Chilikväll igen



Nudelwok med teriyaki, lime & chili



Som Green Mango, fast hemma. Ett paket med fläskschniztlar är grunden, sen var det bara att öppna kylen och gå igenom grönsakssortimentet. Brytbönor, vitlök, ärtskidor, vitkål, mor, paprika, broccoli osv..från affären inhandlades färsk ingefära samt äggnudlar. Nu var det meningen att det här skulle bli en hot upplevelse, men precis som när vi gjorde chiliburgarna så uteblev explosionen. Sunt förnuft alt en rejäl portion feghet är väl boven i dramat. Gott var det dock så det spelar inte så stor roll att vi inte kunde spela in ett tramsigt filmklipp och lägga upp på tuben så att omvärlden kan beskåda hur korkad man är. Ja Pär kan ju berätta om vad som hände honom i Grekland när han övertalades att äta en liten ”oskyldig” färsk chili=)

 

Så roligt fick inte vi det, men en smaklig wook som vi kompletterade med extra sesamfrön, sesamolja samt sötsur sås.

 

Och till en helt annan sak. Det gläder mig att åtminstone en av mina läsare samt hans vänner vågade pröva på. Då var inte allt förgäves. Som ni säkert vet så har jag frågat de flesta i bekantskapskrätsen men där är det omöjligt att få med någon..Alltid roligt när man inspirerar=)

 

Ha en trevlig lördagskväll.

 

/Thomas

 


Ingen anledning att sura:)

 

 

Här är den. I all sin enkelhet. En rätt som måste upplevas för att förstå dess storhet. Hoppas att någon av er läsare går från ord och handling. Skulle vara grymt kul och få lite feedback.

 

Surströmmingslåda, enligt Thomas

 

  • 1½ gul lök
  • 3 stora potatisar
  • 2 hårdkokta ägg
  • 4 filéer surströmming (Höga Kusten)
  • 1½dl grädde
  • 2-3msk Ejderns kaviar, eller annan orökt
  • Hackad dill och bladpersilja efter smak
  • Ströbröd

Ugnen på 200 grader.

 

Skala och skiva löken mycket tunt. Fräs den därefter i smör. Skala och skär potatisen i tunna stavar. Hacka ägget och vispa ihop grädden och kaviaren. Jag tog ett litet knippe persilja och dill och hackade ihop till 1½dl. Surströmmingen öppnar vi som vanligt ute och under vatten. Skölj dem gärna med mineralvatten. Skär filéerna i mindre bitar. Smöra in en mindre form. Strö lite örthack över botten av formen, vara sedan med potatis, stekt lök, hackat ägg och surströmming och upprepa tills formen är full. Slå över kaviargrädden och avsluta med ett tunt lager ströbröd och ev någon klick smör. När gratängen (20-30 min) fått fin färg och känns mjuk så är det klart. Den kan med fördel vila en stund innan servering.

 

Så vad tyckte vi? Riktigt, riktigt gott. Ett bra komplement till tunnbrödsklämmorna. Jag är övertygad om att den här lådan hade man utan problem kunnat ha med på ett smörgåsbord. Folk hade tagit både en och två gånger och sen tappat hakan när de insett att de ätit och njutit av något de totalvägrat hela sitt liv. Jo, jag tror minsann jag skall överraska några kompisar=)

 

/Thomas


Surströmmingslådan..


Sådär. Nu är den äntligen på g. Om allt går som planerat så äts den imorgon kväll. Villkoret är att jag lagar den. Inga problem:) Har hittat en massa recept och fastnat för ett, som jag givetvis kommer modifiera lite. Om det blir av imorgon så lovar jag en fullständig redogörelse.

Sov gott.

/Thomas

Ansjovis vs sur strömming

 

 

Det har varit surströmmingsrpemiär och ni fåtal som följer äventyren här på Krydderiet vet att jag gått från att smaka fisken till att faktiskt tycka om den. Därför har jag lobbat för att polarna skall få uppleva en norrländsk tradition. Jag erkänner att jag kanske överskattat min övertalningsförmåga. Många är dem som säger sig vara beredda, men få är villiga att faktiskt göra det och suckar ansträngt och börjar flacka med blicken samtidigt som de försöker komma med en lämplig ursäkt, när det väl gäller.

 

Så det har inte blivit någon surströmming, utan det slutade med kräftor – igen. Hur kul är det att tvinga någon liksom?  Då jag faktiskt börjat tröttna (hör och häpna) på kräftor så ligger fokus mer på vad man skall ha till.

 

När jag var barn så var det alltid svampfyllda crêpes som gällde. På äldre dag har det förståss utvecklats. Hemma hos Emma och Stoffe så bjöds det bland annat på en mycket läcker västerbottenpaj toppad med smörstekta kantareller och ruccola.  Frasiga smördegspiroger och en matig vegosallad sea food style, signerat Malin och jag själv gjorde en chilipaj.

 

Nja, dags för något annat. Men vad? Dum fråga, egentligen. Skogen är ju full med svamp! Jag har hittat kantareller, svart trumpetsvamp, Carl Johan, champinjoner och de stoltaste fjällskivlingar. Bara att hacka ner svampen och fräsa den med lite lök, på med en skvätt grädde, en svampbuljongtärning osv.. Detta gratinerades i snäckskal med riven parmesan. Så enkelt att det nästan är löjligt, men så skall skörden från skogen avnjutas, anser jag.

 

När jag öppnade kylen och tog ut svampen från gårdagens promenad så upptäckte jag en konservburk med ansjoviskryddade småsillfiléer. Och då kom jag på vad man skulle hitta på med påsen med kavring som låg och samlade damm. En ansjovistårta är aldrig fel. Baserad på grekisk yogurth, majonäs, dill och en massiv mängd färskriven pepparrot och så klart - mycket ansjovis. Måhända kunde den vara vackrare att beskåda, men jag hade ingen fin dill hemma. Men den blev riktigt god. Inte för stabbig, inte för lös. Schysst sälta från ansjovisen och sting från pepparroten.

 

Men surströmmingen är på gång ändå. Förhoppningsvis inom en snar framtid. Nu har jag dock ätit den traditionsenligt med vissa modifikationer så jag är nyfiken på att göra en ”låda”. Vad tror ni om det?

 

God natt och sov gott!

 

/Thomas

 

 

 


RSS 2.0