Mot norr..


På väg mot Lappland, november 2007..


Jaha.
Då sitter man här och försöker boka en resa till västra norrland. Det börjar närma sig nu. Och det är lättare sagt än gjort att hitta en biljett till ett sympatiskt pris och som inte betyder mer än 4 byten, men det verkar ordna sig. Avslöjar i början av februari vad saken gäller.

Gällande Krydderiet så har jag fått lite synpunkter om att det är för få uppdateringar och jag kan inte annat än att instämma.

Jag har drabbats av idétorka och kommer inte på något spännande. Sen är jag stressad över flytten i Malmö. Men lovar att det skall bli bättre nu i februari och mars då vi går mot ljusare tider och jag har en fast punkt i tillvaron igen. Nu skall jag ringa norrlandstrafiken för att försäkra mig om att jag inte blir ståendes på en öde busstation med meterdjup snö och granskog som sällskap. Fast det borde väl passa mig, tänker du=)

Jag hör av mig senare. Ha en bra dag. 


/Thomas





Passa på!


En vacker vinterkväll av många...



För en gångs skull är det vinter i hela landet. Alla skidanläggningar från norr till söder är öppna. Affärernas hyllor med pulkor, tefat och snowracers gapar tomma. Man kan åka skridskor och pimpelfiska. Motståndarna till teorierna om människans inblandning i den globala uppvärmningen får vatten på kvarnen och skrattar gott och kallar oss troende för foliehattar. Själv är jag minst lika fascinerad av vintern som medias upphetsade bevakning av den. Att tåg och busstrafik kollapsar och att storstäderna lite generat tvingast erkänna att de gjort sig av med plogbilar då man ”trodde” att man aldrig mer skulle behöva använda dem, hör vi varje gång kung Bore kommer på besök.


Nej nu får vi även tips om hur vi skall klä oss samt råd om hur vi skall klara oss i kylan. Nyheternas reportrar sänder direkt från köldnästen såsom Hemmavan eller Särna, som om vi befann oss i krig och berättar om tomma gator, sönderfrusna vattenledningar och modiga ortsbor som mot alla odds går ut för att köpa hundmat eller tidningen. Jag hajar grejen med att det kan uppstå problem när temperaturen sjunker ner till minus 40. Däremot är det ett mysterium att när klimatproblemen för en gångs skull är någon annanstans så behandlar vi kylan och snön som en nytt och hittills okänt fenomen.

När några skidtävlingar i Åre blev inställda på grund av snöstorm ställde den kunniga journalisten följande fråga till en av arrangörerna: ”Vad tror ni det här sänder ut för signaler till turister utomlands när det är sådant här oväder?” Arrangören svarade lugnt: ”Det helt normalt vid den är årstiden”.

Och där har vi min poäng. Passa på och njut av kylan och allt som den kan erbjuda, istället för att gnälla och peka finger när det är plusgrader, regn och slask så här års och vintern enbart existerar som romantiska barndomsminnen.

/Thomas


Chicken fried..



Jänkarna kallar tillagningsmetoden för ”chicken fried”. Själv tänker jag på det kinesiska kökets ”fyra små rätter” som hittat en plats i den skandinaviska kostcirkeln. Friterat fläskkött, friterade jätteräkor och sötsur sås är retro och därmed anpassat för Krydderiets värderingar. Det här är vanligt färskt sidfläsk, vänt i en blandning av mjöl, vitlökspulver, ingefära, cayenne, salt och peppar. Därefter är de doppade i vispat ägg och sedan enbart i vetemjöl. Väl avrunna på hushållspapper, ett par klyftor citron och en klick gräddfil sen är det klart. Snabbt och enkelt, precis som det skall vara.

Ha en bra kväll:)


/Thomas

 




Nyårsfirandet i ord och bild

 
Trevligt sällskap. Musik, god mat och dryck. Årets sista dag firades i Malmö och blev en succé.

Nyårsmenyn 2009

Snittar

Rökt renkött och pepparrotskräm

Lax och äpple

Getostmousse

Hjortkött, färskost och soltorkade tomater

”Stubbar” med brie och lax

Dom Pérignon
----- 

Vitlöksscampi

Fläskfilé fylld med mozzarella och parmaskinka

Kryddiga kycklinghjärtan
Cevapici med ajvar och fetaoströra

Potatistortilla

Grillad portabello med örter och parmesan

Ört och vitlöksbröd

 
Mascarporne med vanilj och lime samt reduktion på svarta vinbär.
-------

God fortsättning. Hoppas ni mår bra och hade en lyckad nyårsafton. Vår nyårsmeny blev som bekant en riktig buffé. Kanske lite väl tilltagen, men är det fest så är det. Tyvärr gjorde det dåliga ljuset i köket i kombination med stress då allt skulle vara klart till en viss tidpunkt att jag inte hann ta så många bilder och flera av dem sög. Men jag kan lova er att det här var en smakupplevelse ut över det vanliga. 


Från vänster: Grillad portabello. Potatistortilla. Stubbarna. Ört och vitlöksbröd. Snittar med Getostmousse.

Själv blev helt jag såld på scampin och kycklinghjärtana. Och de sistnämnda verkade vara det mest kontroversiella inslaget på det dukade bordet då det uppstod diskussion om dess vara eller icke vara. Fast vi kan kalla dem för en positiv överraskning då mer eller mindre alla försvann under kvällens gång. Till det hela serverades vitt, rött och diverse ölsorter.



Renkött och pepparrotskräm. Kall rökt lax med äppelröra.

På den mousserande fronten så öppnades kvällen med Dom Pérignon. När klockan väl slår tolv och raketerna lyser upp himlen, så känns det bara som slöseri att med frusna fingertoppar hålla den finaste champagnen i ett plastglas, samtidigt som man fumlar med mobilen, kramar om folk och kollar på raketerna som lyser upp himlen.

Tack för ett jättelyckat avslut på 2009 och på återseende:)

 

/Thomas

 

 


RSS 2.0