skinkan provsmakas liksom den inlagda sillen och den gravade laxen.

 

Lösningen blir därför att skippa vissa saker. Prinskorv, rödkål, ankleverpaté är bara några av de anrättningar som får vänta till december 2012. Och den stuvade grönkålen som jag föredrar till skinkan, förvandlas antingen till en ”klar” soppa med ägghalvor i mellandagarna eller som en smakförstärkare till provsmakningen av skinkan imorgon kväll, för julbordet blir tillräckligt dignande ändå=)

 

/Thomas

 


Tema jul 2011: Grisfötterna förbereds.

 

Ser väl inte jättesmakligt ut just nu, men på lördag=)

 

Godkväll. Jag skall strax ta av grytan med grisfötterna från värmen, men jag hinner blogga om dem först. I år kommer de att ätas griljerade på julafton så jag gör dem idag för att spara lite tid. Trodde först inte det skulle bli av överhuvudtaget för när jag skulle hämta ut dem i tisdags hade de inte fått någon leverans av färska, endast förkokta.

 

 

Och när jag kom dit i onsdags beklagade de sig och sa att jag hade beställt hela men att dessa var delade i bitar. Men som tur var innebar ”delade i bitar” att de var kluvna, precis som jag ville. Skulle egentligen förbereda dem igår, men då blev jag bjuden på spelning i Kristianstad, men nu är det äntligen gjort.

 

Du behöver:

 

4 grisfötter, delade till 8 halvor

2 liter julmust

3 stora gula lökar, skivade

Purjolök, 20cm, delat i 2 bitar

1 stor morot, skalad, delad i mindre bitar

4 vitlöksklyftor, krossade, inte pressade

4 lagerblad

2 kanelstänger

2 msk ingefära

2msk Vegeta

1 msk svartpepparkorn

1 msk vitpepparkorn

 

 

Lägg alla ingredienser utom grisfötterna i grytan. Häll i julmusten och låt buljongen koka kraftigt under lock i 10 min. Tillsätt grisfötterna och sänk värmen och låt dem sjuda under lock till köttet lätt lossnar från benen, tar ungefär 2-2½ timme. Eftersom grisfötterna skall griljeras behöver man inte skumma av under kokningen.

 

Fossingarna får ligga kvar i grytan och förvaras kallt tills lördag då det kommer griljeras med en kraftig glace på färsk ingefära. Så får det bli=) Slutresultatet kommer naturligtvis förevigas.

 

Ha en fortsatt trevlig kväll.

 

/Thomas


Tema jul 2011: Julbord på jobb

 

 

Godeftermiddag. Så var årets julbord på jobbet avklarat. Allting funkade som det skulle och majoriteten gav oss positiv respons. Nytt för i år var omeletten med svampstuvning och rostbiffen som båda togs emot med öppna armar. Tyvärr hann jag inte ta bilder innan gästerna dök upp, men det blev ganska bra i alla fall. I år bjöds det på:

 

Löksill

Senapssill

Stekt inlagd sill

Kallrökt lax


Ägghalvor med majonäs och räkor

Julskinka

Rostbiff

Leverpaté

Kalvsylta

Pernillas senap & honungsgriljerade revbensspjäll

Omelett med champinjonstuvning

Köttbillar

Prinskorv

Brunkål


Potatissallad med dragonvinergrette, äpple och kapris

Röbetssallad

Mimosasallad

Italiensk rödkålssallad

Sweetchili & piri-pirimarinerade champinjoner

Ostbricka

Brödx3


Tillbehör:

Inlagd gurka

Syltlök

Senap x 3


Risgrynsgröt

Risalamalta med hallonsås

Julmust eller julöl

Kaffe

 

Och med dessa rader är jobbåret passerat för idag stängde vi ner och städade. Är ledig fram tills den 2:a januari. Skall bli riktigt skönt. Nu kan all fokus lägga på att styra upp julen hemma. Grisfötterna är hämtade och ligger i kylen. Tar hand om dem imorgon. Klapparna är i princip klara. Skall slå en några till och handla den sista på fredag när det är löning=)

 

Att bro på klappar så har jag ungefär samma diskussion med min kära mor varje december:

 

-         Thomas, vad önskar du dig?

-         Ja..praktiska saker..du vet sånt man behöver, svarar jag.

-         Nej, säger mor. Man vill ju ge dig något roligt också inte bara en massa strumpor och duschtvålar!

