Vinter



Hej, kära läsare. Så fort tillfälle ges, skall jag berätta lite utförligare
vad jag håller på med för tillfället och förhoppningsvis blir det ett produkttest av de nya julmustsmakerna, som jag såg på Coop, tidigare idag.Ha en bra helg.

/Thomas

Fredagsgott, slutet gott?


image148

Sesamlax, hovmästarpotatissallad och svarta hickorybönor


Sesamlax sköter sig själv i ugnen och är perfekt när man har mycket annat för sig, vilket jag har haft idag och nu ikväll. Potatissalladen är ett väl beprövat trick som verkligen går hand i hand med fisk oavsett om den är kallrökt, varmrökt eller som nu - bakad i ugn på 175 grader.


Men eftersom jag saknade den rökiga tonen, kändes de svarta bönorna som fått en mjuk smak av hickory, som ett måste.


image151

Fredagsgott som kan blidka den mest kräsne.


Och med dessa små rader säger jag tack för mig. Nu är allt obestämt. Vet inte när jag skriver här igen. Det kan bli om en vecka eller någon månad. Kanske tidigare. Vi får se.


Men den här gången tänker jag inte lova något.


Önskar alla läsare en trevlig decembermånad.



/Thomas


Sommaren är nu långt borta.

image147

Grillad ingefärsmarinerad aubergine, rotfruktspommes och rosmarinsaioli.



 

Eftersom min kamera är på vift får jag nöja mig med det som finns tillgängligt och samlar damm på datorn. Maten ifråga får mig att tänka på tider då gräset är fullt av fästingar och rökpelarna stiger från våra grannars grillar. För vissa är detta en välsignad tid och jag håller delvis med, såsom jag fått det jag önskat och lite till nu under hösten.  


Rätten ifråga är ännu ett grönt alternativ. Alternativ och alternativ. Det bros ju på vad du har för matvanor i vanliga fall. Men åter till ämnet. Du behöver följande:


2-3 pers:


  • 1 stor aubergine
  • 1 färsk ingefära
  • 2-3 vitlöksklyftor, pressade
  • 2msk sirap, honung eller socker
  • 4msk soja
  • 1dl matolja
  • Mald svart och vitpeppar


Skala ingefäran och riv den fint. Blanda ihop med övriga ingredienser. Skär auberginen på längden. Man kan ta bort skalet, men jag tycker den är enklare att hantera med skal på. Lägg den skivade auberginen i en påse och häll på marinaden. Se till att den täcker alla skivor. Låt dra i någon timme.


Ta ett stort kålrotshuvud, skala och skär i drygt 1-1½cm tjocka skivor som du sedan fixar stavar av. Lägg dem i vatten medan du gör aiolin.


Aioli:


  • 2dl majonäs
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 1-2 vitlöksklyftor, pressade
  • Salt och peppar

Dra barren från kvistarna och hacka fint. Blanda ihop med majonäs och vitlök. Smaka av med salt och peppar.


Det tar inte många minuter att grilla auberginen, vilket kanske inte är något man vill göra just nu ändå, på grund av årstiden. Grillpanna eller galler i ugn med bakplåtspapper under känns mer realistiskt.


Fritera rotfruktpommesen i lämplig gryta med olja. När de fått lagom färg och är mjuka är de klara.


Rätten är inte speciellt tung trots att den innehåller friterat. Undrar dock vad som fick mig att vilja göra något med rotfrukter mitt i sommaren? En spontan gissning är väl att nypotatis, kan man nog tröttna på till slut.

Smaklig spis!

/Thomas


Bizarre Foods

image146


Vad säger du? Smaka?

Om du tröttnat på ''Niklas Mat" och tycker att Per Moberg slänger för mycket handdukar och redskap omkring sig när han slår ett slag för husmanskosten, så rekommenderar jag Travel Channels ''Bizarre Foods''. En snubbe reser jorden runt och visar respektive länders traditionella och mer eller mindre bortglömda kök.


Mat som vi vanliga turister antagligen aldrig skulle pröva, än mindre känna till. Då och då förvånas man, kanske till och med blir lite äcklad över vad Andrew Zimmern smakar. Om inte annat får du ju en bild av vad du eventuellt skulle kunna pröva när och om du väl är där. Eller inte:)


Men framförallt kommer du att märka att han har något gemensamt med vår kära Tina. Vad han än äter så är det alltid "jättegott", ja nästan en religiös upplevelse, och man rynkar lite på näsan och undrar om det där verkligen kan vara så fantastiskt gott?


