Vårkänslor



Smörstekt sesamlax, serverat med limedoftande nudelsallad



Även om värmen tillfälligt försvunnit så tänker jag fortsätta med vårtemat. Den här rätten skall definitivt göras om och kommer då serveras en varm sommarkväll med lämplig dryck samt trevligt sällskap.


Började med grunden till salladen, d v s vinergretten. Det finrivna skalet plus saften från en lime blandades ihop med lite sesamolja och ättika. Detta fick sedan sällskap av en finriven vitlöksklyfta, två teskedar sambal oelek, ingefära, socker, salt och peppar.


Därefter torrostade jag jordnötter, sköljde bladspenat, fräste en rödlök, strimlade minimajs och tärnade gurka. Nudlarna kokades i två minuter och spolades kalla i durkslag och blandades omgående ner i vinergretten. Broccolin fick samma behandling minus en minut i varmt vatten.


Laxen stektes a la minute och under tiden blandade jag i jordnötterna, grönsakerna och lite extra sesamfrön.



Salladen som blev över, hade jag gärna tagit med mig imorgon. Om man nu hade kunnat fiska. Men enligt smhi så kan det bli åtta minus i natt och ja... men jag är optimistisk, om än försiktigt=)


Ha en bra kväll!


/Thomas



Fiskepremiär..


Hällaryd, Karlshamn. Johan spanar in min jigg.


Igår så åkte fiskeprylarna äntligen fram. Bortsett från en gädda som behagade följa min abborre-immitation (den som syns på bilden framför Johan) in till kajkanten vid Elleholm så kändes det som om fiskarna fortfarande låg i dvala.

Fast ni skall veta att bara synen av gäddan fick oss att vakna till liv. Nu vet vi ju att de är där och så fort vädret kan bestämma sig så bär det av igen.





Elleholms badplats. Mörka, regntunga moln...


Vädret var som sagt väldigt märkligt igår. Solen sken, men vi hann knappt kliva ur bilen och kasta ut innan mörka regnmoln blåste in och stannade rakt ovanför våra huvuden.


Sternö, Karlshamn. Här lös solen..i en timme..




På väg hem. Nu var man allt glad att man satt i bilen.

Mitt på dagen så började det att hagla och på vägen hem var det svårt att tro att man bara ett par timmar tidigare nästan tänkte ta av sig mössan.  



Öppnade mina ögon 06:00  och möttes av följande syn ute. Är det inte typiskt? Så vår resa till Rögle eller Häckeberga är inställd.  Typiskt.


/Thomas


Vår




Och så åkte grillen fram för att välkomna våren. Det här får väl ses som en försmak av vad som komma skall nu när det blir ljusare och varmare ute. Personligen börjar jag tröttna på rotfrukter, grytor och allt annat som förknippas höstmörker och stjärnklara vinterkvällar.


Grillad fläskytterfilé med en krämig och örtig potatissallad inviger grillsäsongen på Krydderiet. Fräste även ett gäng champinjoner som marinerades med balsamico, honung samt oregano. Visst längtar man lite till sommaren?


En annan sak jag längtar till är att komma igång med fisket. Det börjar bli dags nu. Innan värmen slår till ordentligt och vikarna slammas igen av algblomning.


Skall se vad man kan göra åt den saken.


Ha en trevlig lördagskväll!


/Thomas


29 år och fortsättningen..


Helstekt entrecôte serverat med råstekta jordärtskockor, sparristoppar
samt rökt chilismör



Min första dag som 29-åring firades på det här viset. En afton helt i min smak. Passar även på att tacka alla vänner och bekanta som på ett eller annat sätt gratulerat mig. Det har varit mycket uppskattat skall ni veta.




Jaha. Här nere kom vintern och stannade ungefär två veckor. Det obligatoriska kaoset uteblev och kanske har vi i söder lärt oss en läxa från vintrarna som varit? Det var i alla fall sagolikt vackert ute, så länge det varade.


Nu ser man försiktigt framåt mot den kommande fiskesäsongen. Hörde på nyheterna om något förslag för att bevara gäddan i Östersjön. Sportfiskare skall max få ta upp tre gäddor per gång, samt sätta tillbaka de av storlek större.


Tänk vad roligt det hade varit om man landat tre gäddor varje gång man varit ute. En lyx jag och mina fiskekumpaner endast kunde unna oss som barn. Och de seriösa sportfiskarna (de som köper utrustning för flera tusen per år), de släpper i princip alltid i fångsten. I synnerhet om det handlar om storgäddan. Så man kan väl säga att lagförslaget redan följs, vilket är bra.

Vi hörs!


/Thomas


Födelsedagsfirande


Rosmarinklappat lamm, serverat med rostade rotfrukter och portvinskaramell



Så var det dags att fylla år igen. På tisdag påbörjar jag mitt 29:onde levnadsår. Tisdagar är väl en liten halvtaskig dag att firas på så det blev en liten tjuvstart igår kväll.


Förrätten (bilden nedan) är en pannacotta på rökt ål med ett litet "täcke" av wasabi och vitt vin. Den serverades med en västerbottenpinne. Överraskande lyckat, om jag får säga det själv. Kommer definitivt att göra om den.





Förövrigt är väl åldern 29 inte speciellt märkvärdig? Ok jag får väl lite ångest, det erkänner jag. Jag är fortfarande ung, men tillräckligt gammal för att kunna se tillbaka och konstatera att det är t ex 15 år sedan vissa saker hände som betytt mycket både i världen och på det personliga planet. Vi får väl se hur det går.


Idag har jag kollat på Vasaloppet och saknat vintern som kom på ett litet besök för någon vecka sedan. Nu tänkte jag bege mig ut på en promenad och fundera på vad som skall ske med paketet med viltfärs (hjort och vildsvin) som ligger i kylskåpet.


Ha en bra söndag.


/Thomas


RSS 2.0