-         Jaha..hmm..en ny säsong med Simpsons hade inte varit fel, men jag har säsong 4, 5, 6 och..

-         Nej den där tecknade barnserien tycker jag du är för gammal för!

-         Jaha..fiskedrag…En jerkwobbler kanske?

-         Dom är så dyra. Din hobby kan du minsann själv betala!

 

Sen är vi tillbaka på ruta ett. Och jag tvivlar på att jag är ensam. Chefen berättade med ett leende att hon önskade sig en kaffemaskin av sin sambo, men att det omgående ifrågasattes eftersom den är dyr samt att hon är den enda som dricker kaffe i familjen. Och nya fälgar till bilen är ”inget man önskar sig till julklapp” för sånt handlar man själv=)

 

Ja säga vad man vill om den materiella delen av julen, men man vill ändå ge sina nära o kära något för att visa sin uppskattning. Så där. Nu skall jag fundera ut vad som exakt skall ske med grisens fossingar.

 

Ha en bra kväll.

 

/Thomas


Tema jul 2011: Rödkål:)

 

Rödkål hör julen till.

 

Kålpudding har jag alltid tyckt om och om det är någon årstid som vi verkligen äter kål så är det i december. Brunkål (vitkål), grönkål, rödkål. Jag gillar alla tre, i synnerhet grönkålen. Den är nice som soppa men oslagbar som stuvad och lyfter skinkan till nya nivåer.

 

Mycket av det vi anser vara julmat är ju egentligen ”vanlig vardagsmat” som vi valt att piffa till med någon extra krydda eller råvara som förknippas med julen. Rödkålen ligger i lä i princip året runt men blir inbjuden till gåsamiddagen i november och har närvaroplikt den 24/12.

Här ”jular” rödkålen till en riktig klassiker, där brunsåsen och lingonsylten istället ersatts av en ljuvlig tranbärssås=)

 

Det är nästan att jag glömmer de mikroskopiska flingorna som virvlade omkring utanför idag. Det där ”ovädret” som enligt SMHI flaggats som klass 2 när det gäller jäkelskapet det skulle ge oss (innan lugnet kommer och Vinterfriden råder.). Nej det blir ingen snö i år. Jag tycker inte om det, men accepterar det…

 

Thomas


Tema jul 2011: Grisfötternas återkomst (känsliga läsare varnas).

 

Bild lånad från spisa.nu

 

Grisatassarna är beställda via ICA, Sölvesborg. Man skall inte ropa hej förrän man är över ån, jag vet, men vi kan ju hoppas att det inte blir något strul. Precis som förra året har grisfötternas vara mött motstånd. Mor har flera gånger med vädjan bett mig skippa dem utan att riktigt kunna motivera varför och de flesta vänner ställer sig helt frågande till hela konceptet. Förra året handlade det mest om att jag ville testa, men i år vill jag gå längre, dels för att det faktiskt var gott (tro det eller ej) men framförallt för att hitta en förklaring till varför just grisens fötter väcker känslor.

 

Far är delvis inne på rätt spår. Som gammal miljö och hälsovårdare har han sett gårdar där grisarna verkligen misskötts och fötterna är det första som får betala priset av ständigt vandra omkring i lera, urin och avföring.

 

Jag köper hans inställning, men det förklarar inte varför ”ungdomarna” blir gröna i ansiktet bara vid tanken på att äta grisfötter. För det handlar ju inte om själva klövarna utan det som finns ovanför – benet – och ett kycklingben är det minsann inga fel på.

 

Oxens filé är super, att koka soppa på dess svans lika så, men att äta dess ostron?!?! Och kyckling går ju också bra i olika former och en färsk vårkyckling, helstekt i ugnen, med katrinplommon, äpplen, lök går inte av för hackor, i synnerhet om skinnet är knaprigt och man svänger ihop en sås på skyn med lite grädde. Prästagumpen (kycklingens kloak) anses, tillagad på det här sättet vara en smakupplevelse ut över det vanliga. Jag kan inte annat än att hålla med. Kycklingens ändtarmsmuskel är alltså ok, men vi rynkar på näsan när det snackas om korvskinnet som är tillverkat av rengjorda djurtarmar.

