Gott Nytt År!!




Goddagens. Hoppas julhelgen flöt på som den skulle och att ni hinner ladda inför årets sista dag och festliga afton. Framåt kvällen rör jag mig dit jag skall spendera min nyårsafton och hjälper till med de kulinariska förberedelserna.


För första gången på flera år så skulle jag ju inte ha något med matlagningen att göra. Såg fram emot att slippa dra i trådar, stressa och organisera. Att bara vara gäst - för ovanlighetens skull. Det var den ursprungliga planen.


Nu blir det inte så. Se det som en tradition jag inte var beredd att bryta:)


Och hur det går imorgon, det återstår att se.


Passar på att tacka för det här året, ni som följer bloggen och kommer med konstruktiv kritik och beröm. Alltid lika uppskattat, skall ni veta.


Hoppas er kväll blir riktigt nice. Ta det lugnt med skumpan och var rädd om fingrar och öron:)



Gott nytt på er. Syns nästa år!


/Thomas


Inför helgen



 


Tänkte bara önska alla läsare en riktigt god jul. Hoppas den motsvarar era förväntningar. Tyvärr lyser snön med sin frånvaro här i södra delen av landet, men man hoppas ju fortfarande lite:)

Hade bra!


/Thomas


Nyårslyxande?


 


Enbär och pepparkryddad Entrecôte, serverat med potatiskaka, kantarellsås samt syltade äpplen


En hängmörad Entrecôte. Många anser att detta är en råvara av klass och status som man icke skall förolämpa med krångliga kryddor eller vägkrogstillbehör. Jag förnekar inte dessa åsikter, men tycker ändå att den förtjänar något mer än kokt potatis och vitlökssmör.  Jag hade en idé men visste inte om den kunde förverkligas då det fanns olika åsikter om det skulle bli älg, fläsk eller nötkött. Älgfärs lät lockande, men det finns tillräckligt med varianter på biffar här på Krydderiet. Lax, bönor och nötfärsbiffar hår fått mannekängat både en och två gånger och jag insisterade att det skulle vara nötkött i hel form. Och plötsligt står man där med en råvara som kostar flera hundra kronor kilot. Är det då någon mening att torrmarinera det med de där enbären och svartpepparkornen som jag omsorgsfullt mortlat till angenäm konsistens?


Här trodde man att det skulle handla om en enkel ryggbiff. Nej nu fick jag lite panik. Lösningen blev helt enkelt både och. En stektes i smör, naturell och den andra med min kryddblandning.


Potatiskakan är enligt egen utsago den bästa jag någonsin gjort. Kantarellsåsen och de syltade äpplena var inte heller så tokiga:)

Smaklig spis!

/Thomas


Min Nobelmiddag:)



Filet de Poulet Cointreau serverat med salt och citrusbakade rotfrukter,
balsamicoreduktion samt Chèvre Rêve



Hehe.. Inspirerad av Nobelmiddagen utan att ens veta vad de tänkte servera försökte jag svänga ihop något som kanske inte var lika lyxigt och avancerat, men lite mer än korv o makaroner så att säga.


Om man översätter ovanstående till ren svenska så är det alltså en kycklingfilé som både marinerats och glaserats med Cointrueu (apelsinlikör) samt lite av mina favoriter från kryddskåpet.


En reducerad balsamico möter den söta hettan från kycklingen och sältan från rotfrukterna. Som prick över i (inte med på bilden dock) så mixade jag ihop getost med lite grädde och crème fraiche till en riktigt fluffig historia som verkligen lyfte fram de aromatiska tonerna från citrusoljan till rotfrukterna.


Kanske inte en måltid värdig en konung eller någon professor som ger oss de senaste rönen om "svart materia". Men det var riktigt gott.


/Thomas


Tema Jul: Köttbullar


Är köttbullarna ett "måste" på julbordet? Enligt Scans undersökning om julmat, 2007, så vinner skinkan (inte så oväntat kanske) överlägset. På andra plats kommer sillen, följt av Janssons och därefter kommer köttbullarna.


För att piffa upp de ganska vardagliga köttbullarna som kanske är mest tilltalande för de små så ger jag dig ett förslag på en exotisk variant som garanterat kommer sticka ut. Och de är goda:)


Thomas exotiska julköttbullar:


  • ½kg blandfärs
  • 1½dl standard mjölk
  • 1dl ströbröd
  • ½dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 gul lök
  • ½-1dl russin
  • 10st soltorkade tomater
  • 2-3st vitlöksklyftor
  • 1 påse saffran (0,5g)
  • 2tsk sambal oelek
  • Salt och peppar efter smak


  1. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla. Knäck i ägget och vispa ihop.
  2. Pressa i vitlöken, tillsätt saffran och oeleken. Salta och peppra.
  3. Sjud russinen i vatten några minuter så att de sväller. Samma process med de soltorkade tomaterna om det inte är den färdiga sorten på burk.
  4. Hacka löken fint och stek den gyllene på medel värme. Låt den svalna av innan du häller den i bunken.
  5. Hacka tomater och russin och blanda i grunden till färsen.
  6. I med köttfärsen. Blanda ordentligt.
  7. Pudra vetemjölet över färsen och blanda en gång till.

Låt färsen svälla en halvtimme innan du formar bullarna. De har allt tjäna på att få vila lite på bakplåtspapper en stund innan du steker dem.


Någon bild blev det inte den här gången. Kameran var inte laddad och köttbullarna hamnade i frysen så fort de svalnat.


Har du tröttnat på standardbullen med salt och peppar, men ändå känner att "de hör ju till" så pröva ovanstående recept.


Smaklig spis!


/Thomas


Tema Jul: Glöggsnax



Smördegssnurror med getost och oliver


 

I väntan på julafton träffas folk och myser med lite glögg och tilltugg. Det är roligt att spana in de nya sorterna som systembolaget erbjuder, men desto roligare att göra sin egen. Till den ibland alldeles för söta glöggen passar det bra med saltare tilltugg som är ligger lite mer i tiden än den gamla pepparkakan med en bit mögelost på.  


Oliver och getost är underbart ihop och passar utmärkt till glögg. Nedanstående recept räcker till ca 60st:


  • 6st smördegsplattor (avlånga varianten)
  • 6st ägg
  • 2tsk maizena
  • Ca 4½dl riven getost (jag använde Mossbergas)
  • 4dl svarta oliver med mycket smak
  • Flytande honung (kan uteslutas)
  1. Knäck 3 ägg och vispa ihop med maizenan.
  2. Hacka oliverna.
  3. Kavla ut en smördegsplatta och pensla den med ägg.
  4. Lägg på ett tunt lager med oliver, getost och ringla ev flytande honung över.
  5. Rulla försiktigt ihop den till en avlång rulle. En stekspade underlättar om degen fastnar.
  6. Skär rullen i ca 1-1½cm tjocka bitar och sett den platta snittsidan ner på en plåt med papper på.
  7. Knäck resterande ägg, vispa ihop och pensla smördegssnurrorna.
  8. Grädda dem i ugn på 220 grader tills de växt och fått fin färg. Det tar inte många minuter och har du honung i så akta så de inte bränns vid.
Mossberga Getost är en hårdost importerad från Holland. Den säljs på Netto i halvkilosförpackningar.


Smaklig spis!


/Thomas

RSS 2.0