Matjessillbakelse

image214


Matjessillbakelse, kort och gott.



 

Som förrätt eller på buffé, så gör den här skapelsen förhoppningsvis succé hos dem som är förtjusta i skaldjur och matjessill. Och det bästa av allt är att de inte är speciellt svåra att göra. Och för en gångs skull så får du ett fullständigt recept och instruktioner, om du vill pröva själv.


 

Så håll till godo.

  

Thomas Matjessillbakelse 4-6bitar:


  • 3 skivor danskt rågbröd, typ kavring
  • 1 citron
  • 1 stor rödlök
  • 2 stora matjessillfiléer
  • ½ paket dill (Findus 35g)
  • 3-4 msk majonäs
  • 2½s dl crème fraiche
  • Smör
  • 3-4 msk matjessillspad
  • ½ dl vatten
  • 5 gelatinblad
  • Ett par varv på pepparkvarnen.

  Till garneringen:


  •  Räkor,
  • 1 burk röd eller svart rom
  • 1 knippe gräslök eller persilja
  • 1 citron
  • 1 knippe dillkvistar


  1. Klä en sockerkaksform med gladpack. Tejpa runt kanterna. Bred smör på rågbrödet och tryck ner i formen
  2. Riv skalet på citronen och lägg i en skål. Dela citronen och pressa hälften av vätskan i formen över brödet och resten i skålen.
  3. Hacka rödlöken fint och matjessillen i storleken av en halv sockerbit och blanda i tillsammans med dillen. Tillsätt majonäs och crème fraiche. Rör om och smaka av med peppar.
  4. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med kallt vatten i ca 10 minuter.
  5. Värm upp 3-4 msk spad från sillen tillsammans med ½dl vatten. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i kastrullen med spad och vatten. Ror om så att de smälter ordentligt.  
  6. Häll i vätskan i en tunn stråle i skålen med smeten och rör om ordentligt. Så fort du är är färdig häller du smeten i sockerkaksformen. Plasta in och ställ kallt.

Eftersom mängden gelatin är ganska stor så behöver tårtan bara några timmar i kylen.




Garnering:


  1. Lägg en plastskärbräda mot formen och vänd den hastigt. Eftersom formen är klädd med gladpack skall det inte vara några svårigheter att få ut "tårtan".
  2. Vänd försiktig på tårtan, med hjälp av t ex stekspadar.
  3. Skär ut lagom stora kuber.
  4. Hacka gräslöken eller persilja fint och klä runt om genom att doppa bakelsens sidor i hacket. Fäster det dåligt kan du först pensla sidorna med ett tunt lager crème fraiche.
  5. Toppa med rom, citron, räkor och dill som på bilden.

Fyllningen är fast utan att vara stabbig så bakelserna är lätta att hantera. Smaken är mild och god. Vill du ha mer "sting" så får ta mer spad till gelatinvätskan eller hacka ner mer matjessill till fyllningen.


Smaklig spis.


/Thomas



Vardagslyxande..


image213


Prusciottolindad ugnsbakad hajmal, serverat med rotselleristrips, dill och pepparrotsgelé samt hickorygrädde

Hamnade i en diskussion med några vänner om vår döende Östersjö och torskens vara eller icke vara på matbordet. Jag vill gärna tro att alternativen i frysdisken är värdiga (även om det råder delade meningar om det). 


Och här försökte jag använda mig av klassiska fisksmaker och svenska råvaror men i något modernare tappning och tack var hajmalen, ett lite renare samvete.


Hoppas du finner rätten inspirerande.


Smaklig spis!


/Thomas





Påsk

image211

Sallad på bladspenat, ärtskott, ruccola, avokado, färsk mango och fetaost




Hoppas du har haft en bra påskhelg, för det har jag. Tidningarna slår på stort och ger oss mängder av recept och idéer till nya påskrätter. Men till skillnad från den "elake kocken" som föraktar klassisk mat så vill jag ha kvar en bit av det traditionella med vissa inslag av det moderna köket.


Det moderna inslaget i år blev en sallad. Receptet kommer från http://www.alltommat.se/ men givetvis med några enkla modifieringar.


Mozzarella är ingen höjdare. Hur trevlig reklamen än må vara, där en sensuell röst pladdrar på om olivolja hit och basilika dit, så förändras inte det faktum att Mozzarella i princip inte smakar någonting alls.


Så det fick bli fetaost istället. Och det var ingen dålig idé, för den bröts av perfekt mot mangon. Ja det är nästan så att jag vill skriva att salladen var kvällens höjdpunkt, men räkorna var något extra.  Jag kommer inte ihåg vad de hette, men de var i en klass för sig. Helt olika den klassiska smaken och konsistensen. Man skulle kunna jämföra dem med havskräftor. Det var riktigt trevligt.


 


image212



Under veckan kommer det minst en uppdatering till, så det bara och hålla utkik.


Smaklig spis!


/Thomas


Kalas i ord och bild..

image204



I Malmö blev jag också ordentligt firad av vänner. Dagarna innan velade jag fram och tillbaka. Vad skulle det bjudas på? Jag hade en massa olika idéer, men ingen kändes riktigt rätt. Jag hade inte riktigt koll på hur många som behagade dyka upp och min ekonomi tillät inte vilka utsvävningar som helst.


Efter många om och men så fastnade jag för pastasallad. Den går att göra lyxig utan att man behöver lägga ner allt för mycket pengar. Om den serveras med någon schysst kall sås och lite annat så kan man nog blidka allas smaker.