 

Och slutligen: Grisen utgör nästan hela julbordet. Dess skinka är ett måste. Vi doppar i dess spad. Den är en del av blandfärsen som krävs för de obligatoriska köttbullarna, prinskorvarna och fläskkorvarna. Levern har förvandlats till en trevlig pastej som vi tar generösa skivor av. Vi gnager med njutning på revbenen, men inte på dess fötter..?


Tanken i år är alltså inte en aladåb utan något att gnaga på. Om allt går enligt planerna hämtar jag dem på måndag.

 

/Thomas


Tema jul 2011: Till glöggen del 2

 

 

Kryddrostade nötter till glöggen

 

 

Glögg hör julen till och jag menar fortfarande att det finns mer än pepparkakor alt pepparkakor med mögelost. Så här kommer ännu ett förslag om du vill bjussa på något annat men inte stå och kludda med trasiga laxskivor=)

 

Till Thomas glöggsnacks behöver du följande:

 

2dl valnötter

2dl hasselnötter

2dl sötmantel

1dl cashewnötter

1dl macadamianötter

1 ägg (äggvitan)

1-2msk kanel

2tsk malen kardemumma

1-2tsk ingefära

1tsk malen svartpeppar

 

Lägg nötterna i en skål. Häll i äggvitan. Blanda runt med sked eller slev tills alla nötter är blöta. Tillsätt kryddorna och blanda ordentligt. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper och sprid ut dem ordentligt. Grädda i mitten i ugnen på 200 grader, gärna varmluft i 5-6 minuter. Bevaka dem hela tiden för det kan handla om bara en halv  minut extra och de går från rostade till brända.

 

Allra godast är de när de är nygräddade och ljumna. Den här satsen räckte till två skålar (bilden) så den andra gav jag bort till bekanta som tack för att jag för någon helg sen fick låna smördegsplattor.

 

Till dessa nötter (och laxsnittarna också) rekommenderar jag årets glöggnyhet som har en riktigt intensiv smak och doft av kardemumma.

 

Lycka till och ha en trevlig kväll.

 

 

/Thomas


Tema jul 2011: Till glöggen m m

 

 

Det är roligt när något som är busenkelt blir komplicerat. I det här fallet är det mitt eget slarv som är boven i dramat. Jag borde kollat laxen lite bättre i affären. Det fanns en anledning till att den var så billig. Lövtunna skivor med torra kanter. Jaja. Det gick till slut.

 

På bilden ser du snittar på kallrökt lax fyllda med färskost, krossade pepparkakor samt lite färskpressad apelsin. Ja de hade varit rundare och snyggare om inte laxen var så svårjobbad, men huvudsaken är att det smakar bra tillsammans med glöggen=)

 

Morgonprepp. Chefen fixar juliga landgångar.

 

På jobbet laddar vi inför årets julbord och fixar allt annat som hör årstiden till. Det kommer bli långa och hektiska dagar, men riktigt roligt.

 

 

/Thomas


Tema jul 2011: Köttbulle nr 3

 

Älgfärsbullar med trattkantareller, rödvin och örter.

 

Anledningen till att det dröjt med köttbulle nr 3 är att det varit omöjligt att få tag i lammfärs. Men när det ändå blir lite vilttema på årets julbord så passar väl älgfärs perfekt=) Dessa blev en riktig hit och jag tror utan tvekan att de kommer bli populärast av de tre sorterna jag lagat.

 

Du behöver:

 

500g älgfärs.

1 stor gul lök

1 stor bit rotselleri

1 ägg

2dl torkade trattkantareller

1dl ströbröd

1dl grädde

1dl rödvin

½dl vatten

1 svampbuljongtärning

2tsk timjan

2tsk rosmarin

2-3tsk salt

Många varv på pepparkvarnen.

Smör att steka i.

 

 

Skala och skölj rotsellerin noga. Riv den sedan på rivjärnets grova sida. Hacka löken mycket fint alt ge den samma behandling som rotsellerin. Fräs löken och rotsellerin tillsammans tills det fått fin färg.

 

Lägg trattkantarellerna i en kastrull. Krossa i buljongtärningen, häll i rödvin och vatten. Låt gå på svag värme under lock till svampen absorberat all vätska och är mjuk. Hacka den sedan grovt.

 

Blanda sedan rotfrukts och lökfräset med köttfärsen, ägget, grädden svampen och kryddorna. Avsluta med ströbrödet. Blanda väl och låt färsen svälla 5-10 min. Forma sedan till bullar i valfri storlek och stek dem sedan i smör tills de fått vacker yta på alla sidor. Lycka till=)

 

/Thomas

 

 


Tema jul 2011: Allt behöver inte lagas.

