Snigeldags




Bild från Recept.nu


Sommaren 2007 invaderade mördarsniglarna våra trädgårdar och skogar. De åt bokstavligt talat upp det mesta. Tidningarna kryllade av tips på hur man skulle bli av med dessa tjuvar med blandat resultat. Enligt mig så kom dock det bästa tipset från lundakrögaren Daniel Kellós som hade ett unikt förslag. Tyvärr var det ingen i min bekantskapskrets som nappade på idén. Och jag erkänner motvilligt att jag tappade suget när jag en regnig julikväll gav mig ut på jakt. Sniglarna var sjukt slemmiga och jag förstod precis vad natursnubben på radion några dagar tidigare menade med att de har få naturliga fiender pga. det tjocka och klibbiga slemmet. Det var näst intill omöjligt att få bort.

Så jag lade omedelbart ner det projektet till mångas lättnad och antagligen lika stora skadeglädje.  Men sist jag besökte affären så såg jag en burk med sniglar, förvisso inte mördarsniglar men ändock sniglar så jag tänkte varför inte? På vägen hem slog det mig att jag faktiskt en gång käkat denna rätt som vi förknippar med Franrike, fast för väldigt många år sedan. Nu är det snart dags igen. De står i skafferiet och väntar. Funderar bara på vad man skall göra med dem. En tolkning av Daniel Kellós toast eller något mer klassiskt? Vad tycker du?


/Thomas


Lördagslyxigt:)



Entré på lammlever, serverat med syrlig äppel och gurksallad samt chutney på plommon och ingefära.


Jag vill påstå att lammlever är en delikatess. Den är inte lika söt som kycklinglever och har inte samma gryniga textur som kalvlever. Faktum är att den är väldigt mild i smaken och mjäll i konsistensen. Därför tycker jag inte den riktigt lämpar sig att få samma behandling som standardlevern som ofta serveras stekt och stuvad med mycket gul lök, potatis och lingonsylt. Anglais är ju ett världsberömt recept, men även där tvivlar jag på ifall det blir bra med lammlever istället för nöt.

Ovanstående tyckte jag däremot blev väldigt bra. Levern är stekt hel och sen skuren i tunna skivor när den svalnat. Ett bra alternativ till den kontroversiella gåslevern som väldigt många har moraliska betänkligheter över men man vill ändå lyxa till det. Sen tycker jag att vi rent allmänt är dåliga på inälvsmat och jag har vid tidigare tillfällen försökt propagera för det här på bloggen och något som jag förhoppningsvis kan fortsätta med (med lite hjälp från Fredrik och Matsson?) även i framtiden.


Ha en trevlig lördagskväll och smaklig spis!


/Thomas

 




Höstfiske?


Det var längesen solen sken. I lördags vaknade man förvisso upp och tittade ut och tänkte att det här kan bli en vacker höstdag. Men där hade man ordentligt fel. Ungefär en kvart senare var vädret precis såsom det har varit de senaste veckorna. De som bor i norr slipper åtminstone dimman, regnet och leran. Jag blir faktiskt lite avundsjuk när jag spanar in webbkameran från vårt rikes gräns. Ok det behövs väl inte en halvmeter snö för att jag skall vara glad. Just nu räcker det med i alla fall ett par dagars solsken så man kan plocka fram fiskeprylarna:)


/Thomas

 

 

 


Vardagligt, men bra.


Jag kokade vita bönor i lördags eftermiddag. Det är alltid bra att ha hemma. Schyssta att marinera, ha i sallader, grytor eller till någon trevlig bönmousse. Att blötlägga baljväxter är ju inget problem då de sköter sig själva över natten. Det är kokningen som är besvärlig. De blir aldrig klara och det är en konst att se till att inte kastrullen kokar över. Min favorit är, när jag för några år sedan gjorde ett storkok på kikärtor och såklart när jag vände bort huvudet skummade tomtegrytan över och det blev kortslutning. Det uppstod en spännande diskussion mellan mig och elektrikern om vad en spis skall tåla respektive inte tåla. Men det är en annan historia.


Efter många svordomar och suckande var äntligen de vita bönorna mjuka. Hälften av dem marinerades och serverades som tillbehör till lammkotletter. Resten hamnade i kylskåpet och idag förvandlade jag dem till vita bönor i tomatsås som nu ligger i frysen och väntar på rätt tillfälle. Jag har inget emot vita bönor i tomatsås på burk, men någon tomatsås kan man knappast kalla det för. Hemlagat är ju så mycket trevligare, ellerhur?

Jaja..

Nu är det dags för Mårten Gås och undertecknad kommer ha fullt upp under veckan och ser fram emot lite klirr i kassan. Har vi tur så blir det lite bilder.


Ha en fin kväll.


/Thomas





Värme i höstmörkret..



Het currygryta med lime, jordnötter och chili



Hösten är som bekant grytornas tid, men det krävs en hel del för att det inte skall bli enformigt. Här har det både blivit chili con carne, marengo och flera varianter på samma historia med rotfrukter, lagerblad, rötjut och vitlök. Dags för något nytt, med andra ord. Min grundplan var något åt det kinesiska hållet, men det här känns mer som det blev thailändskt. Lägg även märke till att jag idag använder mig av både curry och ris. Något jag väldigt sällan använder. Tror inte ens jag gjort något på bloggen med curry.


Hurusom, strimlade jag 4 gula lökar och fräste dem gyllene. Under tiden skivade jag 0,8kg högrev i 4-5cm långa och 5mm tjocka strimlor. Stekte dem i olja och kryddade med salt och peppar. Det är viktigt att man inte lägger i för mycket åt gången för då kokar köttet istället, så man får ha lite tålamod. När köttet fått fin färg åkte det ner i en gryta tillsammans med löken och 2dl vatten.


Detta fick sedan koka ihop. Curryblandningar finns det mängder av men jag ville inte sväva iväg för långt så det blev en klassisk mild variant. Jag skulle tippa på ca 1dl crème fraiche, 3dl matlagningsgrädde. Cesten och saften från 2 limefrukter, 1 kycklingbuljongtärning, 2st vitlöksklyftor, pressade, 1½dl jordnötter samt en strimlad röd paprika. Naturligtvis balanserades allt med en generös mängd chili och en tesked socker.


Hade jag fått välja, så hade äggnudlar alternativt risnudlar varit en vinnare att ha till, men sådana fanns inte i skafferiet. En mer intensiv gul färg hade också varit ett plus men gurkmejan är också slut. Det här blev ju helt ok och den där trådiga sönderkokta hönan från barndomen, som serverades med torrt ris och blaskig currysås kan jag således förpassa till min historiska och kulinariska soptipp=)


Ha en bra lördagskväll och smaklig spis!



/Thomas




RSS 2.0