Och en lyxig pasta sallad enligt mig, måste innehålla grönsaker som först rostats i ugnen. Det kan vara squash, aubergine, rödlök och paprika. En mix av bönor och linser är också nödvändigt. Jag valde kidneybönor, borlotti, stora vita bönor och röda linser.


Det blir liksom en snygg kontrast. Gröna linser går väl också bra, men jag har problem med dem. Tycker alltid de är hårda och torra i konsistensen.


Penne är väl den pasta som är bäst lämpad att ha i sallader, men jag valde skruvar av den enkla anledningen att jag hade det hemma.


Vinergretten bestod av färskriven ingefära, citroncest + saft, finhackad persilja, olivolja, vit balsamvinäger, salt och socker.


Istället för tatziki så blev det en relish på plommontomater, soltorkade tomater, vitlök och chili.


image205


Och det här serverades med grönsallad och det verkade gå hem. På bilden koncentrerar sig Åsa på maten. Linda och Henrik bjussade på tårta.



image206


image207


image208

Kalaset i full gång! Vill än en gång passa på att tacka alla för den fina uppvaktningen och en jävligt trevlig kväll. På återseende!

Och till sist...


image209


Värt att fundera över? När snön vräker ner i Malmö och man med stora svårigheter tar sig fram över stadens gator i motvind, så lägger SVT Text-Tv upp en förklaring om varför det snöar. Personligen tycker jag det är märkligare att blåsippor och vitsippor dyker upp 1½-2 månader tidigare än normalt, än att det faktiskt snöar i mars...



/Thomas



Födelsedagskalas


image203


Födelsedagsmeny 2008


Skaldjurssallad på kräftor, blåmusslor och lättkokt fänkål.

Serveras med klassiska tillbehör.


Helstekt kalkon på Hirams vis.

Serveras med muscovadoglaserad hasselbackspotatis, samt gräddsås och äppelgelé.


Vaniljglass.

Serveras med rom och chili flamberade sviskon.



Man är inte lika ung längre... Ett bevis, är årets deklaration som innebär ''dubbelt boende'' med mera. Tänk den lycklige som bara kan lämna in sina papper och vara glad. Jag är inte en av dem. Staten tog si och så mycket pengar av mig när jag jobbade förra året och nu hoppas jag att man åtminstone kan få några smulor av kakan. De andra bevisen blir jag för emo för att älta här. Så jag gör en klassiker och byter abrupt samtalsämne.




Som en hyllning till det förflutna blev min tjugoåttonde födelsedag en riktig nostalgitripp. Menyn är delvis inspirerad av barndomen, men även tiden innan jag föddes. Skaldjurssallad eller cocktail andas 70-80-tal. Jag minns den i allehanda sammanhang. De gröna ärtorna var lika obligatoriska som den där Rhode island-dressingen vid sidan om. Men jag struntar i ärtorna nu. Det blir för mycket, helt enkelt.


Jag vet att jag är dålig när det kommer till att ange exakta mått. Hoppas du har överseende, då receptet ej är komplett. Jag blandade helt enkelt följande:


  • crème fraiche
  • 2-3 msk majonäs
  • Chilisås
  • Knappt en ½ kork ättika 12 %
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ tsk sambal oelek
  • Svart/vitpeppar, ett par varv på kvarnen
  • Hackad dill
  • 1 sockerbit
  • Salt


Dressingen fick stå kallt i ca 5 timmar.


Skaldjurssalladen bestod av kräftsvansar (ej färdigskalade), musslor, strimlad sallad, förvälld och strimlad fänkål, rödlök och bäbistomater och inlagd sparris. Jag fick improvisera lite då inköpslistan hamnade på villovägar och avokado och lite annat glömdes bort.

Men det ordnade sig ändå och enligt tradition så serverades salladen med rostat bröd och den goda dressingen.


Den helstekta kalkonen lagades efter en kokbok från 60-talet. Märit Huldt, mera känd som "Hiram", peppade svenska folket i drygt 25 år via Svenska Dagbladet att laga mat. Hon har släppt många kokböcker och i en av de tidiga, fanns ett inspirerande recept på kalkon.


Det var lite krångligt och det tog självklart längre tid en vad som angavs i receptet. Om det berodde på att fyllningen i kalkonen hämmar värmen eller att ugnen som användes har sett sina bästa dagar lämnar jag osagt. Kanske var det en kombination av båda?


Såsen är alla hälsofreaks mardröm. Idag får man nämligen inte göra som mormor och farmor gjorde och samla upp flott och vätska och reda till en ljuvlig upplevelse.


Men det gjorde jag ändå. Kalkon är en mager fågel i jämförelse med t ex gås. För det andra, så var skyn varken bränd eller obehagligt salt, så varför inte?


Jag kokade upp buljongen med någon dl röd mjölk, i med rosmarin, kycklingfond och lite svartpeppar. Som vanligt redde jag med maizena. När härligheten fått tillräcklig smak så silade jag den. I med en tesked svartvinbärsgelé och lite coloritsoja och den var klar.


Äppelgelén (Bilden). Tillbehöret som väckte mest uppmärksamhet. Och utan tvekan så skall det utvecklas.


Och det samma gäller med sviskonen. En vuxen efterrätt, men den där tydliga karaktären av rom försvann. Det var absolut inget fel på smaken, men det kunde smakat mera. Men det kommer fler tillfällen.

Du som vill läsa om Hiram kan besöka följande:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hiram


Smaklig spis!

/Thomas


28 år...



Ville bara passa på att tacka alla som uppvaktat mig i samband med min födelsedag. När tillfälle ges kommer ett längre inlägg.

Hade bra tills dess!

/Thomas

RSS 2.0