Fredagslyx: Hösttema

 

 

 

Godafton, kära läsare. Ryktet om att Krydderiet skall byta namn till ”Fiskeriet” och endast publicera fisketurer stämmer inte, som vissa oroliga läsare fått för sig=)

 

Hoppas ni stillar oron med ett lyxigt förslag på vad man kan göra med skogens rikliga mängder av svamp. Svampsoppa, svampsås, gratinerad svampstuvning i snäcka eller på smörgås börjar bli tråkigt. Och det säger inte lite om mängden man plockar på turerna. Hösten är ju som sagt grytornas tid och här använder vi nästan mer svamp än kött, vilket man kan göra med gott samvete 2011.

 

Om du tröttnat på de klassiska (ovanstående) svampanrättningarna så kanske du finner Krydderiets Höstgryta med stort H, lockande. Du behöver:


0,8kg högrev

0,5kg rimmat sidfläsk

5 gula lökar

500g fryst, förvälld svamp (jag tog Carl Johan, kantareller, trattkantareller, taggsvamp, champinjoner och stensopp)

Ett par rejäla nävar torkad svart trumpetsvamp

6dl rödvin

3msk paprikapulver

3msk viltfond (Bong)

2 köttbuljongtärningar (Knorr)

1 svampbuljongtärning (Knorr)

Svartpeppar

Vinbärsgelé

Salt.

 

Strimla eller tärna högreven, sidfläsket och löken grovt och fräs på hög värme tills det börjar få färg och vätskan reducerats. Tillsätt rödvin, buljongtärningar, paprikapulver, fond och låt koka under lock i minst en timme. Sen är det dags för svampen. Grytan fick gå på svag värme i ytterligare två timmar, innan det var dags att justera med vinbärsgelé och salt. Smaken var otrolig och köttet överraskande mört. Grytan serverades med aldente kokta rotfrukter, brytbönor och sallad. Pressad potatis hade varit ännu bättre med tanke på den mustiga och glansiga skyn.

 

Här behövdes varken vitlök eller grädde=)

 

Krydderiet kommer att fortsätta hösttemat, även om uppdateringarna är glesa. Jag har någon form av idé gällande rönnbär..

 

Ha en fortsatt bra kväll.

 

/Thomas


Nessie i Sölvesborgsviken:)

Sölvesborgsviken är som jag tidigare rapporterat i allra högsta grad levande och har en artrikedom som många andra hotspots endast kan styrka på papper. Nedanför följer ett par fina exempel på vad som finns där ute om man har tid och tålamod.

Sik.

 

Havsöring, 1,5kg

 

Abborre 0,5kg.

 

 

När man felkrokar en gädda kan den minsann kännas som en riktig krokodil. Något nu även Miso fått känna på:)

 

Aborre med gäddyngel i magen. Det är på liv och död under ytan.


Och när ett ekosystem är i bra kondition är det inte bara vi människor som är toppkonsumenter där. Ironiskt nog är det just den här toppkonsumentens vara eller icke vara som debatterats flitigt i tidningar, vid köksbord och på kafferasten. Även här har vissa läsare pekat ut den här gullplutten som boven i dramat för att det kustnära fisket kollapsat.

 

 

Snacka om att vi blev förvånade. Att det sitter säl vid klipporna vid Hanö är en sak och att torsken i yrkesfiskarnas nät blir uppäten, men så här ett par hundra meter från Glassbåten?! Filmklippet har fått blandade reaktioner, vilket fick mig att tveka ifall jag skulle lägga upp det till allmän beskådan.Men här den ialla fall. Och nej, jag vill inte ta bort den även om jag säger det i klippet. I stundens hetta blev man provocerad över att man hade en effektiv konkurrent när man stod och kastade. Men den har lika stor rätt, om inte större att ta för sig. Se den istället som ett sunt tecken på att havet fortfarande lever=)

 

Tack till Miso för fina fiskebilder.

 

Ha en bra helg.

 

/Thomas

 


Höst 2011



Krydderiet hälsar hösten välkommen med en mild paté på traktens lamm, serverat med timjanrostade rotfrukter och en klassisk ratatouille.

 

Många klagar på sommarens dåliga väder. Samma väder som nu ger en riklig skörd av, kantareller, trattisar, svart trumpetsvamp, taggsvamp och de stoltaste fjällskivlingar. För den som har missat det snackar vi alltså inte om att man hittar lite svamp utan det handlar om litervis. Så passa på.

 

För grytornas tid är här igen och den franska grönsaksröran är bara en försmak av vad som väntar. Rotfrukterna går att kombinera med det mesta oavsett om du väljer kött eller grönt.

 

Och förhoppningsvis kommer ett välfyllt skafferi med torkad svamp kompensera för förstörda grillkvällar, strandhäng eller umgänge på städernas uteserveringarJ

 

 

/Thomas

RSS 2.0