Jag skall vara helt ärlig. En del av det som visas ställer jag mig extremt tveksam till. Jag minns liksom ångesten jag kände inombords när jag väl bestämt mig för att äta surströmming. Men visst, har man inte prövat så borde man vara tyst, men det finns ju gränser.


Men om vi glömmer bort myrägg och friterade skalbaggar, så är faktiskt mycket av det som visas trevligt och egentligen inte speciellt märkvärdigt, om man nu anser att en utlandssemester är mer än burgare och pizza.  Inte mer märkvärdigt än syltor, inlagd sill, lutfisk och kroppkakor.  Det är en vanesak, helt enkelt.

Programmet sticker ut i mängden och har betydligt högre underhållningsvärde än mycket av det skräp som visas på de övriga kanalerna.


Spana in och ge det en chans:

http://travel.discovery.com/tv/bizarre-foods/bizarre-foods.html


/Thomas


Tofu x 2 hemma hos Malin och Fredrik

image141


  Biffar på tofu och kidneybönor fyllda med jalapeños, serverade med ugnsbakade rotfrukter, rostad vitlök och ljummen saffranssmakande
färskostkräm


image142


 

  Rödvin och timjanbrässerad tofu serverad med klassisk potatisgratäng och marinerade skogschampinjoner  


Med tanke på det som komma skall, passade jag på att hälsa på mina vänner och kolla in deras nya lägenhet i Sölvesborg.  Det lagades god mat. Två gröna rätter med tofu. Tofu i sig smakar inte speciellt mycket och det kan ta lite tid innan man vänjer sig vid konsistensen. Men när man väl kommit över sina vanföreställningar inser man att det är en riktigt bra produkt med många fina egenskaper. Brässerad eller i form av biffar är bara två av flera goda möjligheter.



image143



Att vara flera personer i ett kök är inte alltid en bra idé, men med Malin och Fredrik går det nästan alltid bra och vi lyckas samsas om yta och knivar.



image144



Fredrik stod för rotfrukterna, rostad vitlök och den marinerade svampen. Malin gjorde som vanligt en ljuvlig gratäng och goda dressingar till salladen. Ansvaret för tofun och färskostkrämen hamnade i mina händer.

Nu framöver kommer det inte att finnas så mycket tid att lägga ner här, då annat måste prioriteras. Men det skadar inte att hålla utkik ändå...

På återseende.


/Thomas




Oväder..



Och jag som sagt att jag längtat efter den här årstiden.
Ursäkta mig för att jag inte uppdaterat på ett tag, men jag har inte haft tid. Nu under helgen skall jag dock försöka slänga ihop nåt. Skall göra ett försök.

Önskar mina läsare en trevlig helg.

/Thomas


Eftermiddagsfika

                   image130

                         Krämig bananpaj med mjuk mjölkchokladbotten


Dags för något som är ganska ovanligt här på bloggen: En dessert som är löjligt enkel och uppskattas av stora av små, så länge man gillar choklad och banan. 


Pajskalet är en vanlig pajdeg på vetemjöl, smält margarin, med kakao och riven mjölkchoklad och ett par matskedar potatismjöl som förgräddats i ugnen i en form med löstagbara kanter.


Fyllningen består av mosad och skivad banan. Äggula, bananlikör, socker och en skvätt grädde plus en matsked maizena. 

                  image131

Pajen gräddades sedan på 200 grader tills fyllningen kändes fast. Funkade att äta den som den var med en slät kopp kaffe till. Men den blev mycket godare med lite ädelvisp vanilj och toppad med kokosflingor.


Känns lite konstigt att skriva det här, för efterrätter, kakor, ja sötsaker i största allmänhet står långt ner på min lista. En uppfattning som tycks delas av de flesta jag känner som är matintresserade, så jag vet att ni har överseende med just detta inlägg.


Alla ni andra som är trötta på brownies och prinsesstårtor till eftermiddagsfikan kan med glädje testa ovanstående. Ni borde inte bli besvikna.

 

/Thomas




 


RSS 2.0