 

 

Det som går att förbereda inför årets julbord behöver inte nödvändigtvis vara sådant man lagar. För mig är korv en sådan sak. Prinskorv, leverkorv i all ära men något extra skall det vara och i delikatessboden, på parkeringen vid Ekohallen, Fjällkinge, finns det mycket trevligt att välja på. Hjortkorv, renkorv och älgkorv från Skogsluffaren för att nämna några. Tre för 100kr är inte heller helt tokigt. Jag är grymt sugen på att provsmaka dem redan ikväll, men vi spar oss till dopparedagen=)

 

 

 

 

Det är svårt att hamna i julstämning när man blir dyngsur på promenaden från TitanX till busskuren och vinden gör allt för att man inte skall nå slutdestinationen. Det går rykten om att det skall bli minus nästa vecka, men det tror jag på när man ser det. Men jag har i princip gett upp. Men jag skall göra mitt bästa för att inte tappa inspirationen för det skall lagas en massa saker och ja, jag är på jakt efter grisatassar även i år=)

 

/Thomas


Tema jul 2011: Köttbulle nr 1 och 2

Thomas julköttbullar med mörk choklad, whiskey och röd chili

 

Godeftermiddag. Det har ju blivit lite av en tradition här på Krydderiet att utmana den klassiska köttbullen och det ämnar jag göra även i år=)

 

Thomas julköttbullar med mörk choklad, whiskey och röd chili. Stop ett tag, tänker du nu. Jo man kan ha choklad i maten. Köttbullen får det där lilla extra. Det smakar alltså inte som en söt pralin. Trust me.

 

800g blandfärs

3 ägg

1 stor gul lök, finhackad

3 rutor Marabou Premium 70%, finhackad

1 röd chili, finhackad (obs att styrkan kan variera så smaka innan har den i färsen. Skippa kärnorna).

3-4msk whiskey, dock ej för rökig.

2tsk salt

 

Blanda alla ingredienser väl. Rulla. Stek på hög värme tills köttbullarna fått fin färg. Gör rent pannan innan du steker nya, för chokladen som sipprar ur bränner fast.

 

Köttbulle nr 2, får sin kryddiga smak av, brödsirap, kryddpeppar och fänkål:

 

800g blandfärs

2 ägg

1 stor gul lök, finhackad och fräst gyllene

1dl tjock grädde

1msk brödsirap

2tsk malen kryddpeppar

2tsk fänkål

2-3tsk salt

 

Blanda alla ingredienser väl. Rulla. Stek på hög värme tills köttbullarna fått fin färg. Dra några varv på pepparkvarnen över dem och ev mer kryddpeppar.

 

Nytt för i år är att jag skippat ströbröd, vilket gjort bullarna lite ”platta”, men de är riktigt ”saftiga” och känns ”renare”, om man nu kan säga så. Självklart kan man ha nån dl ströbröd och låta färsen svälla en stund, men jag ville pröva utan och det fungerade utmärkt.

 

Köttbulle nr 3 kommer göras senare under veckan och hur den blir får vi se då=)

 

Ha en soft söndag.

 

/Thomas


Jul 2011



Godkväll. Det nalkas mot jul. Vädret utanför, som bilden visar, lämnar mycket åt fantasin, men temperaturen uppåt har äntligen fallit och den meterologiska definitionen av vinter, d v s minusgrader i mer än fem dygn är äntligen här.  Snön faller och oavsett om det handlar om att bygga ett hotell av is eller att kunna preppa pister så är vintern på g. Om vi får tro smhi så kommer vår huvudstad nu under följande vecka få en släng av Kung Bore och det ryktas om snöblandat regn här nere i söder, så än är inte hoppet ute. Kylan är förhoppningsvis på väg. Vi håller tummarna.

 

Följande dagar kommer naturligtvis fokuseras på julmat och vi börjar imorgon då jag skall göra 2 av 3 köttbullsvarianter.

 

Till dess bjussar jag på den legendariska snöstormen i Gävle 1998. Normalt kommer det inte ens så här mycket snö på en hel säsong men den här snökanonen tömde krutet under ett par dagar=)

 

Ha en fortsatt trevlig kväll.

 

/Thomas


RSS 2.0